BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda Ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan “Başarıya Giden Yollar-Tarımsal Üretim ve Gıda Güvenliğinde Başarı Öyküleri” raporunda, tarım ve gıda alanında ciddi ilerlemeler kaydeden farklı ülkelerin başarı öykülerine yer verildi. Raporda Türkiye de yer aldı.Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde ekonomik iyileşme ve ülkenin ekonomik beklentilerine ulaşmak açısından büyük bir gelişme yaşandığına dikkat çekildi. “Bu süreci hızlandıran önemli sebeplerinden bir tanesi, tarımsal kredi faizlerinde yapılan dikkate değer indirim olmuştur. 2000 yılında yüzde 59 düzeyinde iken bugüne geldiğimizde bu değer yüzde 17.5 değerlerine kadar gerilemiştir. Bu, kredi kullanımında 16 katlık bir artışla sonuçlanmış ve 2008 yılında 957 bin çiftçiye 5.64 milyar dolar sağlanmıştır” denildi.
Üretim sezonu
RAPORDA “Avrupalı perakendeciler, Türkiye’nin ‘Avrupa’nın kış bahçesi’ olma potansiyelini taşıdığı ve AB pazarlarına üretim sezonu dışında turunçgiller, kiraz, üzüm ve domates sağlayabileceği görüşündedir. Türkiye’nin işlenmemiş gıda ihracatı listesinde başı çeken diğer bazı ürünler ise fındık, kuru incir, kayısı, mercimek ve nohuttur” denildi.
Tarım sektörü büyüme gösterdi
Raporda, ülkenin gelişim sürecinde önemli bir sütun ise tarım ürünü ihracat sektörü olmuştur. Bu süreçte tarımsal katma değerin GSMH’ya olan katkısı yüzde 10 düzeyinde olmuştur, tarım ürünleri ihracatı, 1999?2001 yılları ve 2005?2007 yılları arasında büyüme değeri Amerikan Doları üzerinden yıllık yüzde 4.7’lik olmuştur. Hatta küresel ekonomik bunalımın ortaya çıkarttığı zorluklar karşısında dahi tarım sektörü 2009 yılının ilk ayında yüzde 4.3 ve ikinci yarısında ise yüzde 6,7 büyüme göstermiştir” denildi.