Ankara Turist Rehberleri Derneği (ARED) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Güven, söz konusu değişiklikten önce meslekleriyle ilgili kural ve yaptırımların tanımlı olmadığını ve bu nedenle yıllarca çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.
Güven, mesleğin icrası, meslek kuruluşlarının işleyişi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile meslek kuruluşları arasındaki işbirliği ve meslek kuruluşlarının denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğe göre, üniversitelerin turist rehberliği önlisans, lisans veya yüksek lisans programlarından veya diğer bölümlerden en az lisans düzeyinde mezun olanların, birliğin sertifika programını tamamlayanların turist rehberi olabileceklerini hatırlattı.
14 BİN MESLEK MENSUBU VAR
Türkiye genelinde 14 bine yakın meslek mensubu olduğunu belirten Güven, şöyle konuştu:
“Rehberler ya serbest meslek mensubu olarak veya bir acenteye bağlı sigortalı olarak çalışabiliyor. Yasa rehberin taban ücretin altında ödeme almamasını, acenteyle mutlaka sözleşme yapmasını garanti altına alıyor en önemlisi de belgesiz kişilerin artık kaçak rehberlik yapmasının önü kesiliyor ancak rehberlerin sosyal güvenceye kavuşturulması da gerekiyor. Rehber çalıştığı sürece kendi imkanlarıyla sosyal güvenceye kavuşabilir. İleriye dönük bir mekanizma yok. Eğer rehber arkadaşımız tur esnasında bir trafik kazası geçirirse ailesine ya da kendisine sağlanan hiçbir hayat güvencesi yok. İşimiz çalışma saatlerinin uzun ve belirsiz oluşu nedeniyle yıpratıcı, tehlikelerle dolu bir iş. Bu durumda da tur rehberlerinin en büyük istekleri arasında bir sosyal güvence talebi bulunuyor. Çünkü bu meslekte çalıştığınız sürece para kazanırsınız eğer çalışamazsanız hiçbir güvenceniz kalmaz.”