ANKARA Ticaret Odası (ATO), sağlık açısından tehlike saçan ithal ürün sayısının 77 ile sınırlı olmadığını, bunların dışında 691 ürünün daha tehlike saçmaya devam ettiğini öne sürdü. ATO Başkanı Sinan Aygün, 2005 yılında Avrupa Birliği’ne uyum kapsamında yayınlanan bir dizi tebliğle, çoğu Uzakdoğu menşeili 768 üründe Türk Standartları Enstitüsü (TSE) denetiminin kaldırıldığını, 1 Ocak 2006 tarihinden bu yana, oyuncaktan şırıngaya, biberondan yemek tabağına kadar yüz binlerce sağlıksız ürünün Türkiye’ye girdiğini ve vatandaşlar tarafından kullanıldığını söyledi.
Tek tek toplamak biraz zor
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın piyasa denetim faaliyetleri sonucunda kanserojen olduğu tespit edilen 77 ürünün toplatılması yönünde karar aldığını hatırlatan Aygün, “768 çeşit üründen 77’si piyasadan toplatılacak. Ancak geriye kalan 691 ürün için tehlike hala devam ediyor” dedi. Denetimsiz ithalatın başladığı 1 Ocak 2006 tarihinden bu yana geçen 4,5 yılda Türkiye’ye gemiler ve tırlar dolusu mal geldiğini anlatan Aygün, “Bu malların çoğu satıldı ve vatandaşlar tarafından kullanıldı. Çocuklar bu oyuncaklarla oynadı. Diğerlerini de raflardan tek tek toplamak biraz zor gibi gözüküyor” dedi.
Kullanmayıp çöpe atsınlar
Kanserojen olduğu tespit edilen 77 ürünün açıklanması gerektiğini vurgulayan Aygün, şunları kaydetti: “Bu ürünlerin neler olduğunu açıklamak, toplatmaktan daha etkili olabilir. Toplatma kararı çıkmadan önce satın alan vatandaşlar, ne satın aldıklarını bilsinler ki o malı kullanmayıp çöpe atsınlar. Ya da rafta görürlerse satın almasınlar. Tüketiciler ve satıcılar hangi malların zararlı olduğunu bize soruyor. Bunların mutlaka açıklanması lazım.”
Yetkilileri üç kez uyardık
Sağlığı tehdit eden ithal ürünler hakkında yaptıkları uyarıları hatırlatan Aygün, şunları söyledi: “ATO olarak bu konuda yetkilileri üç kez uyardık. 27 Şubat 2006 ve 19 Ağustos 2007 tarihlerinde iki kez basın açıklaması yaptık. 18 Mart 2006’da da bir basın toplantısı düzenleyerek tehlikeli ürünleri tek tek açıkladık. Hangi ürünlerin sağlığa zarar verdiğini kamuoyuna ilan ettik. ATO Başkanı olarak ‘Uyarıyorum. Kanser yapıcı ürünlerin Türkiye’yi istila etmesine göz yumuluyor’ dedim. Bunlar arşivlerde kayıtlıdır. O dönemde Sanayi ve
Ticaret Bakanlığı da bizim gibi denetimin kaldırılmasına karşı çıkıyordu. Ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı ısrarla denetimin kaldırılmasını savunuyordu. Maalesef haklı çıktık. Şimdi dördüncü kez uyarıyoruz.
Lütfen yetkililer bu sefer bize kulak versin. Bütün ithal mallar gümrüklerde TSE denetiminden geçirilsin.”