ANKARA Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İlhami Köksal, Türkiye genelinde fındık ürününde rekolte tespiti yapılacak alanların, tespit yapılmadan önce bu konuda deneyimli ve uzman bir heyet tarafından belirlenmesinin uygun olacağını söyledi.
Giresun Ziraat Odası tarafından gerçekleştirilen ve fındıkla ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katıldığı Fındık Tarımında Rekolte Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İlhami Köksal tarafından açıklandı. Köksal, fındık rekolte tahmin komisyonlarının uzman ve deneyimli kişilerden oluşturulması ve bu komisyonda bir mecburiyet olmadıkça kişiler bazında bir değişiklik yapılmaması gerektiğini ifade etti. İlçelerde rekolte tespitine esas olacak örnek bahçelerin seçilme işleminden sonra o bahçenin dekardaki ocak ve ocaktaki dal sayısının o ilçeyi temsilde esas teşkil etmesi gerektiğini dile getiren Köksal, “Bu çalışmalar, rekolte tespitinden önce ilgili komisyonlar tarafından belirlenmelidir. Çotanaklardaki tane sayısını belirlemek için sayım yapılan her daldan, dallara eşit dağılmak üzere tesadüfi olarak toplam 100 çotanak incelenerek çotanaktaki sağlam tane sayısı belirlenmeli ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü’nün bu konudaki ilgili yazısına göre hesaplanmalıdır” diye konuştu.
Bilirkişiye deneyim şartı
TÜRK Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Bilirkişi Yönetmeliğinde bilirkişinin en az 3 yıl mesleki deneyime ve oda üyesi olma şartı getirildi. Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği’nin Bilirkişi Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, yönetmeliğin 5. maddesinde yer alan bilirkişi listelerinde yer verileceklerde aranacak nitelikler kısmına en az üç yıl mesleki deneyim ve oda üyeliğine sahip olma şartı getirildi.