Üç Avrupa Şampiyonluğu, bir de Dünya Şampiyonluğu bulunuyor. Mankenlere taş çıkartacak güzellikte olan İrem Yaman, 2016 Rio Olimpiyatları’nı kaçırsa da 2020 için hedefini ‘şampiyonluk’ olarak belirlemiş. Ankara’da yaşayan dünya şampiyonu tekvandocu, kendisi gibi tekvandocu olan babasıyla birlikte antrenmanlarını sürdürüyor.
* Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
21 yaşındayım. Hacettepe Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünden bu yıl mezun oldum. Doğma büyüme Ankaralıyım.
* Tekvandoyla tanışmanız nasıl oldu?
9 yaşında annemin isteğiyle belediye tarafından verilen yaz kursunda tekvandoya başladım. Daha sonra babamın spor salonu açmasıyla birlikte çalışmalarım hızlandı.
* Antrenmanlarınızı nerede yapıyorsunuz?
Antrenmanlarımı milli takım kampı olmadığı zamanlarda Ankara’da Çankaya Savunma Sanatları Spor Kulübü’nde babamla ve İstanbul’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nde Ali Özen hocamla yapıyorum.
BABAMIN ROLÜ BÜYÜK
* Antrenör bir babaya sahip olmanın, şampiyonluğa giden yoldaki payı ne ölçüde?
Öncelikle yaşayacağım tüm zorlukların bilincindeydi ve her zaman beni destekledi, hep yanımda oldu ve pes etmemem için elinden geleni yaptı. Eksikliklerimi tespit ederek bu yönde kendimi geliştirmeme yardımcı oldu. Bu yüzden kazandığım başarılardaki rolü oldukça fazladır.
* Antrenmanlarınızdan bahseder misiniz? Haftada kaç gün, gün de kaç saat çalışırsınız, nasıl bir antrenman programınız var?
Haftada 6 gün antrenman yapıyorum, sadece pazar günleri dinleniyorum. Günde çift antrenman yapıyorum. Sabah ağırlık yada kondisyon antrenmanı, akşam da tekvando antrenmanı yapıyorum. Günde dört saatimi antrenmanlara ayırıyorum.
* Aldığınız dereceler, şampiyonluklar nedir?
2014 Ümitler Avrupa Şampiyonası’nda 1.lik, 2015 Büyükler Dünya Şampiyonası’nda 1.lik, 2015 Ümitler Avrupa Şampiyonası’nda 1.lik, 2015 Üniversiad 2.lik, 2016 Büyükler Avrupa Şampiyonası’nda 1.lik. Ayrıca uluslararası maçlarda çeşitli derecelerim bulunuyor. TÜRK BAYRAĞINI DALGALANDIRMAK BÜYÜK GURUR
* Şampiyon olduğunuzda ne hissettiniz?
Tarif edilemez bir duygu hep bu anı bekliyordum bunun için yıllarca çalıştım ve 1. lik kürsüsünde olacağım anı hayal ettim. Şampiyon olup Türk bayrağını dalgalandırmak büyük bir onur ve gurur oldu benim için.
* Motivasyonunuzu parlatan, sizi harekete geçiren ‘o’ cümle nedir?
Sen en iyisisin ve senin rakibin yok.
* Peki sıradaki hedefiniz...
2015 yılında Dünya şampiyonu oldum sıradaki hedefim öncelikle 2017 yılında Türk tekvando tarihinde bir ilki gerçekleştirip bayanlar kategorisinde ikinci kez Dünya şampiyonu olmak ve 2020 Olimpiyatlarında ülkemi temsil ederek altın madalya kazandırmak.
* Kurduğunuz hayallere yakın mısınız?
Hayal ediyorum, istiyorum ve çalışıyorum. Eğer bunları yapabiliyorsam hedefimin yarısı gerçekleşmiştir ve diğer yarısı gerçekleşmesi için zamanı bekliyordur.
KARDEŞİMİN ANTRENÖRÜ OLACAĞIM
* Aktif spor hayatı bittikten sonraki planlarınız neler?
Kısa bir süre dünyayı dolaşmak istiyorum, daha sonrada gerek spor gerek de hayat alanındaki bilgi ve birikimimi yeni nesillerle paylaşmak istiyorum. Ayrıca şuanda 1 yaşında bir kardeşim var. Spor hayatım bittiğinde onun spor hayatı başlamış olacak ve onun antrenörlüğünü yapmayı düşünüyorum.
* Televizyon yada şov dünyasına girmeyi düşünüyor musunuz? Bu yönde herhangi bir teklif oldu mu?
Antrenmanlar ve maçlar çok yoğun neredeyse hiç boş zamanım yok, onun için uzun projelerde yer almam mümkün değil. Daha önce bir dizi projesinden teklif aldım fakat dediğim gibi spor hayatımda buna zaman ayıramayacağım için kabul etmedim. Fakat çok zaman almayan reklam filmleri olabilir.
* Hırslı mısınız?
Kesinlikle... Başarılı olmak ve başarının devam etmesi için hırs olmazsa olmazlardandır.
* Özel hayatında nasıl biridir İrem Yaman?
Sakin bir yapıya sahibim. Spordan geri kalan zamanımda daha çok arkadaşlarımla ve ailemle zaman geçirmeyi tercih ederim. Üniversite hayatıma önem veriyordum erken bitirmek istedim ve üç yılda bitirmek için geri kalan zamanımı okulda geçirdim. Bu yıl mezun oldum ve şimdi tamamen sporuma odaklanıp hedeflerimi gerçekleştirmek istiyorum. Ve tabi ki arkadaşlarıma daha fazla zaman ayıracağım.
* Ankara’da yaşamanın spor hayatınız için olumlu etkisi oldu mu?
Tabi ki. Büyükşehirde yaşamam spor için bir avantaj. Daha çok profesyonel partnerleriniz oluyor. Eğer küçük yerlerde yaşasaydım bu çok fazla olmayacaktı ve beni geliştirmeyecekti.
* Ankara’da boş zamanlarınız da ne yaparsınız? En çok nerelere gidersiniz?
Doğayla baş başa kalacağım yerleri tercih etmeye çalışıyorum. En çok Ahlatlıbel ve Seymenler Parkı’na gidiyorum. Sinema, bowling ve kitap okumak da vazgeçilmezlerim arasında.