Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ı ziyaret eden Tacikistan Büyükelçi Rajabiyon, iki ülke cumhurbaşkanlarının 2017 yılında İslamabad’da gerçekleştirdikleri görüşmede 1 milyar dolar ticaret hacmi hedefi koyduklarını hatırlatarak, bu hedefe ulaşmak için ATO ile iş birliği yapmak istediklerini söyledi. Tacikistan’ın ticaret ortakları arasında Türkiye’nin Rusya, Çin ve Kazakistan’ın ardından dördüncü sırada geldiğini belirten Büyükelçi Rajabiyon, “Türkiye, Tacikistan için en önemli ülkelerden biri. İki ülke arasındaki ilişkiler iyi düzeyde. Ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bunun için de sizin desteklerinizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Türk iş adamlarının 2016-2017 yıllarında Tacikistan’a yaptıkları yatırımın 200 milyon dolar civarında olduğunu bildiren Büyükelçi Rajabiyon, Tacikistan’ın Türkiye’ye alüminyum ve pamuk ihraç ettiğini anlattı. Ankara’da organize sanayi bölgelerini gezdiğini kaydeden Büyükelçi Rajabiyon, Tacikistan’da da her ilde sanayi bölgesi kurmak istediklerini söyledi.
Büyükelçiden iş forumu önerisi
Ankara ve Duşanbe’de faaliyet gösteren iş adamlarını iş forumunda bir araya getirme önerisinde bulunan Büyükelçi Rajabiyon, ATO Başkanı Baran’ı Tacikistan’a davet etti. Büyükelçi Rajabiyon, 1,5 yıldır Türkiye’de bulunduğunu ve Türkçe öğrenmeye çalıştığını da belirterek, “Türk halkını kendi kardeşimiz sayıyoruz. Ankara’da kendimi Tacikistan’da gibi hissediyorum” şeklinde konuştu.
Baran: “Tüccarlarımızı bir araya getirelim”
ATO Başkanı Baran ise, Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticaret hacminin son yıllarda yarıya düştüğüne dikkati çekerek, “Ümit ediyoruz ve arzu ediyoruz ki her iki ülke liderlerinin ortaya koyduğu 1 milyar dolar ticaret hacmi hedefi kısa zamanda yakalansın. 1 milyar dolar, her iki ülkenin de gayretleriyle en kısa zamanda ulaşılabilecek bir rakam” diye konuştu.
Tacikistan ile Türkiye arasındaki ticaretten Ankara’nın aldığı payın da çok düşük olduğunu vurgulayan Baran, şunları kaydetti:
“Ankara’nın Tacikistan ile ticaretini artırmakla ilgili önümüzde bir engel yok. Her iki ülkenin liderleri de, halkları da birbirini seviyor. Bunu ticarete dönüştürmemiz lazım. Ankara’nın yüzde 4-5 civarında olan payını artırmak için biz elimizden gelen her ne varsa yapmaya hazırız. Tüccarlarımızı bir araya getirebiliriz.”
Baran, Ankara ekonomisi hakkında Büyükelçi Rajabiyon’a bilgi verdi.