ÇEVRE ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça, genelgeye göre, kurumlar arasındaki koordinasyondan valilerin sorumlu olacağını söyledi. Akça, gürültü kirliliğinin yaz aylarında arttığını, her yıl turizm bölgelerinde yoğun denetim yaptıklarını, kurum kapasitelerinin denetimlere yetmediğini, bu nedenle 60 civarında belediye ile yetki devri anlaşması imzaladıklarını anlattı.
Topyekün koordinasyon
Akça, belediye ekiplerinin yanı sıra çevre il müdürlüğü ekiplerinin de denetimlerine devam ettiğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Ancak bu yeterli olmuyor. Çünkü bu, sadece bir kurumun yapacağı denetimlerle çözülebilecek konu değil. İşin bir ucunda belediyeler, bir ucunda Kültür ve Turizm Bakanlığı, bir ucunda da kolluk kuvvetleri var.” Akça daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün bu kurumların, topyekun bir koordinasyon halinde çalışması lazım. Biz bunu teminen, bir Başbakanlık genelgesi hazırlıyoruz. 5-6 aydır hazırlanıyor ama tabi kurumlar arasında çok gelgitler oldu.”
Lisans verme ve izinler
Akça, “Genelgeyi hazırladığımız zaman polis, jandarma, il çevre müdürlükleri, zabıta, Kültür ve Turizm Bakanlığı yani tüm bu ilgili kurumlar, işin içinde olacak. Hem denetimler açısından hem bu tip iş yerlerine uygulanacak lisans verilme, bunları iptal etme ve benzeri yaptırımlar ve verilecek izinler açısından işin içine girecekler” diye konuştu.
Bu yaza yetişecek
Lütfü Akça, “Genelge, bu yaza yetişecek. Böyle koordineli ve kombine bir gayret olunca da bu yıl gürültü kontrolünde daha fazla mesafe alacağımızı düşünüyoruz. Burada valilerimize büyük görev düşüyor” dedi. Lütfi Akça, tüm önlemlere rağmen gürültü kirliliğiyle mücadelede en önemlisinin, insanların bilinçlenmesi olduğunu vurgulayarak, şunları ifade etti:“Eğer insanlar medeni değilse yapacak bişey yok. 3-5, 50-100 kişiyi eğlendirip para kazanacağım’ diye, bir şehri rahatsız edebiliyor.”