DÜNYADA sadece Gölbaşı’nda yetişen ve Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan “Sevgi Çiçekleri” bu yıl açmadı. Mogan Gölü’nün kuzey ve güney kesimlerindeki boş arazilerde yetişen ve halk arasında “yanardöner”, “peygamber”, “gelin düğmesi” olarak da anılan Sevgi Çiçeği, her yıl Mayıs ayında açıyor.
Koruma altında
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre nesli tehlike altında olan, Bern Sözleşmesi’ne (Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi) göre de kesin korunan bitki türü listesinde yer alan “Sevgi Çiçeği”nin son yıllarda açmadığı gözlendi. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Boşgelmez, yaptığı açıklamada, Sevgi Çiçeği’nin bu yıl açmadığını belirterek, üzgün olduğunu söyledi. Boşgelmez, çiçeğin geçen yıl da az sayıda açtığını ifade ederek, şöyle konuştu:
Araçlar eziyor
“Bu yıl da Devlet Opera Balesi Genel Müdürlüğü’nün arazisinde hiç yok. Gölbaşı Belediyesi’nin Sevgi Çiçeği’nin yetiştirilmesi için tahsis ettiği arazi ise tarumar edilmiş durumda. Etrafındaki çitler sökülmüş, tarla gibi sürülmüş. Tek bir çiçek yok. Sevgi Çiçeği’nin yetiştiği bir alan daha var, “Küçük Aşıklar Tepesi” dediğimiz yerde çiçekler var ancak buraya da araçlar girerek çiçekleri eziyor. Böyle giderse bu çiçek ortadan kalkacak. Koruyamazsak ancak camın arkasından seyredebileceğiz. Her şeyden önce o da bir canlı ve yaşaması lazım. Su Parkının olduğu bölgede de tek tük bu çiçek yetişiyordu ancak buraya da yol yapılacağı için kepçeler girmiş, çiçeğin olduğu yerler tarumar edilmiş.”
Kıymeti bilinmiyor
Sevgi Çiçeği’nin çoğaltılması gerektiğine işaret eden Prof. Boşgelmez, “Yıllardan beri çiçeğin korunması ve çoğaltılması konusunda birçok söylemlerde bulunduk. Bizler bilim insanıyız. Böyle şeyler bizleri yorar. Yorgun düşürür. Eko turizmi buraya sokmak lazım. Burası çok zengin ancak kıymeti bilinmiyor. Gölbaşı’nda 51 endemik tür var.”
Sevgi Çiçeği’nin 164 yıllık geçmişi
İLK kez 1848’de Rus bilim adamı Pierre de Tchihatcheff tarafından Afyonkarahisar yakınındaki Mehmetköy’de bulunan sevgi çiçeği, tarlalardaki yabani ot, öldürücü kimyasallar, imarlaşma, yanlış zamanda toplanma gibi nedenlerle artık bu bölgede görülmüyor. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Boşgelmez, bu çiçeği 1995’te başka bir projeyle uğraşırken Gölbaşı’nda tesadüfen buldu, çiçekle ilgili araştırma yaptı. Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan çiçek, Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altına alındı. Gölbaşı Belediyesi, düzenlediği uluslararası festivale “Sevgi Çiçeği” adını verdi.