Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
HABERLER>SPOR
21 Ekim 2016 Cuma - 12:15

Seçim zaferi !

Amatör spor branşlarında, 2 ay süreli seçim rüzgarı esecek ve Türk sporuna yön verecek isimler iş başı yapacak.

Seçim zaferi !

Önce şunun altını çizelim. Bu bir seçim değil... Atanmayla - yerini koruma arasında bir durum. Seçim olması için birden fazla aday, onları seçecek isimlerin de özgür iradeleri ile tercih yapması gerekir. 2012 ile 2016’daki tablo neredeyse aynı. Adaylar yine tek ve bunların yüzde 90-95’i de mevcut başkanlar. Eğer, 80 milyona yaklaşan nüfusa sahip bir ülke; olimpiyatlardan 8 madalya ile dönüyor, takım sporlarının çoğunda yer alamıyor, madalya kazananlar arasında devşirme sporculara yer veriliyor ve dereceler hep aynı branşlardan geliyorsa, ortada başarısızlık ve sorgulanması gereken bir durum var demektir. Sadece olimpiyatları ölçü almayalım, diğer organizasyonlara, alt yaş gruplarına bakalım deniyorsa, orada da durum pek iç açıcı değil. Eğer tek hedef olimpiyat değilse, neden olimpiyat biter bitmez tüm başkanlar, ‘Bir sonraki olimpiyat için kolları şimdiden sıvadık’ sözünü kullanıyor. 
Bu 
koltuk ne kadar değerliymiş ki oturan bir daha bırakmak istemiyor. Koşulları da sürekli kendi lehine çeviriyor. 2012’deki seçim öncesinde, başkan adaylığı için delegelerin yüzde 15’inin imza vermesi çok tartışılmıştı. Bu dönemde, bunun yanında farklı tartışmalar yaşandı.

YÜZDE 15 İMZA KONUSU

Şöyle bir kural var. Bir federasyonun delege sayısı 300’den az ise mevcut delegeler ile seçime gidiliyor. 300’den fazla delege varsa, 
oy kullanacak delegeler için noter huzurunda kura çekilmesi gerekiyor. Kimin, hangi tarihte, nerede, kimlerin huzurunda bunu yaptığı belli değildi, son bir hamle ile bu düzeltildi. Federasyonlar sözde özerk. Delegeler arasında, spor teşkilatından isimler, il müdürleri, teşkilatla yakın ilişkileri olan kuruluşların temsilcileri var. 
Önceki seçimde; mevcut başkan, teşkilata yakın olduğu için imzaları rahat toplayabiliyor, diğer adaylar ise imza için mutlaka kulüplere gitmek zorunda kalıyordu. Yüzde 15 imza, tüm delege sayısı 
göz önünde bulundurularak hesaplandığından, rakip olarak çıkacak adayların gerekli imzayı toplaması hayli zordu. İmzayı toplamakla iş bitse yine iyiydi. Bir de imzaların mükerrer olmaması gerekiyordu. Toplanan imzaların denetim mekanizması da mevcut federasyondu. Yani, başkan adayı, kendisine destek olacak isimleri, kendi eliyle götürüp açıklamak zorunda kalıyordu. Sonra, o imzaları atanlar arasından, nasıl oluyorsa, bazı isimler mevcut başkan için de imza atıyordu. İmzalar mükerrer çıkınca da eleme yapılıyor, aday olacak isimlerin imza sayısı yetmediğinden, kendisine kapı gösteriliyor, o da arkasını dönüp gidiyordu

DAVA KONUSU OLABİLİR

Yüzde 15 imza toplanması ile ilgili konuyu, Danıştay, 2015 yılı temmuz ayındaki kararı ile ortadan kaldırdı. 2016 Mart ayında da bu gelişme resmiyet kazandı. Spor Tahkim Kurulu’ndan yeni düzenleme ile ilgili karar ise çok kısa bir süre önce çıktı. Danıştay karanının resmiyet kasanmasının ardından ve Rio Olimpiyatları öncesinde, konuyla ilgili Spor Tahkim Kurulu’na danışıldığı ileri sürülüyor. Bu kadar süre beklemeden karar alınsa, belki aday olma cesareti gösterenler öne çıkabilir, daha detaylı hazırlık yapabilirdi. Bir çok federasyonda adaylık sürecinin bitmesine çok az bir zaman kala karar çıkınca doğal olarak bir çok isme çalışma yapmak için süre kalmadı. Danıştay kararının uygulanmaması, hukuki sıkıntı yaşatır, dava konusu olur mu onu göreceğiz ?
Son Tahkim kararında yüzde 15 imza şartının, bundan sonraki süreç için federasyon genel kurullarında, delegelere onaylatılması şartı getirildi. 2012’de seçimi kazanan başkanlar için statü yeterli iken, şimdi aday olacakların yolunun, genel kurulca açılması gerekiyor. Delegelerin nasıl belirlendiği, kimlerin oy kullandığı, hangi hesapların yapıldığı gibi konuları gündeme getirmeye bile gerek yok.

LAF DEĞİL İŞ ÜRETİN

Mevcut başkanların çoğu tek aday olarak seçime gittiğinden, sandıktan zaferle çıkacak. Bu süreçte en büyük çekişmenin güreşte yaşanması bekleniyor. Mevcut başkan Musa Aydın’ın rakibi Enis Erdem’in, eski federasyon başkanlarından ve CumhurbaşkanıErdoğan’ın spor danışmanlarından Hamza Yerlikaya’nın desteği ile yola çıktığı belirtiliyor. 
2012 Olimpiyatlarında 5, 2016 olimpiyatlarında 8 madalya topladık. Doping iddiası ile 2012’deki bir madalyamız elimizden alındı, yüklü miktarda para ödediğimiz devşirme isimlerin kazandığı 1-2 madalya ile avunduk. Geldiğimiz noktada bir adım bile yol alamadığımız ortada. Ancak moral bozmaya gerek yok ! Önümüzde daha 4 uzun yıl, üretecek daha çok laf var ! Başarı mı ? Sandıktan çıkacak sonuçtan daha iyi başarı mı olur.

.

 
Direksiyon testi kısa mı sürüyor?
 
Karagöl yenileniyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yenimahalle’nin zafer haftası
Yenimahalle Belediyesi’nin erkek futbol ve kadın hentbol takımları haftayı zaferle kapadı
TED'in işi zor
Spor Toto Basketbol Süper Ligi’nin 2. haftasında, deplasmanda oynadığı ...
TSYD Kupası Aslan’ın
Halkbank Spor Kulübü ile Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Ankara ...
 
Ankaragücü'nden destek çağrısı
Ankaragücü Başkanı Mehmet Yiğiner, Osmanlıspor ve Keçiöregücü gibi kendilerine ...
Osmanlı seriyi bozamadı
Rakibi karşısında önemli pozisyonlar yakalayan Başkent ekibi bunları değerlendiremedi. ...
Hakeme tepki oyunculara uyarı
Sarı-lacivertli ekibin Teknik Direktörü İsmet Taşdemir, müsabakanın 4. ...
 
‘Başarıda süreklilik peşindeyiz’
Kulüp Genel Menajeri Ender Yurtgüven, ilk 6 haftada ciddi maçlar oynadıklarını ...
İşin sırrı çalışmak
Genç teknik adam, kendi sahalarında yarın karşılaşacakları Galatasaray’ın ...
‘Sıkıntılı süreçten geçtik’
Ankaragücü Teknik Direktörü İsmet Taşdemir, 6 haftalık dönemi değerlendirirken, ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri