Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
5 Eylül 2017 Salı - 10:06

SCADA’nın gözü dış ilçelerde

Ankara’da ‘içme suyu şebekesinin gözü’ olarak adlandırılan SCADA sistemi dış ilçelere de ulaşacak. Sistemi Polatlı’nın tamamına kurduklarını belirten ASKİ Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, “Peşinden Beypazarı, Akyurt ve diğer dış ilçelere de SCADA sistemini kuracağız” dedi.

SCADA’nın gözü dış ilçelerde

Ankara’da ‘içme suyu şebekesinin gözü’ olarak adlandırılan SCADA sistemi dış ilçelere de ulaşacak. Sistemi Polatlı’nın tamamına kurduklarını belirten ASKİ Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, “Peşinden Beypazarı, Akyurt ve diğer dış ilçelere de SCADA sistemini kuracağız” dedi. Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, adını “Supervisory Control and Data Acquisition” kelimelerinin baş harflerinden alan SCADA sistemi ile Başkent’in yaklaşık 15 bin kilometre uzunluğundaki su dağıtım şebekesi başta olmak üzere, pompa istasyonları, su depoları ve arıtma tesislerini 24 saat gözetim altında tutuyor. Sistem sayesinde Başkent’in tüm noktalarına uzanan su şebeke ağı, tek bir merkezden kontrol edilebiliyor. SCADA sistemi için “Ankara içme suyu şebekesinin gözü” tanımını yapan ASKİ Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, Başkent’in ilçelerine de SCADA sistemi kurma çalışmasına başladıklarını söyledi. İlk olarak Polatlı’nın tamamına SCADA sistemini kurduklarını kaydeden Genel Müdür Tahiroğlu, “Peşinden Beypazarı, Akyurt ve diğer dış ilçelere de SCADA kuracağız” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE İLKLERDEN BİRİ

Türkiye’nin ilk SCADA sistemlerinden birinin ASKİ’ye ait olduğunu vurgulayan Necmettin Tahiroğlu, 20 yılı aşkın süredir hizmet veren kumanda merkezinin de kapsamlı bir şekilde yenilendiğini belirtti. Tahiroğlu, “Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama” olarak da adlandırılan SCADA sistemiyle, 2 milyon 190 bin abonesi bulunan ASKİ’nin işletmelerde meydana gelebilecek herhangi bir arızaya anında müdahale edilerek, sorunların kısa sürede çözüme kavuşturulup olası maddi kayıpların önüne geçtiğini ifade etti.

128 DEPO 67 POMPA BAĞLI

SCADA sistemi sayesinde su kaçakları ve şebeke arızalarının anında tespit edildiğini, Ankara’nın su ihtiyacının anlık olarak izlenebildiğini, su talebine göre ihtiyaç duyulan miktarda suyun şebekeye verilebildiğini söyleyen Tahiroğlu, şöyle konuştu:
“SCADA sistemi suyun yönetilmesi açısından son derece önemli. Ankara merkez ilçelerde bulunan 128 su deposu ve 67 pompa istasyonu SCADA sistemine bağlı. Dağınık bir şekilde bulunan birimlerimiz, kurulan haberleşme sistemi ile SCADA merkezinde toplanıyor ve tüm birimler buradan yönetiliyor.

ANA HATLARA MERKEZİ YÖNETİM

Şehre su temin eden 800 kilometresi ham su, 200 kilometresi temiz su olmak üzere toplam bin kilometre uzunluğunda ve çapları 500 milimetre ila 2 bin 400 milimetre arasında değişen ana iletim hatları tamamen SCADA sistemi üzerinden yönetilmektedir. Şehir içindeki su depolarının seviyeleri, pompa istasyonlarının basınçları ve çalışma sistemleri, ana vanaların ve armatürlerin çalışması da bu sistem sayesinde kontrol edilmektedir. 14 bin 574 kilometre uzunluğundaki içme suyu şebekemizin sağlıklı ve düzenli işletilebilmesi bu sisteme bağlı.

9 ARITMA TESİSİ DE BAĞLI

SCADA sistemiyle depo seviyelerine bağlı olarak şehrin anlık su ihtiyacı belirlenir. Pompa istasyonlarının giriş ve çıkış su basınçları ayarlanarak Ankara genelindeki tüm abonelerimize uygun basınçta su verilmesi sağlanır. Depolardaki su seviyesi ve pompa istasyonu çıkışındaki basınç değerleri izlenerekhat üzerinde arıza ve patlak gibi durumlar da anında tespit edilebilir.
Ankara geneli hizmet veren 9 içme suyu arıtma tesisi de tam otomasyona sahip SCADA sistemiyle yönetiliyor. Ana isale hatlarında, depolarda ve pompa istasyonlarında meydana gelebilecek arızalar anında bu sistem sayesinde tespit edilebiliyor. Günün 24 saati su dağıtım sistemi anlık olarak izlenip, yönetiliyor.”

24 SAAT KESİNTİSİZ HİZMET

SCADA sistemi, Ana Kontrol Merkezi ile sürekli bağlantı halinde olan dış istasyonlardan oluşuyor. ASKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan SCADA Ana Kontrol Merkezi, gelişmiş bilgisayarlarla donatılmış, özel bilgisayar yazılımları ile destekleniyor. Vardiya sistemine göre 24 saat kesintisiz hizmet verilen merkezde, operatörler sürekli bilgisayar başında bulunarak, dış istasyonlardan gelen verileri alıp değerlendiriyor. Pompa istasyonları, su depoları ölçüm noktaları ve arıtma tesislerinde ölçümler yapan elektronik cihazlar bulunuyor. Bu cihazların yaptıkları ölçümler, iletişim sistemi üzerinden ASKİ Kontrol Merkezi’ne ulaştırılıyor.

DEĞERLER TARİHSEL KAYDEDİLİYOR

Burada yapılan değerlendirmelerin ardından, merkezdeki bilgisayarlardan, vanalar ve pompalara komutlar (kapama, açma ve çalıştırma, durdurma gibi) gönderilerek, bu ekipmanlara merkezden müdahale edilebiliyor. Dış istasyonlarda yapılan ölçümlerin tamamı Kontrol Merkezi’nde anlık olarak izleniyor. Elde edilen değerler ise bilgisayarlara tarihsel olarak kaydedildiği için istenildiği zaman bu değerlere de ulaşmak mümkün oluyor.

 
Hababam duvarı vandal kurbanı
 
Tarihi mahalleye narkotik operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hastalara moral oldular
Yenimahalle Belediyesi Zübeyde Hanım Konukevi, Kurban Bayramı öncesi Onkoloji ...
Boş arazide zehirli varil
Ankara Valiliği, ihbar üzerine yapılan kontrollerde Mamak’taki boş bir ...
Büyükşehir bayrama hazır
Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayram hazırlıklarını tamamladı, bir dizi ...
 
Önce halk sağlığı
Keçiören Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nce Kurban Bayramı öncesi gıda denetimlerini ...
Kıyma çekimi mercek altında
Yenimahalle Belediyesi zabıta ekipleri, Kurban Bayramı’na sayılı günler ...
Sumatiklerde fatura ödeme kolaylığı
ASKİ Genel Müdürlüğü, Başkentin çeşitli yerlerine konumlandırdığı Sumatiklerle, ...
 
Tabela istilası devam ediyor
Hürriyet Ankara’nın dört yıl önce bugün ‘Görsel istila’ manşetiyle dikkat ...
Büyükşehir’den bayram temizliği
Büyükşehir Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile Kurban Bayramı öncesi ...
Sol veya sağ kasık ağrısı neden olur, nasıl geçer?
Kasık ağrısı erkeklerde ve kadınlarda sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Cemaatlerde İktidar Kavgaları ve Gerçek İman
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri