Tabak, “saman nezlesi”, “bahar alerjisi” ya da “yaz gribi” olarak isimlendirilen alerjik rinitin (burun iltihabı), kişilerin duyarlı oldukları alerjenler ile teması sonrası ortaya çıkan ve çok sayıda kişiyi etkileyen bir hastalık olduğunu bildirdi.
Tabak, burun iltihabı belirtilerinin bulunduğu hastaların önemli bir kısmında alerjik astım, konjonktivit ve deri hastalıkları görüldüğünü ifade ederek, alerjik rinitin başlıca belirtilerini, burunda kaşıntı, tıkanıklık, akıntı, hapşırma, kuru öksürük ve boğaz kaşıntısı olarak sıraladı.
Koruyucu tedavi
Vatandaşlara bir doktora başvurup uygun bir yöntemle hangi polenin bünyelerinde alerjiye yol açtığını belirlemeleri önerisinde bulunan Tabak, özellikle ilkbahar aylarında artan polenler nedeniyle alerjik astım hastalarını dikkatli olmaları konusunda uyardı. Tabak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Her bitki, yılın belli bir döneminde polen ürettiği için alerjik olduğunuz polene göre önceden koruyucu tedaviye başlayarak hazırlık yapabilirsiniz. Polen sayısının ılık, kuru ve güneşli günlerde artması, sabahları erken saatlerde ve yağmur sonrasında azalması nedeni ile özellikle polen miktarının fazla olduğu saatlerde, açık alanlarda olabildiğince az sürelerde kalınmalıdır”
Mümkünse TATİL
“ÇİM polenine alerjisi olanlar, bahçe çimlerini kendileri biçmemelidir. Polenler ile kaplanma sonucu iç mekanlarda alerjiye neden olma riskine karşı, giysiler ve çamaşırlar yazın açık havada kurutulmamalıdır. Polen mevsiminde pencereler, kapalı tutulmalıdır. Eğer mümkün ise polen mevsiminde tatile çıkılmalı ve şikayetleri tetikleyen polenlerin bulunmadığı, kıyıdaki esintiler vasıtası ile polen sayısının nispeten daha az olduğu deniz kıyısında yer alan bölgelere seyahat edilmelidir. Polen yakalayıcı hava filtreleri olan otomobiller tercih edilmelidir