KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Biz ilk emri 'oku' olan bir dinin mensuplarıyız ama okumakta ne yazık ki bir miktar geç kalmış olduğumuz aşikardır” dedi.
Türkiye Diyanet Vakfı'nca düzenlenen 31. Kitap ve Kültür Fuarı, Kocatepe Cami avlusunda başladı.
Fuarın açılışına Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve TDV Genel Müdürü Süleyman Necati Akçeşme katıldı.
Açılış töreninde konuşan Günay, kitap fuarının eski müdavimlerinden olduğunu belirterek, “çok soğuk kış günlerinde yakasını kavuşturarak birçok standı dolaştığını” söyledi.
Türkiye'nin dünyanın önemli kitap fuarlarında stantlar açtığını ifade eden Günay, “Ancak İslam ülkeleri uluslararası kitap fuarı yok. Bunun İstanbul'a çok yakışacağını düşünüyorum. Biz ilk emri 'oku' olan bir dinin mensuplarıyız ama okumakta ne yazık ki bir miktar geç kalmış olduğumuz aşikardır. Geç kalmış olmasaydık İslam dünyasının bugün, öteki bütün medeniyetlerin her bakımdan daha önünde olması gerekirdi. Bu büyük emri bir miktar ihmal etmemizin galiba maddi ve manevi sonuçlarını aşmaya çalışıyoruz en azından” dedi.
Kitap sayısı 500 milyona yaklaştı
Son 9-10 yıl içinde birçok alanda olduğu gibi kitap yayınında ve kitaba ulaşılmasında önemli mesafeler katedildiğine dikkati çeken Günay, 2010 yılında 35 bin çeşit kitap yayınlandığını, 2011'de ise rakamın 43 bini aştığını bildirdi.
Basılan kitap sayısının da 500 milyona yaklaştığını bildiren Günay, şunları kaydetti: “Hem kitap üretmekte hem de kitapları insanlarımıza ulaştırmakta oldukça mesafe katettik. 'Bizim okumadığımız' yaygın bir söylemdir ama kişi başına 6,8 kitaba kadar yükseldik ki bu 10 yıl önceye göre çok önemli bir gelişmedir.
Bunun yanında Türk Edebiyatını Dışa Açma (TEDA) Projesi'ni yürütüyoruz. Bu çerçevede biz 2006'dan itibaren bin 202 edebiyat kitabına destek vermişiz. Bunun şu ana kadar 800'ünün neticesini almışız.
50'ye yakın ülkede ve 50'ye yakın dilde bu 800 ayrı kitabımızı Rusça'dan Çince'ye Arnavut dilinden İngilizce'ye yaygın ve nadir dillerde kitaplarımız yayınlanıyor. Bu çalışmalarımızın sonucunda aldığımız netice iddia ve iftiharla söylüyorum 80 yıllık Cumhuriyet tarihinde kitaba verilen desteği 6 yılda katlamaktadır. Bu elbette geç kalmış bir büyük medeniyetin dışa açılma konusundaki gayretlerini ifade etmektedir. Tabii kitap ve okuma konusunda daha çok yapacağımız şey var.” Temizliğin, İslamın vazgeçilmez bir vasfı olduğunu da dile getiren Günay, başkalarının hakkına, emeğine, inancına ve yaşam tarzına saygı göstermenin vazgeçilmez bir inanç akidesi olduğunu vurguladı. Günay, bütün bunların yapılması halinde muhteşem bir medeniyetin mensubu olmanın hazzının duyulabileceğini dile getirdi.
Kendi fakirlerimizi de ihmal etmeyelim
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Arakanlı Müslümanlar için yardım kampanyası başlatıldığı duyurusunda bulunarak, “Kendi fakirlerimizi hiç ihmal etmeden, yanı başımızdaki yoksul komşumuzu asla ihmal etmeden dünyanın bu uzak bölgelerinde fakir, zor durumda kalmış, varlık ve yokluk mücadelesi içinde olan kardeşlerimize yardım eli uzatalım” dedi.
“Oku diye başlayan bir kitabın mensupları olarak çok az okuyoruz” şeklinde konuşan Görmez, dünyada üretilen kitapların yüzde 70'inin sadece gelişmiş 18 ülkede okunuyor olmasının son derece üzüntü verdiğini söyledi.
Görmez, kitapların elektronik ortamda da okunmaya başladığını belirterek, TDV'nin İslam Ansiklopedisi'nin hızlı bir şekilde elektronik ortama aktarılmaya başlandığını belirtti. Görmez, 2 cilt daha bittiği zaman ansiklopedinin elektronik ortamda da okuyucularla paylaşılacağını kaydetti.