ANKARA / Ankara Hürriyet’in kirlilik nedeniyle defalarca manşete taşıdığı Mogan Gölü’nde, bu kez de balık ölümleri yaşanmaya başladı. Gölün Haymana Yolu kıyısında çok sayıda turna balığı kıyıya vurdu.
Vatandaşlar, her yıl yaşanan ölümlerin aşırı kirlilik nedeniyle gerçekleştiğini savunarak, “Göl uzun süredir kirli. Çalışmalar yetersiz kaldı. Acil önlem alınmazsa gölde yaşayan tüm canlılar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” diye tepki gösterdi. Her ay ODTÜ’den gelen bir ekibin göl suyunu test ettiğini öne süren çevre sakinleri, “Son analizlerinde suda aşırı derece metan gazı buldular” iddiasında bulundu.
İŞLETMELERİN PİSLİĞİ GÖLE AKIYOR
Mogan Gölü’nde balıkçılık yapan vatandaşlar ise, balık ölümlerinin göldeki su miktarının azalamasının yanı sıra, çevrede faaliyet gösteren taş ocaklarının bıraktığı atıklar yüzünden gerçekleştiğini öne sürerek, şöyle konuştu:
“Büyükşehir Belediyesi’nin 2004’te Mogan Parkı’nın yapılmasından sonra kiraya verdiği işletmelerin bulunduğu yeri temizletmesi ile birlikte yeraltından gelen su yataklarının, farkında olmadan kapatılması sonucunda su miktarı azaldı. Kızılırmak’tan verilen su yetersiz. Göl içerisinde fazla miktarda sazlık var ve bir sazlık günlük en az yedi litre su tüketiyor. Aynı zamanda işletmelerin kendi pisliği de göle akıtılıyor. Yıllardır kirli olan su daha fazla kirletildi ve içerisindeki oksijen azaldı. Balıklar bunun sonucunda telef oldu.”
TARIM MÜDÜRLÜĞÜ: GAZ BİRİKMESİ YAŞANMIŞ OLABİLİR
Gçlbaşı Tarım İlçe Müdürlüğü’nün konu ile ilgili olarak Ankara Hürriyet’e yaptığı açıklamada ise şu bilgilere yer verildi:
“Bu sene herhangi bir analiz çalışması yapılmadı. Yağış olmaması sonucu gölün çekilerek sudaki oksijeni azalttığı, bunun sonucunda da gaz birikmesi yaşanarak balık ölümlerinin gerçekleştiği tahmin ediliyor. Mevsimsel olarak bu tarzda balık ölümleri gerçekleşebilir, ancak Mogan’da söylendiği gibi bir balık katliamı gerçekleşmemiştir. Eğer gerekirse ekipler su numunesi alarak incelemelerde bulunacaktır.”ANKARA /