Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>GÜNDEM
18 Ocak 2018 Perşembe - 23:17

Milletvekili Aydemir: ‘Erzurum İpek Yolu’nun kalbi’

Milletvekili Aydemir’in, Bakanlık bütçesi görüşmelerinde dile getirdiği talepleri değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’de yapılacak İpekyolu projesi kapsamı etkinliklerinde, Erzurum’da etkinlik düzenlenmesinin dikkate alınacağını bildirdi.

Milletvekili Aydemir: ‘Erzurum İpek Yolu’nun kalbi’

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’in, Bakanlık bütçesi görüşmelerinde dile getirdiği talepleri değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’de yapılacak İpekyolu projesi kapsamı etkinliklerinde, Erzurum’da etkinlik düzenlenmesinin dikkate alınacağını bildirdi.


Bakan Tüfenkçi yazılı açıklama yaptı
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2018 Yılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde, ‘İpekyolu Girişiminin canlandırılması kapsamında çalışmaların yoğunlaştırılması, üniversitelerimizin katılımıyla bir İpek Yolu Araştırma Enstitüsü kurulması ve Erzurum’da bu konu ile ilgili çeşitli etkinliklerin, fuar organizasyonunun ve festivalin düzenlenmesine yönelik taleplerini cevaplandıran Bakan Tüfenkci, bu kapsamda ülkemizde yapılacak proje kapsamı etkinliklerinde, Erzurum’da etkinlik düzenlenmesinin dikkate alınacağını açıkladı.


Aydemir’in sunumu ve Erzurum odaklı talepleri
AK Parti Erzurum Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi İbrahim Aydemir, Erzurum’da İpekyolunu ifade eden tarihi çarşı ve hanların bakanlık uhdesinde, tarihi geçmişiyle bağdaşan kıvamda ihyasını dile getirmiş, Erzurum’da İpekyolu Araştırma Enstitüsü kurulmasını, ilde uluslararası boyutta Asya, Ön asya, Ortadoğu ve Balkanlar ekseninde İpek Yolu Ticaret Fuarı organizasyonunun gerçekleştirilmesi ve İpek Yolu ticaret festivalinin düzenlenmesini talep etmişti.


Bakanlığın değerlendirmesi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci , Milletvekili Aydemir’in sunumu üzerinde yaptığı değerlendirmeler sonucunda yazılı bir açıklama yaparak İpek Yolu Projesi hakkında bilgi verdi. Bakan Tüfenkci’nin yazılı açıklamasında, İpekyolu Girişimi, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2008 yılında başlatılmıştır. Projenin temel amacı, tarihi ipek Yolu’nun canlandırılmasıdır. Bu itibarla Gümrük İdareleri’nin ticaretin kolaylaştırılmasındaki kilit rolü dikkate alınarak, hudut kapılarında gümrük işlemlerinin işbirliği içerisinde yürütülmesi ve tarihi İpek Yolu’nun ticaret erbabı için tercih edilir olması hedeflenmektedir. ‘denildi.


İpekyolu formları
Açıklamada, , ‘Bu kapsamda 2008 yılından bu yana yıllık olarak uluslararası İpek Yolu Forumları düzenlenmektedir. Ülkemizin önerisi ile hayata geçirilen ‘Kervansaray Projesi’ ise, katılımcı ülkelerin doğu-batı ekseninde yer alan gümrük kapılarının modernizasyonu ve sınır geçişlerinin kolaylaştırılmasına yönelik ilkeleri içermektedir. Proje aynı zamanda İpekyolu girişiminin somutlaşmış hali, yol haritasıdır. Söz konusu projeye 2016 yılında yeniden ivme kazandırılmıştır. 2017 yılı içerisinde yapılan Türk Konseyi Gümrük İdaresi Başkanları toplantısında sınır geçiş noktaları incelemelerine yönelik sonuç belgelerinin güncellenmesi ve ilerlemenin tespiti ile, ayrıca, Orta Koridorun-Bakanlığımızın Kuzey Rotası olarak tabir ettiği güzergah- cazibesini sürdürmek üzere güzergahta Türk Konseyi bünyesinde test sürüşü organize edilmesi kararı alınmıştır. ‘ kaydına yer verildi.


‘Bir Kuşak, Bir Yol’ Projesi Ve İpek Yolu Orta Koridor Girişimi
Bakan Tüfenkci’nin yazılı açıklamasında, Söz konusu çalışmalara ilaveten Çin inisiyatifinde sürdürülen ‘Bir Kuşak, Bir Yol’ Projesi ve ülkemiz inisiyatifinde hayata geçirilen İpek Yolu orta Koridor Girişiminin Uyumlaştırılmasına yönelik imzalanan mutabakat zaptı ülkemizce Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanarak, 7 haziran 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlandığı belirtilerek, ‘Söz konusu projeye Çin’in katılımının sağlanması yönünde çalışmaların devam ettirilmesi projeye sadece ivme kazandırmayacak, aynı zamanda bölgede ticari faaliyetler yürütmekte olan ticaret erbabımıza zaman ve maliyet avantajları olarak geri dönecektir. Bu kapsamda ülkemizde yapılacak proje kapsamı etkinliklerinde, Erzurum’da etkinlik düzenlenmesi dikkate alınacaktır.’ değerlendirmesi yapıldı.


Aydemir, Erzurum beklentilerini sunmuştu
Milletvekili Aydemir, Plan ve Bütçe Komisyonu 2018 yılı bütçesi görüşmelerinde, Erzurum’un, İpek Yolu üzerinde kurulmuş, ticarette Avrupa ve Asya arasında bir tarih ve ekonomi köprüsü olduğunu kaydetmiş, ‘İpek Yolu ticaretinin gereği olarak tesis edilmiş, onlarca tarihî çarşı ve hana malik Erzurum. Ne ki bu ecdat yadigârları ve İpek Yolu miraslarının ticaretteki yeni küresel anlayışımız ölçüsünde ihyası ve tanıtımı gerekli ve hakikaten çok zaruri. Bakanlığımızın İpek Yolu ticareti noktasında bu han ve çarşılara yeni bir yaklaşım getirmesini, ihya edilerek bu çarşıların tarihî işlevlerine kavuşturulmasını, her tarihî çarşıda İpek Yolu ticaretini ifade eden bilgi merkezleri oluşturulmasını talep ediyoruz. ‘ demişti.


Aydemir’in İpek Yolu Araştırma Enstitüsü talebi
Erzurum ile ilgili beklenti sunumunda, ‘Artık bellidir ki ticaret sektörü ekonomimizin bel kemiği, İpek Yolu da ticaretteki yol haritamızdır. ‘ diyen Milletvekili Aydemir, ‘O sebeple, Erzurum’da Bakanlığınızın öncülüğünde, üniversitelerimizin de katılımıyla bir İpek Yolu Araştırma Enstitüsü kurulmasını da burada kayda geçiyorum, teklifte bulunuyorum. Böyle bir enstitünün kuruluşuyla birlikte İpek Yolu tarihi hem vuzuha, açıklığa kavuşacak hem de genç girişimcilerimiz ecdadın ticari dehasını kavrayacak, bilgi çağının gerekleriyle yeni ticari projeler de üretebileceklerdir. ‘ ifadesini kullanmıştı.


Aydemir’in kaydı
Milletvekili Aydemir, ‘Erzurum’da, İpek Yolu’nun Anadolu’daki merkezi şehrinde, Bakanlıkça her yıl bir İpek Yolu Ticaret Fuarı organizasyonunun gerçekleştirilmesi ve İpek Yolu Ticaret Festivali yapılmasını teklif etmiş, böylesi bir organizasyonla Japonya’dan Çin’e Asya’nın, İran’dan Ürdün’e Orta Doğu’nun ve Ön Asya’nın, Macaristan’dan Romanya’ya Avrupa’nın ticari dikkatlerinin Doğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum’a yöneleceğini, bu da beraberinde ekonomik büyümeye dayanak olacağını kaydetmişti.

Etiketler:
 
Aile ve çocuk dostu yapımlar teşvik edilecek
 
OHAL altıncı kez uzatıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aile ve çocuk dostu yapımlar teşvik edilecek
Milletvekili Aydemir’in, Bakanlık bütçesi görüşmelerinde dile getirdiği ...
Son dakika... Pentagon'dan bir açıklama daha: Eğitimden geçiriyoruz
Pentagon PYD/PKK paravanı SDG'yi çatışma gücünden “istikrar sağlama gücü” ...
Türkiye, Afrin operasyonu öncesi Rusya'yı uyardı: Hepsini kapatın!
Türkiye, kritik Afrin operasyonu öncesi Rus hükümetini uyararak bölgedeki ...
 
Sümela Manastırı’nı ABD'li NATO askerleri yağmalamış
KTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ...
Usta oyuncu Turan Özdemir hayatını kaybetti
Usta oyuncu Turan Özdemir, Beykoz'daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu ...
Güvenlik Uzmanı Keleş: Diyarbakır ve İncirlik’teki ABD üsleri kapatılabilir
Güvenlik Uzmanı İbrahim Keleş, terör ordusu kararı alan ABD’nin artık ...
 
Türkiye, terör örgütü PKK/YPG’ye ait 149 hedefi vuracak
Türkiye, YPG’yi Afrin’de İHA ve fiziki istihbaratla 13 Ekim’den beri izliyor. ...
12 milyon değerindeki tekneler çürümeye terk edildi
Muğla’nın Bodrum ilçesinde, göçmen kaçakçılığında kullanılırken yakalanan ...
Yerel sistem de değişiyor
51 il bütünşehir kapsamına alınacak ve mülki sınırlarına geçecek. O ilin ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri