Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde
Bayraktar TB2 SİHA’ların son parti teslimatı gerçekleşti
Bayraktar TB2 SİHA’ların son parti teslimatı gerçekleşti
Fatih Terim, Panathinaikos ile yollarını ayırdı
Fatih Terim, Panathinaikos ile yollarını ayırdı
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgesel yapımlara destek
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgesel yapımlara destek
77 ilde Mercek-19 operasyonları düzenlendi
77 ilde Mercek-19 operasyonları düzenlendi
HABERLER>GÜNDEM
10 Aralık 2014 Çarşamba - 10:15

Madenler Hacettepe’ye emanet

ANKARA GAZETESİ/ Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan İş Güvenliği Eylem Planı’nda yer alan madencilerin çiple takip edilmesi projesini Hacettepe Üniversitesi hayata geçirecek. Proje ile yer altındaki madenciler adım adım izlenecek.

Madenler Hacettepe’ye emanet

ANKARA / Madencilerin baretlerine takılacak çiplerle takip edilmelerini sağlayacak projenin hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı. Hacettepe Üniversitesi tarafından AR-GE çalışmalarına başlanılan proje sayesinde madencilerin yeraltında attıkları her adım izlenecek. Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Teknokent’te AR-GE çalışmalarına başlanılan “UM-1829 Yeraltı Madenciliği Operasyon ve Güvenlik Sistemi Projesi” adını 1829 yılında ilk taşkömürünü bulan Uzun Mehmet’in baş harflerinden aldı. Türk mühendisler tarafından tasarlanan son teknoloji  ürünü dijital iletişim sistemlerinden oluşan “UM-1829” sayesinde, maden ocaklarındaki gaz, su ve ısı seviyeleri ile her bir maden işçisinin nabız atışına kadar bir çok hayati veri işletmelerin yönetim merkezleri ile Ankara ’daki ilgili bakanlıklar ve birimlerde kurulacak bir merkezden de anlık olarak izlenebilecek.

AR-GE’YE 1 MİYON HARCANDI

“UM-1829”nin AR-GE Müdürü Yusuf Kotan, yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 yıldan bu yana üzerinde çalıştıkları projede Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği ile İstanbul  Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümlerinden akademisyenler ve uzmanların görev aldığını kaydetti. Başta Zonguldak olmak üzere Türkiye’deki bir çok maden ocağı ile Çin ve ABD’deki maden ocaklarında operasyon ve güvenlik sistemleri üzerine araştırmalar yaptıklarını kaydeden Kotan, devam eden AR-GE çalışmalarının 1 milyon liraya mâl olduğunu söyledi.

OCAKLAR BBG EVİNE DÖNECEK

 Projenin yüzde 100 yerli kaynaklar ve Türk mühendislerce hayata geçirileceğini vurgulayan Kotan, sözlerine şöyle devam etti:
“Maden ocaklarını adeta ‘BBG Evi’ne çevirecek sistem ile galerilerin dört bir yanı yüksek çözünürlüklü gece görüş ve termal özellikleri bulunan kameralarla donatılacak. Kriz durumlarında madencilerin üzerinde taşıyacakları mobil cihazlarla sesli ve görüntülü haberleşme sağlanacak. Maden ocaklarının her bir yanına yerleştirilecek sensörlerle gaz, su ve ısı seviyeleri merkezden anında izlenebilecek. Ayrıca kasklara yerleştireceğimiz çiplerle maden işçilerinin attıkları her adımı ve hatta nabız atışlarına kadar bir çok hayati veriyi anında görebileceğiz. Normal değerlerin üzerindeki durumlarda sistem uyarı vererek ilgili tüm birimleri alarma geçirecek.”

BÜTÜNCÜL SİSTEMLE MALİYET AVANTAJI

Erken uyarı özelliğine sahip sistemin aynı zamanda acil durumlarda tahliye ve arama kurtarma çalışmalarına da yön vereceğini anlatan Kotan, “Madenlere milyonlarca dolarlık yatırımlarla bir birinden bağımsız olarak kurulan tüm operasyon ve güvenlik sitemleri bu proje sayesinde bir bütün olarak kullanılacak ve ciddi bir maliyet avantajı sağlayacak. Tüm sistemler bir senkronizasyon içinde çalışacak. Sistem tarafından 7/24 kayıt altına alınacak tüm veri ve görüntüler olası ihmal ve kazaların soruşturulmasına yardımcı olacak. Madenlerdeki göçük, gaz sızıntısı, grizu patlaması ve su baskınları gibi durumlarda da mahsur kalan işçilerle günlerce haberleşme imkanı olacak. Sistem işçilerin üzerindeki çipler sayesinde göçük altındaki işçilerin bulundukları noktanın yerini bildirerek arama kurtarma çalışmalarına da hız kazandıracak” diye konuştu.

YER ALTININ KARA YILI

Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren bir maden ocağında 13 Mayıs 2014’te çıkan yangında 301 işçi yaşamını yitirdi. “Soma faciası”, Türkiye tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti. 28 Ekim 2014 tarihinde ise Karaman’ın Ermenek ilçesinde bulunan bir maden ocağı ise su baskınına uğradı. Yer altında hayatını kaybeden 18 işçinin cansız bedenleri, günler süren çalışmalar sonucunda bulundukları yerden çıkarılabildi. 2014 yılında Türkiye’de meydana gelen maden kazaları çok sayıda can kaybına neden oldu.ANKARA / 

 
Şeytani zula
 
Viyolanın ustasına altın madalya
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankapark’a halk değil parası olan gider
ANKARA GAZETESİ / Başkan Melih Gökçek’in, “Ya bitecek, ya bitecek” dediği ...
Duman var duyan yok
ANKARA GAZETESİ / Başkent’te doğalgaz bağlantısı yapılamayan semtlerde ...
Yapay zeka cebe girdi
ANKARA GAZETESİ / İnsanın düşünme yöntemlerini analiz ederek, bunların ...
 
Yol ortasında ‘direk’t tehlike
ANKARA GAZETESİ / Keçiören Engeller Caddesi’nin en büyük engeli, yol ortasında ...
Kazan’da organik tarım köyü projesi
ANKARA GAZETESİ / Çin Halk Cumhuriyeti Sincan Özerk Bölgesi Doğu Türkistan’ın ...
Kaldırım da yetmedi
ANKARA GAZETESİ / Çukurambar’da, kaldırıma ve yolun iki şeridine araç ...
 
Engellinin 3 Aralık isyanı
ANKARA GAZETESİ / Hayatın her alanında engellerle karşılaşan engelli vatandaşlar, ...
Yaya yoluna engel atlama
ANKARA GAZETESİ / Cevizlidere’de, yayaları araçlardan korumak amacıyla ...
Metrolar için radikal öneri
ANKARA GAZETESİ / İstanbul Metrorail Forumu’nda, metronun geldiği bölgelerde ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Tasarruf Tedbirleri Çok Yerinde
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri