LÖSEMİLİ Çocuklar Vakfı’nın (LÖSEV), günümüzde giderek artan kansere “dur” demek amacıyla üç yıl önce Gölbaşı’na kurduğu, “Lösemili Çocuklar Köyü” kapılarını Ankara Hürriyet’e açtı.
Türkiye’nin dört bir yanından Başkent’e gelen lösemi hastası çocuk ve yetişkinleri ağırlayan Lösemili Çocuklar Köyü, bu yılki sloganını ‘Başkent’te hayata bağlıyoruz’ olarak belirledi.
Mayıs-Ekim aylarında her ay 20 kişi olmak üzere toplam 120 hastayı hayata bağlamayı ve tatil yapmalarına imkan tanımayı hedefleyen köyle ilgili bilgi veren Lösemili Çocuklar Köyü Otelcilik Hizmetleri Koordinatörü Ayşegül Çiftçi, son 14 yılda LÖSEV’e gelen 10 bin 880 hastadan 183’ünün iyileştiğini söyledi.
Tatil ve tedavi bir arada
Başkent’te hayata geçirilen Lösemili Çocuklar Köyü ile birlikte Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde bulunan lösemi hastalarının bir yandan tatil yaparken bir taraftan da tedavi gördüklerini anlatan Ayşegül Çiftçi, “Bu projeyi gerçekleştirme amacımız, misafirlerimizi bulundukları ortamdan uzaklaştırıp yepyeni bir ortamda yeni arkadaşlar edinmeleri sağlamak. Ayrıca hayatlarında hiç yapmadıkları etkinlikleri yapmalarına imkan tanıyarak hastalığa karşı kendilerinde güç bulmalarına yardımcı olmaktır” dedi.
O köy hepimizin köyü
Ankara Kalkınma Ajansı’nın destek verdiği Lösemili Çocuklar Köyü projesiyle, köye gelen lösemi hastalarına dans, seramik boyama, bahçe işleri, müzik aleti çalma gibi etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Çiftçi, hastalarla Başkent gezisi yaptıklarını da dile getirdi. Daha çok hastaya ulaşabilmeleri için maddi anlamda desteklerin devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Çiftçi son olarak, “Devletten yardım alamıyoruz, bugüne kadar yaptıklarımızı Türk halkına borçluyuz, onların destekleri sayesinde ayakta kalabiliyoruz. Bu yüzden orada bir köy var uzakta, o köy hepimizin köyü” ifadelerini kullandı.
Lösemili hastalara Başkent’te tatil
“BAŞKENT’te hayata bağlanıyoruz” adlı proje ile Ankara dışından çok sayıda lösemi hastası Gölsaşı’ndaki Lösemili Çocuklar Köyü’ne gelerek moral depoluyor. Dört gün boyunca çeşitli etkinliklerden yararlanan hasta ve ailelerinin bulunduğu ortamdan uzaklaştırıp yeni insanlarla kaynaşıp arkadaş olmaları amaçlanıyor. Diğer hastalarla yakın ilişki ve dostluk kurmalarını hedefleyen proje, hastalığa yenik düşmek yerine onunla savaşabilmek için kendilerinde güç bulmalarını sağlamayı hedefliyor.
Tedavi ve tatil için Bursa’dan Başkent’e gelen 81 yaşındaki lösemi hastası Eyüp Oruç, “Hayatımda ilk kez burada dans ettim, burası cennet gibi bir yer” dedi.