ANKARA / Ankaraspor A.Ş’nin futboldaki 99 grubu, 6 yıldır hep beraber oynayan oyunculardan kurulu. Takımın başında, çocukları küçük yaşta keşfedip onların gelişimine büyük katkı sağlayan antrenör Nuri Yakupoğlu bulunuyor. Çalışmaları yakından takip eden ve her zaman destekleyen, spor yöneticiliğinde yüksek lisans sahibi Ahmet Gökçek var.
6 yıl önce Ankaraspor alt yapı sorumlusu olarak görev yapan antrenör Sedat Karübük, özel seçilmiş bir grupta, teknik-taktik ve çocuk psikolojisini bilen yetenekli antrenör ile sonuna kadar gitmeyi planlayan bir model önerdi. Bunun için de yetiştirdiği antrenörlerden biri olan TMOK fair-play ödülüne layık görünen Nuri Yakupoğlu’nu, bu çocukların başına getirdi. Bu, daha önce Türkiye ve Avrupa’da büyük başarılara imza atan Efes Pilsen Basketbol Takımı’nda, Aydın Örs ile birlikte başarıdan başarıya koşan modelin futbola uygulanmasıydı.
TEMEL İLKE İŞ ÜZERİNDE EĞİTİM
Oyuncu yetiştirirken önceliklerinin OJT (On the job traning) iş üzerinde eğitim olduğunu ve alt yapıda, KUVVETTEN OYUNA DEĞİL, OYUNDAN KUVVETE GİTMENİZ GEREKTİĞİNİN altını çizen Yakupoğlu, şunları söyledi:
“Bu çocuklarla 6 yıldır beraberiz. Alt yapıda futbolun felsefesini ve futbolu bilen öğreticiler olursa gelişim olur. Çünkü futbol bir oyundur. Biz, sürekli gelişim gösteriyor ve Türkiye’de alt yapı ekiplerindeki bakış açısını değiştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sahaya hiç bir zaman sonuç hedefli çıkmıyoruz. Ülkemizde alt yapıdaki en büyük sorun, sürekliliğin olmaması. KÖTÜ ANTRENÖR YOKTUR, YETERSİZ ANTRENÖR VARDIR. Diğer kulüplerdeki antrenör arkadaşlarımız, 31 Mayıs geldiğinde, kulüpte kalıp kalamayacağı düşüncesi ve baskısı ile skora oynuyor. Bu da alt yapının felsefesine ters gelip, oyuncu gelişimini engelliyor. Ankaraspor olarak biz, sayın Ahmet Gökçek ve idarecilerimizin bilinçli olması ile 31 Mayıs baskısı olmadan, önümüzü görüp, mikro-makro ve olimpik planlar yapabiliyoruz. BENLER İLE BİZ OLMAYI BAŞARAN BİR ALTYAPIYIZ. Futbolda, kulüpler alt yapıdan oyuncu çıkarırsa para kazanır. Profesyonel ligde ise maç kazandığında federasyondan para alır. Şimdi kulüplerin birçoğu bunun tersini yapıyor. Futbolu iyi yorumlayan, bilen, Ahmet Gökçek’in, farkındalık yaratmak isteyen herkesin önünü açması ve destek olması bizim en büyük avantajımız. İlk bayan antrenörün Ankaraspor’da çalışması, 8 yıl önce Almanya’da bir pilot takımın alınması ve şimdiki çalışmaların hepsinin altında Ahmet Gökçek’in düşünceleri var. Alt yapıda, deneyimsiz insanları, deneyimsiz insanların başına getirmeyen kulüpler, başarılı oluyor.”
AKADEMİSYENLERLE İŞBİRLİĞİ YÜRÜTÜLÜYOR
Futbol Federasyonu eski Tudor eğitimcisi Taner Öcal, Ankara Üniversitesi’nden Sürhat Müniroğlu ve Hacettepe Üniversitesi’nden Çınar Yazıcı, hazırlanan 6 yıllık eğitim belgelesini izleyen, 99 grubunun maç ve idmanlarını takip eden, bu ekibin yaptıklarının derslerde örnek olarak gösterilmesi gerektiğini düşünen akademisyenler, Nuri Yakupoğlu’nun, teknik-taktik, felsefe ve antrenman biliminde çok donanımlı olduğunu belirtirken, Yakupoğlu’nun kendileri ile de çok iyi bir işbirliği yürüttüğünü dile getirdiler.
Birçok kulübün alt yapı sorumlusu ve antrenörünün kendisi ile temasa geçerek, bu modelin işleyişi hakkında görüş alış verişinde bulunduğunu vurgulayan Yakupoğlu, başarının sırrını, Michael Kalaşnikof’un, “Karmaşık yapılan her şey kaybettirir, basit yapılan her şey kazandırır’ sözleri ile özetledi. ‘Futbol bir bilim değildir. Dün doğru olan bugün yanlış, bugün yanlış olan yarın doğru olarak karşımıza çıkabilir. Kant felsefesini herkes incelemeli. Çünkü, mutlak bir doğru yoktur” diyen Yakupoğlu, “EĞER, EGONUZ YÜKSEK, KOMPLEKSLİ BİR KİŞİLİĞE SAHİP OLDUĞUNUZU DÜŞÜNÜYORSANIZ, ALT YAPILARDA ÇALIŞMAYIN” diyerek mesaj verdi.ANKARA /