Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Usulsüz Çakar Kullananlara Yüksek Ceza ve Trafikten Men
Usulsüz Çakar Kullananlara Yüksek Ceza ve Trafikten Men
Kadına Şiddetin Önlenmesi İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu
Kadına Şiddetin Önlenmesi İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu
Diyarbakır Anneleri, Evlatları İçin 1907. Günde Nöbet Tutuyor
Diyarbakır Anneleri, Evlatları İçin 1907. Günde Nöbet Tutuyor
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 50'de Korudu
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 50'de Korudu
Türkiye, Terörle Mücadelede Kararlılıkla İlerleyecek
Türkiye, Terörle Mücadelede Kararlılıkla İlerleyecek
HABERLER>EKONOMİ
16 Mayıs 2022 Pazartesi - 12:11

Küresel piyasalar

Cuma günü küresel piyasalarda pozitif bir seyir görüldü. Devam eden savaş ve Çin’de kapanmaların fiyatlamalara etkisinin daha sınırlı olmasına karşılık,

Küresel piyasalar

Cuma günü piyasalarda neler oldu? Cuma günü küresel piyasalarda pozitif bir seyir görüldü. Devam eden savaş ve Çin’de kapanmaların fiyatlamalara etkisinin daha sınırlı olmasına karşılık, Fed Başkanı Powell’in 50 baz puan artışı öne çıkaran açıklamaları ve yine FOMC içinden daha yüksek faiz artışlarına işaret eden açıklamaların yarattığı kısmi belirsizlik hafta genelinde hem küresel endeks hem de tahvillerde yüksek oynaklığı beraberinde getirdi. Cuma günü ABD piyasalarında Nasdaq öncülüğünde yükselişler görüldü. Nasdaq endeksi %3,82 değer kazanırken Dow Jones endeksi %1,47 yükseliş ile haftayı 32.196 seviyesinden ve S&P 500 endeksi de günü %2,39 yükselişle 4.023 seviyesinden kapattı. Cuma günü dolar endeksi 105,0 seviyesine yükselirken, EURUSD paritesi 1,0349 ile Ocak 2017'den bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Hafta başında %3,20 seviyesine kadar genişleyerek yakın dönem zirvesini tazeleyen ABD on yıl vadeli tahvil getirisi, endeksler ve kripto varlıklarda yaşanan sert satışların ardından güvenli liman algısı ile alım görerek %2,85 bölgesinde geriledi. Şanghay ve Pekin'de önlemler sürerken, Çin'de Nisan’da salgına karşı uygulanan sert önlemler sanayi ve perakende göstergelerinde sert düşüşe yol açtı. Nisan’da sanayi üretimi yıllık bazda %2,9 geriledi. Beklenti sanayi üretiminde %0,5 artış kaydedilmesi yönündeydi. Çin’de Nisan ayında yıllık perakende satışlar ise %6,6’lık gerileme beklentisine rağmen yıllık %11,1 geriledi. Ülkede işsizlik oranı ise %5,8’den %6,1’e yükseldi. Petrol piyasasında yeni haftanın ilk işlemlerinde fiyatlarda gerileme görülüyor. ABD ham petrolü 108,7 dolar, Brent petrol ise 109,8 dolardan işlem görüyor. Hindistan'ın buğday ihracatını yasaklama kararı almasının ardından ise gösterge buğday vadelilerinde son iki ayın en hızlı yükselişi gerçekleşti. VIX endeksi ise bu sabah 28,87 seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında satış ağırlıklı bir görünüm izleniyor. Çin'de ekonomik aktivitenin keskin şekilde yavaşladığına işaret eden sanayi üretim ve perakende satış verilerinin ardından Asya borsalarında görülen aşağı hareket ABD ve Avrupa vadeli endekslerine de yansımış durumda. ABD vadelilerinde de negatif bir seyir var. Bugün ABD'de Mayıs ayına ilişkin New York Fed imalat endeksi verileri yayımlanacak. Endeks bir önceki ay 24,6 puan seviyesinde açıklanmıştı.

Gelecek gündemde neler var? Bu hafta yurt dışında Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya’da enflasyon ile büyüme verisi ile ABD’de sanayi üretimi, perakende satışlar ve inşaat izinleri verileri küresel piyasaların takibinde olacak. Çin Merkez Bankası (PBOC) faiz kararı da önemli bir gündem maddesi olarak takvimde yer alıyor. Salı günü Avrupa'da günün en önemli verisi Euro Bölgesi GSYH rakamları olacak. Euro Bölgesi için ilk çeyrek öncü GSYH tahminleri açıklanacak. Aynı gün ABD'de piyasaların yakından takip ettiği önemli bir veri olan perakende satışlar Nisan ayı rakamları yayımlanacak. Mart ayında perakende satışlar %0,5 artarken, çekirdek kabul edilen otomobil hariç perakende satış artışı %1,1 olmuştu. ABD'de günün diğer önemli verisi Nisan ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri olacak. Çarşamba günü piyasaların yakından takip edeceği veri Japonya'dan gelecek; ilk çeyrek döneme ilişkin öncü GSYH verileri yayımlanacak. Ülkede 2021 yılı son çeyrek dönemde GSYH bir önceki döneme göre %1,1, geçen yıl aynı döneme göre %4,6 büyüme göstermişti. Aynı gün İngiltere'nin Nisan ayı enflasyon rakamları açıklanacak. İngiltere'de Mart ayında tüketici fiyatları aylık %1,1 artarken, yıllık artış %7,0 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Beklenti Nisan ayında %7,0’lik yıllık enflasyonda artışın devam etmesi ve enflasyonun %9,1’e yükselmesi yönünde. Perşembe günü yurt içinde 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Yurt dışında ise ABD’de ikinci el konut satışları ve Conference Board öncü göstergeler endeksi açıklanacak. Cuma günü ise Çin Merkez Bankası (PBOC) faiz kararı ile İngiltere'den Nisan ayına ilişkin perakende satışlar verisi takip edilecek.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Powell’ın konuşması ve ekonomik veriler yeni haftanın gündeminde
 
En sık alerjiye neden olan besin: İnek sütü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Powell’ın konuşması ve ekonomik veriler yeni haftanın gündeminde
Veri takvimi tarafında bu hafta, ABD’de yüksek enflasyon esnasında tüketici ...
Türkiye: Mart sanayi üretimi %1,8 düştü
Türkiye’de Mart ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, ...
Kredi faizleri ve mevduat faizleri azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 06 Mayıs haftasında ...
 
Toplam ciro yıllık %112,9 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
Türkiye: Döviz mevduatları arttı, net rezervler azaldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda satış dalgası görüldü. Avrupa endeksleri dün günü kayıplarla kapattı.
 
Altın toparlanma çabasında
Altın dünkü seansı da artıda kapatırken, iki negatif seansın ardından ...
Küresel çapta enflasyon endişeleri ön planda
ABD’de TÜFE rakamı yıllık bazda %8,3 olarak gerçekleşirken, genel beklentiler ...
Türkiye: Bankacılık sektörünün mevduatları arttı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri