Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
5 terörist etkisiz hale getirildi
5 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
28 Eylül 2017 Perşembe - 11:09

Kış lastiği için topyekün çalışma

Kış lastiği kullanımının bir kültür haline getirilmesi gerektiğini belirten ATO Başkanı Gürsel Baran, “Ulaştırma Bakanlığı’ndan, STK’lardan, belediyelerden çalışma bekliyoruz. Topyekûn bir platform oluşturularak, sürücülerin bilinçlendirilmesi için eğitim verilmeli. Sosyal sorumluluk rojeleri hayata

Kış lastiği için topyekün çalışma

Kış lastiği kullanımının bir kültür haline getirilmesi gerektiğini belirten ATO Başkanı Gürsel Baran, “Ulaştırma Bakanlığı’ndan, STK’lardan, belediyelerden çalışma bekliyoruz. Topyekûn bir platform oluşturularak, sürücülerin bilinçlendirilmesi için eğitim verilmeli. Sosyal sorumluluk rojeleri hayata geçirilsin” dedi.

Türkiye’de, özel araçlarda kullanılmasının zorunlu olup olmadığı konusuyla gündeme gelen kış lastiği uygulamasıyla ilgili Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Hürriyet Ankara’ya konuştu. 
ATO’nun, 2012’den bu yana uygulanan kış lastiği kullanma zorunluluğuna ilişkin tebliğin hazırlanmasına da katkıda bulunduğunu belirten Baran, kış lastiği kullanımının bir kültür haline getirilmesi için sosyal sorumluluk projelerinin hayata geçirilmesini önerdi. Baran, şunları söyledi: 
“Trafik kazaları çok canımızı yakıyor. Avrupa’da trafik kazaları konusunda birinciyiz. Trafik kazalarını azaltmada, ölüm ve yaralanma oranlarını düşürmede lastiğin belirleyici bir etkisi var. Dolayısıyla biz zorunlu mu değil mi polemiğini bırakarak, can ve mal güvenliği için bunu bir kültür haline getirmeliyiz. Mesela emniyet kemeri zorunlu olmasa takmayacak mıyız? Bunu da öyle düşünmek lazım. Bununla ilgili bakanlıktan, STK’lardan, belediyelerden çalışma bekliyoruz. Bu konuda bir kültür oluşturulmalı. Topyekûn bir platform oluşturularak, sürücülerin bilinçlendirilmesi için eğitim verilmeli.

1 KASIM’A ÇEKİLEBİLİR

Şu an eksiklik var gibi görünüyor. Örneğin sürekli Antalya’da yaşayan vatandaşın kış lastiği alma zorunluluğu olmayabilir. Ama tüm yük ve yolcu taşıyan araçları kış lastiği kullanırken, Antalyalı vatandaş aralık ayında Toroslar’da kış lastiksiz karayoluna çıkarsa ve karla karşılaşırsa diğer araçları da riske atar. Bu yüzden Ankara Ticaret Odası olarak ister yolcu ya da yük nakli yapan olsun, isterse özel olsun tüm araçlara kış lastiği takılmasını tavsiye ediyoruz. Bu konuda valileri de görev düştüğünü düşünüyoruz. Kanun 1 Aralık-1 Nisan arası diyor ama valilere de kendi illerinde öne çekme ya da uzatma yetkisi veriyor. Hava koşullarına göre illerde 1 Aralık tarihinin, 1 Kasım’a çekilebileceğinin değerlendirilmesini istiyoruz.”

7 DERECE ALTINDA KULLANILMALI

Kış lastiğinin, hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü her koşulda kullanılması gerektiğini de vurgulayan ATO Lastik, Jant, Akü Toptan ve Perakende Satış-Servis Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ali İhsan Çelebi de konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Kış lastikleri, karlı zeminde yas lastiğine göre yüzde 40 daha başarılı fren performansı göstermekte. Bunun sebebi de hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğünde yaz lastiklerinde kullanılan karışımlarının sertleşerek tutunma özelliklerinin bir kısmını kaybetmesidir. Bu nedenle kış lastikleri sadece karlı ve buzlu zeminlerde değil, hava sıcaklığın 7 derecenin altına indiği her koşulda kullanılması gerekmektedir.”

BAKANLIK: ZORUNLU DEĞİL AMA ÖNERİYORUZ

Öte yandan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da tartışmalara yol açan konuyla ilgili önceki gün açıklama yaptı. Hususi araçların kış lastiği takma zorunluluğunun olmadığına dikkat çekilen yazılı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Bakanlığımızca 01.04.2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan, ‘Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’ ile Kanun maddesine bağlı olarak usul ve esaslar belirlenmiştir. Buna göre, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu olup yapılan düzenleme; hususi olarak tescil edilmiş taşıtların kış lastiği takmalarını kapsamamaktadır. Ayrıca, belirtilen tarih aralıklarında il sınırları içerisinde kış lastiği uygulanacağı tarih aralıkları ile ilgili duyurular ilgili Valiliklerce yapılacaktır. Ayrıca yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamasıyla birlikte can, mal güvenliği ve güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını öneriyoruz.”

 
Gar’da mutlu son
 
Hırs ve azmin başarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gar’da mutlu son
Başkan Melih Gökçek, Hürriyet Ankara’nın “Durak istiyoruz” manşetiyle ...
9 ayda bin kişinin hayatını kurtardı
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, ‘İtfaiye Haftası’ ...
Şok rapor
Beynindeki kötü huylu tümör, geçen ay Ankara Üniversitesi Cebeci Çocuk ...
 
Şehidin ismi Yenimahalle’de yaşayacak
Yenimahalle Belediyesi, 2016’da Hakkari’nin Çukurca ilçesinde şehit düşen ...
Şaşmaz Sanayi’de doğalgaz isyanı
Sokaklarına doğalgaz hattı çekilmesi için Başkentgaz’ın kendilerinden ...
‘Aç-kapa’yla 35 bin ağaç kesilecekti
Bilkent-İncek arasında inşaatına başlanan yolla ilgili konuşan ODTÜ Rektörü ...
 
Hayvanseverler engel oluyor
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Veteriner Şube Müdürü Paşa ...
‘Sağlıkta İnnovasyon’ masaya yatırıldı
Hacettepe Teknokent "Sağlıkta İnnovasyon" toplantısı düzenledi.
Dev organizasyona Türkiye talip
THK’nın başvurusuyla 2020 Dünya Havacılık Oyunları’na ev sahipliği yapmaya ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri