Gogol’un yazdığı, Cem Emüler’in yönettiği ve Erdal Beşikçioğlu’nun hayat verdiği, “Bir Delinin Hatıra Defteri”nin biletleri karaborsaya düştü. Sahnelendiği günden itibaren sürekli kapalı gişe oynayan oyuna bilet bulmak neredeyse imkansız. Devlet tiyatroları gişelerinde 10 liraya satılan oyunun biletleri, çeşitli internet sitelerinde 100 liraya kadar alıcı buluyor. Yetkililer satışı illegal yollardan yapılan biletlere itibar edilmemesi yönünde uyarıda bulunurken, vatandaşlar ise normal gişelerden bilet bulmanın imkansız olduğunu söylüyor.
İki sene uğtraştım
Yaklaşık iki yıldır, Bir Deli’nin hatıra defterine bilet bulabilmek için beklediğini söyleyen Fatma Tarhan şunları söyledi: “Sıkı bir tiyatro izleyicisiyim ve Erdal Beşikçioğlu hayranıyım. Yaklaşık dört yıl önce perdelenmeye başlayan Bir Deli’nin Hatıra Defteri oyununu izlemek için neredeyse iki sene uğraştım desem yalan olmaz.
Sıra bize gelmiyor
Tiyatro gişelerinin hafta içi saat 10’da açıldığını biliyorum. Ama eğer bu oyuna girmek istiyorsanız gişeye sekizde gitmeniz gerek. Ancak o da yeterli olmuyor. Çünkü biletler sırada önünüzde bulunan kişiler 15’er 15’er biletleri alıyor ve siz yine ortada kalıyorsunuz. Normal iş günümden izin alıp geldiğim gün bile defalarca boş döndüğümü hatırlıyorum.
Geliyoruz ama giremiyoruz
Halkı tiyatroya yönlendirmek için sürekli olarak çağrı yapıyorlar. Biz bu çağrıya gereksinim duymadan kendiliğimizden tiyatro sevdalısıyız ama içeri giremiyoruz. Bence gişelerde bir vatandaşa en fazla 3 ya da 4 bilet satılmalı. Yoksa insanların cebindeki üç beş kuruşa göz diken insanların ekmeğine yağ sürmüş oluyoruz.”
Bir deli anlatıyor
NİKOLAY Vasiliyeviç Gogol’un “Bir Delinin Hatıra Defteri”, Sylvie Luneau ile Roger Coggio tarafından uyarlandı. Coşkun Tunçtan’ın Türkçeleştirdiği yapıtın proje tasarımı ve yönetmenliğini Cem Emüler üstleniyor. Bir Deli’nin Hatıra Defteri’nde, 1960’lı yıllarda Türk tiyatrosunun büyük ustası Genco Erkal’ın iki farklı yorumla sahneye getirdiği “Aksenti İvanoviç Poprişçin” karakterini Erdal Beşikçioğlu canlandırıyor. Tek kişilik oyunun dekor ve giysi tasarımı Sertel Çetiner’in, ışık düzeni Seyhun Ayaş ile Zeynel Işık’ın, müzik, ses ve efekt tasarımı da Tayfun Gültutan’ın imzasını taşıyor.
Adım adım deliliğe
Gogol’un içinde yaşadığı Rus toplumunun genel yapısını ve bireylerini büyük bir dikkatle tahlil ettiği eser, yazarın birbirinden ilginç gözlemlerini yansıtması açısından önem taşıyor. Hayatın gerçeklerini kabul edemeyen ve hezeyanlar içinde olan bir adamın adım adım deliliğe giden dramını gözler önüne seren yapıtta Beşikçioğlu, sahneye kurulan özel bir vinçle seyirci karşısına çıkıyor. Stüdyo Sahne’nin açılış oyunu olarak 4 Ocak 2008’de perde açan eser, “Bir delinin” tuttuğu günlükten hareketle toplum, sosyal statüler, ilişkiler ve dönemin siyasi yapısını masaya yatıran psikolojik içerikli bir başyapıt niteliğini taşıyor.