Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
27 Ocak 2018 Cumartesi - 11:12

KOAH'lılara ‘nefes aldıran’ yöntem

KOAH'ın "amfizem" adı verilen hastanın hava keseceklerinin harap olduğu türünde uygulanan "Valf yöntemi" ile akciğerlerdeki aşırı havalanma giderilerek nefes darlığı kısmen azaltılıyor.

KOAH lılara ‘nefes aldıran’ yöntem

Nefes darlığının yıllar içerisinde giderek arttığı Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tedavisinde kullanılmaya başlanan ve akciğerdeki hava boşluklarını kapatan ‘Valf’ yöntemi, hastalara rahat bir nefes aldırıyor. Dünyada hızla yaygınlaşan ve ölümle sonuçlanabilen hastalıklardan KOAH'ın hava keseceklerinin harap olduğu türünde uygulanan "Valf" tekniği, nefes darlığını kısmen azaltırken hastanın yaşamını daha konforlu hale getiriyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cantürk Taşçı, akciğerlerde solunum ile alınan oksijenin, sağlıklı olarak dokulara ulaştırılması için temel yapı olan hava keseciklerine ulaşması gerektiğini söyledi. Akciğerlerin başta sigara dumanı olmak üzere uzun süre zararlı kimyasal gazlara maruz kalmasının bu hava keseciklerinin yapısını kalıcı olarak bozduğunu ifade eden Taşçı, aşırı akciğer havalanmasının nefes darlığının en önemli sebeplerinden biri olduğunu belirtti.

‘TÜM HASTALARA UYGUN DEĞİL’

Doç. Dr. Taşçı, KOAH hastalarında nefes darlığının yıllar içerisinde giderek arttığını dile getirerek, "KOAH'ın amfizem dediğimiz bir alt tipi var. Bu hava kesecekleri duvarların harap olması ve işlevini görmemesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Amfizem hastalarında uygulanan ilaç, bronkoskopik olarak hacim azaltma tedavisi ya da cerrahi yöntemlerdeki amaç aşırı havalanmayı düzeltmektir. Bu yöntemlerin hiçbirinden sonuç alınmazsa, hava yollarını kapatmak için valf yöntemini uyguluyoruz" bilgisini aktardı. KOAH rahatsızlığı olan bütün hastalarda valf tekniğini uygulayamadıklarını bildiren Taşçı, uygulama için hastalarda tomografi tetkikleri sonrasında solunum fonksiyon testinin yanı sıra akciğer hacimlerine bakıldığını vurguladı. Taşçı, KOAH hastalığının amfizem tipinde bu tedavi yöntemini uyguladıklarını belirterek, bunun kronik bronşit tipinde ise uygun bir tedavi seçeneği olmadığına dikkat çekti.

‘MERDİVEN ÇIKMAYA BAŞLIYORLAR’

Valf uygulanacak hastaların akciğerlerindeki hava keseciklerinin gelişmiş olması gerektiğini dile getiren Taşçı, "Tedavide amaç akciğerlerdeki aşırı havalanmasının giderilmesidir. Bu aşırı havalanmanın sebebi de hava keseciklerinin anormal ve kalıcı olarak havalanmasıdır. İşlem yapılacak hastanın da mutlaka sigarayı bırakması gerekmektedir" dedi. KOAH hastalarının en büyük sıkıntılarından birinin ciddi nefes darlığı olduğunu ifade eden Taşçı, şöyle konuştu:
"Tek yönlü kapakçık valf takıldıktan sonra çalışmayan, gerçekte çok havalanmış ölü boşluk olan akciğer bölümü aylar içerisinde kapanmakta ve alınan sağlıklı hava, oksijen akciğerin diğer sağlam bölgelerine ulaştırılmaktadır. Böylece ilerleyen süreçte aylar içerisinde hastaların nefes darlığı kısmen azalmakta ve daha konforlu hale gelmektedir. Bu işlemle bir kat merdiven çıkamayan hasta üç dört kat merdiven çıkabiliyor. KOAH hastaları için oldukça büyük bir kazanç. Bu teknik sadece KOAH'ın amfizem dediğimiz hava keseceklerinin harap olan türünde geçerlidir."

‘YÜRÜYEMEYECEK HALE GELMİŞTİM’

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde valf tekniği ile tedavi olan ağır KOAH hastası 61 yaşındaki Mustafa Eren, “40 yıl her gün bir paket sigara içtim. Bu nedenle 6 yıldır ciddi nefes darlığı yaşıyordum. Öksürük ve balgam şikayetlerim vardı. Hastalığım giderek ilerlemeye başladı. Bir müddet sonra sakal tıraşı olamamaya hatta yürüyememeye başladım. Nefes darlığımdan dolayı banyo yapmakta ve yemek yemekte de güçlük çekiyordum. Doktorumuz akciğerlerde oluşan havaların valf tekniğiyle kapanacağını büyük oranda rahatlama sağlayacağımı söyledi. Ben de uygulanmasına karar verdim. Uygulanan kişilerde olumlu sonuçlar almışlar. Ben de bunları gördükten sonra hemen karar verdim" ifadelerini kullandı.

 
Ekmek israfına karşı 'iadesiz satış'
 
Yalnızlık stresine karşı uzman desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
112’yi gereksiz arayana 344 TL para cezası
Kırıkkale’de, acil durumlarda aranması gereken numaraların tek numarada ...
U dönüşünde yatan ağaç tehlikesi
Anadolu Bulvarı ile 1071 Malazgirt Bulvarı’nın birleştiği noktada yer ...
Bitmeyen su kesintisi mağdur etti
ASKİ’nin Bilkent Yolu çevresinde gerçekleştirdiği ve 24 saatte tamamlamayı ...
 
Yedi yıldır bekliyor
Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Kanal İstanbul'dan sonra ...
Kubilay yama bekliyor
Çankaya Anıttepe Mahallesi’nde, Kubilay Sokak yolu uzun süredir bakım bekliyor.
Yol boyu kaçak döküm
Çevre Yolu ile Karşıyaka Mezarlığı arasındaki araziden geçen 1668’inci ...
 
Taşlı’da çamur isyanı
Keçiören İncirli Mahallesi Taşlı Caddesi’nde, EnerjiSA Başkent Elektrik ...
‘İcra’lık trafik çilesi
Ankara icra mahkemeleri ve müdürlüklerinin, yaz başında taşındıkları Söğütözü ...
Valilikten oyuna süresiz yasaklama
Ankara Valiliği, oyuncu Barış Atay'ın sahnelediği ‘Sadece Diktatör’ isimli ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri