ANKARA Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, tohumculuğun bir ülkenin geleceği için son derece önemli olduğunu belirterek, “İthalat sözcüğünü artık ortadan kaldırmamız lazım” dedi. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği’nin (TSÜAB) 23 ziraat fakültesi öğrencisine mali destekli staj uygulamasının ilk aşaması, Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde başladı. TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Mete Kömeağaç, programın açılışında yaptığı konuşmada, sektör olarak kaliteli, vasıflı eleman bulmakta zorluk çektiklerini, bu çerçevede ziraat fakültesi öğrencilerinin tohumculuk konusunda uzmanlaşmasının önem taşıdığını söyledi.
Masa başında çalışılmaz
Özel sektörde alınan her personelin bir yatırım olduğunu, personelin sektöre fayda sağlaması gerektiğini dile getiren Kömeağaç, stajyer öğrencilere, “Bu süreci iyi değerlendirmeniz lazım. Bu şekilde özel sektörün tercih ettiği eleman olursunuz” dedi. Ziraat mühendisliğinin masa başında yapılacak bir iş olmadığını vurgulayan Çolak ise, “Ziraat mühendisi tarlada, arazide ya da laboratuvarında olur. Ziraat mühendisini masa başında düşünemiyorum. Böyle yapıldığında alanı başkalarına bırakıyoruz” diye konuştu. Çolak, stajın eğitimin enstrümanlarından biri olduğunu, stajda öğrenilen bilgilerin bilimsel yapılanmaya da ciddi katkı sağladığını anlattı.
23 öğrenci yaz aylarında staj yapacak
Staj programına göre, ziraat fakülteleri tarafından aday gösterilen 23 öğrenci, stajyer almak isteyen TSÜAB üyesi şirketlerde yaz aylarında staj yapacak. İki aşamalı olarak uygulanacak staj programının ilk aşaması Ankara’da gerçekleştirilecek. 2 hafta sürecek bu aşamada, TSÜAB öğrencilere, tohumculuk endüstrisine genel giriş, Türkiye ve dünyadaki çağdaş tohumculuk endüstrileri konusunda bilgiler verecek. İkinci aşamada ise stajyer öğrenciler TSÜAB üyesi bir şirkete giderek 6 hafta süreyle o şirketin genel merkez, üretim sahaları ve işleme tesislerinde uygulamalı eğitim alacak.