Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
HABERLER>ARAŞTIRMA-İNCELEME
9 Haziran 2017 Cuma - 11:51

İşte ANKADEMİ sonuçları-2

Hürriyet Ankara’nın 13 üniversite rektörü, 200’e yakın akademisyen ve üniversite öğrencilerinin katıldığı 50 saate yakın oturumlarla gerçekleştirdiği “ANKADEMİ: Şehir ve Üniversite” projesinin sonuç raporunun ikinci ve son gününde üniversitelerin ‘Ankara vizyonu’ ve ‘kentin geleceğine yönelik öneril

İşte ANKADEMİ sonuçları-2

Hürriyet Ankara’nın 13 üniversite rektörü, 200’e yakın akademisyen ve üniversite öğrencilerinin katıldığı 50 saate yakın oturumlarla gerçekleştirdiği “ANKADEMİ: Şehir ve Üniversite” yazı dizisi sona erdi. 
Birçok anlamda ilklerin projesi olan Ankara, Hacettepe, Gazi, ODTÜ, Bilkent, AYBÜ, TEDÜ, TOBB ETÜ, Başkent, Çankaya, Ankara Sosyal Bilimler ve Yüksek İhtisas üniversitelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ANKADEMİ oturumlarını siyaset, iş dünyası ve akademik camia dikkatle takip etti.
“ANKADEMİ: Şehir ve Üniversite” oturumlarının sonuçlarının açıklandığı ilk günde üniversitelerin başkente etkileri ve Ankara’nın sorunlarına akademik bakışa yer vermiştik.

Bu önemli oturumların sonuçlarının ikinci ve son gününde Başkent üniversitelerinin Ankara vizyonu ve Ankara’nın geleceğine dair öneriler yer alıyor.
ANKADEMİ kapsamında görüşülen üniversite yöneticileri kente ilişkin olarak çok önemli bazı vizyon ifadelerini de sıklıkla dile getirdi. Ortaya konan vizyonlar üniversitelerin sorun tanımlarıyla da yakından ilişkili. Bu ifadelerin kentin geleceği konusunda önemli sorun ve gelişme alanlarına da işaret ettiği görülürken ortaya konan bu vizyonlardan öne çıkanlar şöyle: 
* Yaya ve engelli dostu kent.
* Toplu taşım olanakları gelişmiş ve etkin bir kent.
* Müzeleri ve kültürel etkinlikleriyle zengin bir kent yaşamı.
* 24 saat yaşayan güvenli bir kent.
* Memur ve öğrenci kenti ikileminin ötesine geçebilen bir başkent.
* Üniversitelerin kent kültürünü uygarlaştırdığı bir kent.

ANKARA’NIN GELECEĞİ İÇİN ÖNERİLER

ANKADEMİ oturumlarında sadece sorun tespitleri değil, Ankara’nın kemikleşmiş sorunlarına çözüm önerileri de üniversiteler tarafından ortaya kondu. Bu öneriler arasında en çarpıcı ve öne çıkanlar şöyle oldu:
* Ankara’yı bir cazibe merkezi haline getirmek için eldeki potansiyellerin etkin bir şekilde değerlendirilmesini sağlayacak bir eylem planı kentteki tüm paydaşların katkısıyla hazırlanmalı.
* Kentte yapılacak büyük projelerde Ankara’daki üniversitelerin görüşlerinin alınacağı ortak akıl ve katılım mekanizması oluşturulmalı.
* Yerel yönetimler kentteki park, meydan gibi kamusal mekânların tasarımı konusunda üniversitelerin tasarımla ilgili bölümleriyle işbirliği yapmalı.
* Kentin planlanmasında ve tasarımında Ankara kentinin tarihsel ve kimlik unsurları dikkate alınmalı.

HASTANELER BÖLGESİ PARK-MEYDAN OLMALI

* Şehir hastanelerinin açılmasından sonra kapatılacak hastaneler bölgesinin kentlilerin kullanabileceği kamusal alanlara(park meydan) dönüşümünde üniversitelerle işbirliğine gidilmeli.
* Kentin ulaşım planlamasında üniversitelerin konumu, işleyişi ve gelişiminin dikkate alınması.
* Kentte standardına uygun bisiklet yollarının yapılması ve yaygınlaştırılma.
* Ankara’da AVM’lerin sağlıklı ve sürdürülebilir gelişimi için üniversitelerin de katkısıyla bir ortak çalıştay yapılmalı ve yatırımlar buna göre yönlendirilmeli.

ÜNİVERSİTELER PLATFORMU KURULMALI

* Üniversitelerin birikiminin Ankara kentinin paydaşlarına aktarılabilmesi için bir üniversiteler platformu kurulmalı.
* Yeni Büyükşehir Yasası sonrasında yerel hizmetlerin etkinliğinin arttırılmasında teknoloji kullanımı ve yöntem araştırmalarında üniversitelerle ortak projeler yapılmalı.
* Belediyelerin ihtisas komisyonlarının üniversitelerle işbirliği içinde uzman desteği almalı.
* Yerel yönetimlerin hizmet alanları içerisindeki üniversitelerin stratejik planlarının yapımında katkıda bulunmalı ve ortak hedefler geliştirilmeli.
* Kentin havalandırma koridorlarının ve akarsu yataklarının yapılaşmaya açılması engellenmeli, yapılaşmış alanlar ıslah edilmeli.
* Ankara’nın akademik açıdan beyin göçü veren değil beyin göçü alan bir kent haline getirilmesi için akademik potansiyel bütüncül bir anlayışla değerlendirilmeli.
* Şehir üniversitesi kavramının güçlendirilmesi yoluyla Başkentin entelektüel sermayesinin kentsel mekâna yansıması sağlanmalı.

BELEDİYE BÜTÇELERİNDEN AR-GE İÇİN PAY AYRILMALI

* Üniversitelerin kentte bulunan organize sanayi bölgeleriyle eşleştirilmeli ve işbirliklerine devlet tarafından kaynak desteği verilmeli.
* Yerel yönetimlerin bütçelerinde yüzde 0.5 gibi cüzi bir oranın üniversitelerle ortak gerçekleştirilecek AR-GE harcamaları için ayrılmalı.
* Yerel yönetimlerle üniversiteler arasında Ankara’nın ihtiyaçlarına yönelik araştırma, geliştirme ve prototip çözüm projelerinin geliştirilmesi için işbirlikleri geliştirilmeli. 
* Ankara’nın en önemli marka değerleri arasında üniversitelerin ön sıralarda yer aldığı düşünülerek Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası gibi sivil toplum kuruluşları üniversitelerin tanıtımına destek vermeli. 
* Ankara’nın coğrafi işaret alma potansiyeli bulunan tüm ürünlerinin tescillenmesi için gerekli çalışmalar tamamlanmalı.

TARİHİ ÖZELLİKLERİ ÖNE ÇIKARILMALI

ANKADEMİ oturumlarında üniversitelerin en çok üzerinde durduğu konulardan biri de Ankara’nın tarihi zenginliklerinin ortaya çıkarılmasıydı. Hem tarih turizmiyle ekonomik açıdan Ankara’ya büyük katkı sağlanacağı belirtildi hem de dünyada kentler arası yarışta Başkent’i öne çıkaracağı ifade edildi. Üniversitelerin ‘tarihi’ önerileri şu şekilde sıralandı:
* Ankara kentinin kimlik değerlerini oluşturan yapıların, tarihsel değer ve fikirlerin bilimsel yöntemlerle tespit edilerek kentliler tarafından benimsenmesi için yaygın farkındalık çalışmaları yapılmalı.
* Kentin çöküntüleşen ve canlandırılma ihtiyacı bulunan merkez ve tarihi alanlarında üniversitelerin öncülüğünde ve yerleşke alanlarının pozitif etkisiyle canlandırılmalı. 
* Ankara’nın binlerce yıllık ve Anadolu’nun tümünü yansıtan renkli tarihsel birikiminin hakkıyla araştırılmalı ve belgelenmeli. 
* Üniversitelerle işbirliği yapılarak kentteki arkeolojik alanların kazıları tamamlanmalı ve Ankara tarihinin karanlıkta kalan dönemleri aydınlığa kavuşturulmalı.

 
Egzoz avcıları
 
Müteahhitlerin gözü '6. madde'de
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte Ankademi sonuçları - 1
Hürriyet Ankara’nın 13 üniversite rektörü, 200’e yakın akademisyen ve ...
Şirketlere bağımsız denetim uyarısı
Türk Ticaret Kanunu (TTK) gereği konulan belirli kriterleri yerine getiren ...
Atık sektörü kirliliği masaya yatırdı
Atık sektörünün temsilcileri, Dünya Çevre Günü için Ankara’da bir araya geldi.
 
Asansörde ürküten tablo
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Varlık Özerciyes, ...
Koyun sağıp, çobanlık yapan Habib’in TEOG başarısı
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde zorlu bir yaşamın arasından koyun sağıp, ...
Ülke genelinde arttı Ankara'da azaldı
Dünya'nın önde gelen veri ve analiz şirketlerinden STR Global'in, Türkiye ...
 
İş kazalarına karşı fon önerisi
Türkiye’de son yıllarda iş kazalarında yaşanan artışın ardından, tahsil ...
Arabuluculukta 12 bin imza atıldı
Adalet Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Barolar ...
‘Müteahhitliğe anayasa şart’
Ankara’daki gayrimenkul sektörü temsilcileri ATO’da bir araya geldi.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri