ANKARA / Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü, Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapmasında yıkım çalışmalarının devam ettiği İsmetpaşa Mahallesi’nin sakinleri, son dönemlerde bölgeye çuvallarla atılan moloz yığınlarına tepki gösterdi.
Gecekonduların yıkımı sırasında çıkan moloz yığınlarını fırsat bilen bazı kişilerin, ev ve iş yerlerindeki molozları çuvallayıp, mahalle sokaklarına attıklarını anlatan İsmetpaşalılar, “Kentsel dönüşüm bölgeyi şantiye alanına çevirdi. Akşam saatlerinde kamyonlarla getirilen moloz dolu çuvallar ve hafriyat, yollara dökülüyor. Hiçbir denetim yok. Burada yıldırma politikası uygulanıyor. Başıboşluk yaratılarak, evlerimiz terk ettirilmek isteniyor” diye konuştu.
KENDİ YAĞIMIZDA KAVRULUYORDUK
Bir dönem tarihi evleriyle anılan İsmetpaşa Mahallesi’nin birkaç yıldır ciddi sıkıntılar yaşadığını ve evini terk etmeyen vatandaşların sorunlarının çığ gibi büyüdüğünü söyleyen mahalle sakini Metin Ali Tanrıverdi şunları söyledi:
“Yaklaşık 40 yıldır Ankara’nın simgesi olarak anılan bir mahallede oturuyoruz. Çok zengin ve varlıklı aileleriyle değil, kendi yağında kavrulan insanların oturduğu, mahalle kimliğini en üst düzeyde taşıyan komşularımız vardı. Sokakta, kahvede herkes birbirini tanırdı. Ancak kentsel dönüşüm projesi İsmetpaşa’ya uğradığı günden itibaren, her şey bir anda değişti. Kendi sokaklarımızda yabancı olduk.
BİLİNÇİ OLARAK YAPILIYOR
İlk olarak mahalle içinde belediyeyle anlaşan ve anlaşmayan aileler arasına soğukluk girdi. O aileler gittikten sonra yıkımlar başladı. Ancak binaların duvarlarını yıkıp bıraktılar. Boş alanlara önce uyuşturucu sonra da Suriyeli mülteciler yerleşti. Kimseye düşman değiliz ama ne onların şartları yaşamaya uygun ne de mahallemiz bu insanları ağırlayabilecek kadar zengin. Sağlık koşulları hep daha kötüye gidiyor. Bu problemlerin yanına sokak aralarına ve boş alanlara kamyonlar tarafından bilinçli bir şekilde hafriyat dökülmesi eklendi. Burada bir başıboşluk yaratılarak, evlerimiz terk ettirilmek isteniyor. Bizi kendi başımıza bıraktılar”
SABOTAJ ŞÜPHESİ
Boş olan ama davası devam eden evlerde sürekli olarak yangın çıktığını dile getiren mahalle sakinleri, “Buradaki evlerde bir anda nereden çıktığını anlamadığımız yangınlar çıkıyor. İtfaiye hızla gelse bile evin kullanılma ihtimali kalmıyor. Bu da akıllarımıza sabotaj ihtimalini getiriyor ancak kanıtlayamıyoruz” diye konuşuyor.ANKARA /