Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
26 Şubat 2020 Çarşamba - 10:17

Hoy-Tur 50 yaşında

Çankaya Belediyesi Hoy-Tur Halk Dansları Topluluğu, bu yıl kuruluşunun 50’nci yılını kutluyor.

Hoy-Tur 50 yaşında

* 1970 yılında Bahçelievler’de yedi gönüllü tarafından küçük bir dükkânda kurulan Hoy-Tur Halk Dansları Topluluğu, bugüne kadar 40 farklı ülkede binlerce gösteriye imza attı.

* 1987 yılında ‘halk dansları’ alanında ilk Türkiye birinciliğini kazanan topluluk, ardından sekiz yıl üst üste ‘Türkiye şampiyonu’ oldu. 1987 yılında ayrıca Fransa’da dünya birinciliği elde etti.

Ersan Emre ve Kadri Ergen’in genel sanat yönetmenliğinde Sıhhıye Köprüsü’nün altındaki yerinde hizmet vermeye devam eden Hoy-Tur, Türkiye’nin en eski halk dansları toplulukları arasında yer alıyor. Ersan Emre, topluluğun kuruluş ve Çankaya Belediyesi bünyesine geçme hikâyesini Hürriyet Ankara’ya anlattı:

“Bu yıl Meclis’in kuruluşunun 100’üncü yılı, bizim de 50’nci yılımız. Türkiye’de 50 yılı tamamlayan kuruluş çok az. Bugüne kadar büyük çabalarla, sevgiyle 50’nci yıla girdik. Hoy-Tur ilk olarak 1970 yılında Bahçelievler’de bir dükkânda kuruldu. Yedi kurucusu var. Kuruculardan bazılarıyla hâlâ temastayız. Türkiye’de o dönem halk dansları dernekleri yoğun. Zaman içinde TRT tek kanalken ‘Bizden Size’ isimli bir program vardı. Hoy-Tur da bu programda her hafta gösteri sunuyordu. Bu bizim tanınırlığımızı artırdı. Yavaş yavaş kendimizi geliştirmeye çalıştık. Hoy-Tur’un bugüne kadar gelmesini sağlayan altyapıyı oluşturduk. 1987 yılında Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği yarışmada Türkiye birincisi olduk. Ardından sekiz yıl üst üste Türkiye birincisi olduk. Bunu Türkiye’de yapabilen başka bir topluluk yok. 1987 yılında Türkiye birincisi olduktan sonra Fransa’da düzenlenen yarışmada dünya birincisi olduk. O zaman Balkan ülkeleri, Yugoslavya, Rusya gibi koreografi konusunda çok üstün toplulukları geride bıraktık. Bu çok önemli bir başarıydı. O tarihten itibaren birçok ülkede halk dansları yarışmalarında birinciliklerimiz oldu. Bu başarılardan sonra 1987 yılında Çankaya Belediyesi’nden ‘bünyemize katılın’ şeklinde bir teklif geldi. Bir protokol yaptık ve Çankaya Belediyesi Hoy-Tur Halk Dansları Topluluğu olarak faaliyetlerimize başladık. Bizim gibi kuruluşlarda devlet ve belediye desteği çok etkili oluyor. Dünyada 40’ın üzerinde ülkede binlerce ülkede gösteri yaptık. Türkiye’yi milyonlarca dünyalıya alkışlattık. Japonya sık gittiğimiz bir ülkedir. Japonya’nın reytingi çok yüksek olan bir televizyon kanalında canlı gösteri yaptık.”

HALK DANSLARI SAHNE SANATINA DÖNÜŞTÜ

Hoy-tur’un amacının halk danslarını yaymak, kaybolmasını engellemek, toplum içinde tanınırlığını artırmak olduğunu söyleyen Kadri Ergen ise, geleneksel bir sanat dalının sahne gösterisi haline geldiğini ve bir evrim geçirdiğini belirterek şunları söyledi:

“Yıllar devam ettikçe halk dansları bir sanat haline gelmeye başladı. Sahne düzenlemesi, ses ve ışık görselleri kullanarak sanatsal bir hale geldi. İlk olarak geleneksel bir halk dansının yaşatılması gerekiyor, sonrasında sanatsal bir faaliyete dönüştü. Otantik düzenden yavaş yavaş sahne düzenine geçtik. Hoy-Tur, dünyada da kendine yer edindi. Bunu sahne sanatı olarak sürdürme niyetindeyiz. Kurulduğu günden bugüne 10 binden fazla genç Hoy-Tur’da dans etti. Bu gençler, ayrıca kültürel bir aktivite içine girdi. Birlik beraberlik içinde hareket etmeyi, özgüven kazanmayı öğrendiler. Amaçları içinde halk danslarını yaymak dışında gençlerin sosyal gelişimine de katkı sağlamak yer alıyor.

ÜÇ FARKLI GRUP

Burada üç ana grubumuz var. ‘Yıldızlar’ grubunda ilkokul 4 ve 5. sınıf öğrencilerini kabul ediyoruz. Daha küçük yaşlar çok verimli olmuyor. İkinci kategorimiz ‘Gençler’. Gençler, bizim asıl gösteri grubumuz. Biz bunları sınavla alıyoruz. Arkadaşların ritmik kulağına bakıyoruz, hareket kabiliyetine ve halk danslarını gerçekten sevip sevmediğine bakıyoruz. Üçüncü kategorimiz ise ‘Yetişkinler’. 30’lu yaşlardan 55 yaşına kadar üyemiz var. En büyük talep de bu kategoriye oluyor. Her yıl Eylül ayında kayıt dönemi başlıyor. Ekim’e kadar kayıtlar devam ediyor.”

* 50’nci yıl kutlamaları kapsamında nisan ayı içinde Çankaya Belediyesi’nin Ankara’daki yabancı misyon şefleri için düzenleyeceği bir resepsiyon olacak ve gecede gala gösterisi yapılacak.

* Haziran ayında ‘Renkler’ isimli yılsonu gösterisi olacak. Gösteride 1970 yılından itibaren belli dönemde burada dans etmiş insanlar da o gece dans edecek. 250 dansçı sahneyi paylaşacak. Yaz aylarında yurtiçi ve yurtdışında çeşitli turne programları olacak.

* Kasım ayında ise bir balo ve sergi düzenlenecek.

 
Lidere gücü yetmedi
 
Başkan Demirel’e proje teşekkürü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şiddete dansla ‘Hayır’ dediler
Ankara Büyükşehir Belediyesi, tüm dünyada her yıl düzenlenen “One Billion ...
50 yıldır susmayan koro
Muammer Sun’un 1969 yılında temellerini attığı, 1970’te dinleyiciyle buluşan ...
Karnaval’dan konser dersi
Karnaval Sanat Okulu’nun, Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde düzenlediği ...
 
El yapımı yorganlar teknolojiye direniyor
Hazır yorganların, mesleği bitirme noktasına getirdiğini belirten yorgancılar, ...
Musiki Muallim Mektebi’nde ilk ders yetenek keşfi
Mamak Belediyesi, ‘kültür merkezi’ tabelası indirilen tarihi konservatuvar ...
Kent turizmini müzeler canlandıracak
‘Müzeler Şehri Başkent’ sloganıyla kent turizmini canlandırmayı amaçlayan ...
 
‘Ecdadın İzinden Osmanlı Başkentleri’
KAHRAMANKAZAN Belediyesi'nce düzenlenen "Ecdadın İzinden Osmanlı Başkentlerine ...
Roma Tiyatrosu 2021’de tamam
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, ‘Ankara Roma ...
Taşköprülülerden ‘Çanakkale Türküsü’
Kastamonu-Taşköprü Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği’nin ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri