Kapatılan işletmelerden, mücavir alan dışına çıkmaları veya Çubuk’ta kurulacak Organize Hayvancılık Bölgesine (OHB) taşınması isteniyor. Ancak daha Ağustos’ta altyapı ihalesi yapılması planlanan OHB’de 99 işletmelik yer bulunmasına karşın, ilk aşamada bölgede kapatılması öngörülen işletme sayısı 284. Akyurt ve Çubuk’ta, toplam 30 bin-50 bin besi hayvanı bulunan yüzlerce işletme, bu ilçelerin büyük şehir sınırları için dahil edilmesi nedeniyle kapatılma riski ile karşı karşıya.
VIP salonu 18 kilometre
İşletmelerin kapatılması nedeniyle yüzlerce besici ve binlerce çalışanın işsiz duruma geleceği belirtilirken, işletmelerinin kapılarına kilit vurulan besiciler, ellerindeki hayvanları, yavruları ile birlikte, zararına kesime gönderiyor.
Hergün 2-3 işletmenin kapatıldığı Çubuk Taşpınar Köyü’nden besici Serkan Akyıldız, “Bizim köyün Esenboğa VIP salonuna uzaklığı, kuş uçumu 8, kara yolu ile 18 km. Taşpınar Köyü’ndeki yüzlerce insanın işsiz ekmeksiz kalmaması, havaalanındaki kötü koku kadar önemli” derken, OHB’ye taşınmak istemeyen besiciler, kendilerine başka yere taşınmak için hemen uygun şartlarda kredi açılmasını, zararlarının karşılanmasını istiyor.
Yeni OHB 2011’e planlandı
Çubuk Organize Hayvancılık Bölgesi (OHB) hakkında bilgi veren Ankara İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Ceylan, projenin, Esenboğa Havaalanı ve çevresinde görüntü ve koku kirliliğinin önlenmesi amacıyla 2005 yılından itibaren gündeme geldiğini, 2006 yılında OHB tüzel kişiliğinin oluşturulduğunu söyledi.
Bu kapsamda kamulaştırmaların başladığını, 2008’de çıkarılan “acele kamulaştırma kararı” ile kamulaştırma işlemlerinin hızlandırılarak bu yıl Mart ayında tamamlandığını anlatan Ceylan, bu sırada OSB’nin imar planı, parselasyon ve yerleşim planının yapıldığını, ahırların avan projesinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandığını, tatbikat projelerinin de bakanlığa sunulduğunu, altyapı projesinin onaylanmasından sonra, Ağustos ayında ihaleye çıkılmasının öngörüldüğünü kaydetti.
Kamulaştırmada zaman kaybı
Çubuk-Şabanözü yolunda 255 hektar alanda kurulacak OHB’de yaklaşık 18 bin hayvan kapasiteli 99 ahırın planlandığını belirten Ceylan, şu bilgiyi verdi:
“Amaç, havaalanının etrafındaki kötü görüntünün ve pis kokuların bertaraf edilmesi. Daha kısa sürede faaliyete geçirilmesi öngörülüyordu ama kamulaştırma konusunda zaman kaybedildi. Hızlı kamulaştırma kararından sonra bu yıl Mart’ta tamamlandı. Ağustos’ta, bakanlık altyapı ihalesine çıkmayı planlıyor. Bölgenin, 2011 ortası veya sonuna doğru yatırıma açılması öngörülüyor. Şimdiye kadar 60 civarında kişi OHB’den yer talep etti.
Büyükşehir Belediyesi, havaalanı etrafında, bir çember alan belirledi. Bu alan içindeki kötü koku yayan ve görüntü kirliliği yaratan işletmelerin kapatılması veya taşınması kararı alındı. Akyurt ve Çubuk’u içine alan bu çemberin içinde kapatılması gereken 284 hayvancılık işletmesi bulunuyor. Belediye Meclisi’nin kapatma kararı konusunda sanıyorum kapatma işlemi yapılıyor.”
İkna için mühür
BELEDİYENİN “Esenboğa temiz hava ve görüntü hattı” içinde yer alan işletmeleri kapatmaya başlamasına karşın, birçok besici, hastalık endişesi ile OHB’ye gitmek istemiyor. Belediyenin, işletmeleri bu bölgeye taşınmaya “ikna etmek” için işletmeleri kapatmaya başladığını öne süren besiciler, herhangi bir hastalık halinde bölgedeki bütün işletmelerin risk altına gireceğini, hayvan giriş çıkışlarının yasaklanması halinde bütün yatırımcıların zarar edeceğini söylüyor.
Olmayan arsaya 6 bin lira
ÇUBUK’un Taşpınar Köyü’nde faaliyet gösteren Cavit Çomak besi çiftliği adına konuşan Hamdi Çelik, Ardahan’dan geldiklerini, 16 dönüm arazi üzerinde 10 yıldır hayvancılık yaptıklarını, tek işletmede 650 hayvan beslediklerini belirtirken, belediye ekiplerinin 1 ay önce gelerek işletmeyi kapatma uyarısında bulunduğunu, geçen hafta gelerek bütün ahırların ve samanlıkların kapısına mühür vurduğunu söyledi. Besi hayvanının açıkta kalmasının mümkün olmadığını anlatan Mülayim, bu nedenle 2 aydır beside kalan hayvanların, besi süresi dolmadan, zararına, yanındaki buzağısı ile birlikte kesime gönderildiğini ve büyük zarara uğradıklarını ifade etti. Kendi besi çiftliği için 1 milyon lira yatırım yaptığını ve kredi kullandığını kaydeden Çelik, OHB’ye gitmek istemediklerini belirterek, şöyle konuştu:
“OHB’ye kayıt olmak için 6 bin lira ücret isteniyor. Daha arsa maliyeti bile belli değil. Bu arsa bize ne kadara mal olacak bilmiyoruz. Ne zaman biteceği ve yatırıma başlanacağı belli değil, buna rağmen belediye ekipleri gelip ahırlarımızı kapattı. Hayvanlarımızı kesime gönderdik. Buradan çocukları ile birlikte 20-30 kişi ekmek yiyor. Bütün bu insanlar ne yapacak? Biz hayvancılıktan başka bir iş bilmeyiz. Çalmıyoruz, dilenmiyoruz. Burada eroin değil, hayvan üretiliyor. Bir taraftan Türkiye’de et, hayvan açığı var deniyor, ithalat yapılıyor, bizim gibi üretim yapanların ise çiftliği kapatılıyor. Her gün 2-3 çiftlik kapatılıyor ki halk tepki göstermesin, besiciler bir araya gelmesin. Ama bizim yapacak bir işimiz ve gidecek bir yerimiz yok. Şimdi ne yapacağız?”
Köylüler yargıya başvurdu
TAŞPINAR Köyü’nün havaalanı kara yolu ile 18 km, kuş uçumu 8 km uzaklıkta olduğunu belirten besiciler, belediye meclisinin “Esenboğa Havaalanı’nın etrafında temiz hava ve görüntü kirliliğini önlemek için 10 km genişliğinde çember oluşturulmasına ilişkin kararın iptali” amacıyla dava açtıklarını, bu nedenle belediyenin, havaalanına en yakın işletmeler yerine, en uzak durumda olan Taşpınar Köyü’nden işletmeleri kapatma işlemine başladığını öne sürdüler. Havaalanına en yakın durumdaki işletmelere, OHB’ye kayıt olmaları şartıyla 2-3 yıl çalışma izni verildiğini anlatan besiciler, kiralık arazide besicilik yapanların OHB’ye kayıt olma isteklerinin de kabul edilmediğini, bu nedenle kiralık çiftliklerde besicilik yapanların daha zor durumda olduğunu kaydettiler.
Taşpınar Köyü’nde 30 büyük işletmede 5 bin civarında besi hayvanı bulunduğunu ifade eden besiciler, tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın besicilerle ilgilenmesini isterken, “yerli üretici baskı altına alınıp üretimden vazgeçirilirken, hayvan ithalatının desteklenmesini” eleştirdiler.
Ceza ile tehdit iddiası
BESİCİ Serkan Akyıldız da havaalanına yakın olup kapatılmamak için OHB’ye kayıt olan işletmelere süre verilmesine karşın, havaalanına en uzak işletmelerin hemen kapatılmasını eleştirirken, şöyle konuştu:
“İşletmeleri kapattıktan sonra bir de her gün kontrole geliyorlar. Zabıtalar yanında kolluk kuvvetleri de geliyor. Ayrıca, milyarlarca liralık cezalar ile tehdit ediliyoruz. Şubat’ta Vali Bey başkanlığında yapılan toplantıda, işletmeler için 5-7 yıl vadeli uygun şartlarda kredi verileceği söylenmişti. Başvuruyoruz, böyle bir kredi yok diyorlar. Kapatmak yerine, taşınmamızı desteklemek için acilen kredi verilmeli. Havaalanına uzak işletmelere süre verilmeli. Taşpınar Köyü’ndeki binlerce insanın işsiz ekmeksiz kalmaması, havaalanındaki kötü koku kadar önemli.”