METEOROLOJİ Genel Müdürü İsmail Güneş, Türkiye genelinde meteorolojik gözlemlerle hava tahmini ve erken uyarılar yapıldığını, iklim değişikliğinin izlendiğini, ulaştırma ve silahlı kuvvetler, çevre, orman, tarım, turizm, sigorta, sağlık ve enerji başta olmak üzere sayısız sektöre hizmet verildiğini bildirdi.
Meteorolojik şartları önceden tahmin etmenin özellikle mal ve can kayıplarının önüne geçmede, zaman ve ekonomik değer kaybının önlenmesinde zorunlu olduğunu belirten Güneş, bazı kurumların yatırım ve planlama faaliyetlerinde uzun dönemli hava tahminlerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Türkiye genelinde 545 noktada yapılan meteorolojik gözlem istasyon sayısının bu yıl yapılacak 189 istasyonla 734’e yükseleceğini bildiren Güneş, “Ülke genelinde 545 noktaya ve 51 havaalanına konumlanmış otomatik meteorolojik gözlem sistemi ağı, 8 noktada yüksek atmosfer gözlem sistemi, 12 adet uydu yer alıcı sistemi, ülke geneline yayılan 8 yüksek teknoloji meteoroloji radarı ve yoğun matematiksel denklemler kullanarak sayısal hava tahmin modelleri çalıştıran süper bilgisayarlarla uluslararası standartlarda hizmet veriliyor” dedi.
Tarımdan havacılığa
Tarımla ilgili tüm verilerin elde edilebildiğini söyleyen Güneş, şöyle konuştu:
“Üreticilerin don riskinin olumsuz etkilerinden korunmalarında erken uyarı için zirai uyarı sistemi, meteorolojik verilere göre üretim planlaması için gerekli sıcaklık, yağış, nem, güneşlenme gibi pek çok konuda bilgi ve ekimden hasada kadar sayısız meteorolojik destek veriliyor. Karayolu tahmin sistemi hizmeti veriliyor. Bu sistem sayesinde daha güvenli seyahat için illerarası karayollarında saatlik hava tahmini yapılıyor. Sivil havacılık, askeriye ve enerji sektörüne yönelik veriler üretiliyor. Ayrıca son günlerde gündemde olan ani sel taşkınlarına ilişkin veriler üretiliyor, tahminler yapılıyor. Özellikle çevre ülkelere ani taşkın uyarılarında ve eğitim konularında, meteorolojik aletlerin kalibrasyonunda hizmet veriyoruz. Meteorolojik gözlem ve veri üretimi noktasında geçmişe kıyasla çok daha güvenilir bilgiler elde edilebiliyor.”