KGF A.Ş. Genel Müdürü Hikmet Kurnaz bir ülkede kredi kullanımını etkileyen faktörlerin başında milli gelir seviyesinin geldiğine işaret etti ve şöyle konuştu:
“Kişi başına düşen gelir önemli rol oynamaktadır. Gelir dağılımı, vergi sistemi, tasarruf alışkanlığı, enflasyon eğilimi, dışarıdan borçlanma yeteneği, bankacılık ve finans kurumlarının yapısı, bankacılık mevduatı ve o ülkenin teminat yaratma kapasitesi, özellikle de ekonominin teminat yaratma kapasitesi, kredi hacmini belirleyen faktörlerin başında gelmektedir.
Gelişme göstergesi
Bugün baktığımızda Türkiye’de kredilerin milli gelire oranı yüzde 40 seviyelerindedir. Gelişmiş ülkelere baktığımızda kredilerin milli gelire oran yüzde 110’larda, yüzde 150’lerde hatta bir tüketim toplumu esprisiyle Amerika’da kredilerin milli gelire oranı iki katıdır. Yani yüzde 200’leri geçmiş durumdadır. Az gelişmiş ülkelerde, Doğu Bloku ülkelerde kredilerin milli gelire oranı yüzde 34’lerde, yüzde 32’lerdedir. Ülkelerin gelişmişlik seviyesi arttıkça, kredilerin kaldıraç etkisi kendini göstererek, milli gelire oranlarında da artma gözükmektedir. Bunun nedenlerinden bir tanesi pazar alışkanlıklarıdır.”
Başvuru süreci
GENEL MÜdür Kurnaz, 112,5 milyon euro tutarındaki projeye KOBİ niteliğindeki her türlü iktisadi faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerin başvurabileceğini belirtti. Sunumlar eşliğinde gerçekleştirilen tanıtımda, KGF’nin kuruluş amacı, KGF kefaletinden kimler yararlanabileceği, nasıl başvurulacağı ve başvurunun yapılma şekli, kredi limitleri, hangi tür kredilere kefalet verilebileceği ve KGF’nin riskin ne kadarını üstlendiği gibi konularda katılımcılara bilgi verildi.