Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Tekin'den şehit ailelerine taziye mesajı
Bakan Tekin'den şehit ailelerine taziye mesajı
Meteoroloji, kuvvetli yağış ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli yağış ve toz taşınımına karşı uyardı
12 ilde “Bozdoğan-34” operasyonu düzenlendi
12 ilde “Bozdoğan-34” operasyonu düzenlendi
Mevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranları değiştirildi
Mevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranları değiştirildi
Bakan Ersoy'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı
Bakan Ersoy'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
13 Haziran 2016 Pazartesi - 09:32

Hastanede el sanatlı terapi

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde şizofreni, bipolar bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gören hastalar, el sanatları ile terapi edilerek, normal hayata döndürülüyor.

Hastanede el sanatlı terapi

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Psikiyatristi Mustafa Danışman, merkezde ağır kronik ruhsal rahatsızlıkları bulunan hastalara sosyal beceri eğitimleri ve rehabilitasyon uygulamaları yaptıklarını belirterek, cam boyama, kapı süsleme, keçe ile çeşitli el sanatları  gibi çalışmaları uyguladıklarını anlattı. Hastaların bu terapilere olumlu geri bildirimler sağladığını ifade eden Danışman, "Duygulanımlarına olumlu katkıları oluyor. Kendilerini daha iyi hissettiklerini izleyebiliyorum. Hastaları o kadar iyi görüyorum ki, 'İlaç azaltmasına gideyim mi?' diye düşünüyorum. Bu model  bizi daha iyiye taşıdı onları motive etti" dedi. 

ERKEKLERDE 20’Lİ YAŞLARDA

Danışman, ruh sağlığı merkezlerinde şizofreni ve bipolar bozukluk (manik depresif) gibi hasta gruplarının hizmet aldığını belirterek, şizofreni hastalığına ilişkin şu bilgilere yer verdi: "Şizofreni hastalığı ayrım gözetmeksizin her grupta görülebiliyor. Erkeklerde özellikle 20'li yaşlarda ortaya çıkar. Düşünce sisteminde bozukluklarla süre giden bir hastalıktır. Bu hastalık kişinin sadece psikiyatrik anlamda dışa vurumunu yaratmıyor. Ailesini ve sosyal hayatını da etkiliyor. Bu hastalara ilaç tedavisinin yanı sıra bu tarz uygulamalar da çeşitli sosyal aktivitelerde normal yaşama dönmelerinde oldukça yardımcı oluyor."

OLUMLU ETKİLERİ OLUYOR

Numune Hastanesi’nde 4 yıldır tedavi gördüğünü anlatan F.M.Ç, ruh sağlığı merkezi açıldıktan sonra terapilere katıldığını söyledi. 1999'da rahatsızlığının ortaya çıktığını anlatan Ç, "Ben  halüsinasyonlar görüyordum. Olmayan görüntüler ve sesler duyuyordum bana emirler veriyordu, biri beni rahatsız ediyordu. Ailemle birlikte mücadele ettik ve şu an çok iyi durumdayım" dedi. 
Ruh sağlığı merkezindeki terapilerin kendisini çok olumlu etkilediğini ifade eden F.M.Ç, "Özel bir yeteneğim yok benim ama burada olan bütün çalışmalara katılmak istiyorum. Burası bana çok iyi geliyor. Hastalığımı yenmek ve tekrar etmesine izin vermemek istiyorum. 10 yıl içinde bir çay ocağı açmayı burada da terapilere katılmayı planlıyorum" diye konuştu.

ÖZGÜVENİM ARTTI

Şizofreni hastası Y.G.A. da 4 aydır Toplum Ruh Sağlığı Merkezine geldiğini belirterek, "El ve zihin becerilerini geliştirmek için çok iyi bir merkez . Daha önce böyle bir yerin olduğu bilmediğim için hastalığımı sadece hastanelere giderek tedavi etme yoluna gittim. 2003 yılında şizofreni teşhisi kondu. Kendimi toplumdan soyutluyordum. Sonrasında ailem beni hastaneye götürdü 21 gün kadar hastanede yattım. O günden beri tedavi için çalışıyoruz." dedi. 
Y.G.A, yaptıkları el sanatları çalışmalarının kendilerine çok olumlu katkı sağladığını ifade ederek, özgüveninin arttığını ve hayata daha güzel bakmaya başladığını dile getirdi.

HAYALİ GERİ DÖNMEK

32 yaşındaki Z.K. da şizofreni hastası olduğunu lise  yıllarında öğrendiğini söyledi. Hastalığının öğretmenlerince fark edildiğini anlatan Z.K, o dönemde insanlarla iletişim kuramadığını ve hiç konuşmadığını anlattı. Anaokulu öğretmenliği mezunu olduğunu ifade eden Z.K, en büyük hayalinin öğretmenlik yapmak olduğunu dile getirdi. Z.K, bir dönem anaokulu öğretmenliği yaptığını belirterek, "Çocuklara hikaye okuyordum. Oyunlar  oynuyorduk. Bunlar çok güzel beni motive ediyordu atanabilmeyi çok istiyorum" sözlerine yer verdi. 
Ankara  Numune Eğitim  ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezine 3 haftadır geldiğini ifade eden Z.K, "Buraya geldikten sonra sosyalleştik. Kendime öz güven geldi. Kendimi daha iyi ve işe yarar hissediyorum. Buraya gelerek hastalığımı da unutuyorum. Hiçbir şey yok gibi geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

 
Jandarmadan 7/24 denetim
 
İlk etap bitiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fabrikanın atık suyu Mogan’a akıyor
Büyükşehir Belediyesi, Mogan Gölü’nü kirlettiği iddia edilen göl çevresindeki ...
Hastane çalışanlarına iletişim dersi
Çankaya Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu işbirliğiyle Numune Eğitim ...
AŞTİ’de ‘acil’ tatbikat
AŞTİ’nin işletmesini yapan BUGSAŞ Şirketi, ‘Acil Durum Tahliye’ tatbikatı yaptı.
 
258 bebeğe ‘hoş geldin’
İlçe sınırları içinde dünyaya gelen bebekleri “Hoş Geldin Bebek” hediye ...
Şarkılar LÖSEV için
LÖSEV, “Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için” temasıyla 15. Uluslararası ...
10 Amazon kansere karşı
Beklemedikleri bir anda meme kanserine yakalanan ve hastalığa karşı büyük ...
 
Hasarlı kalpler göbek kordonu ile onarılacak
Ankara’daki 5 farklı tıp fakültesi ve hastanesinde görev yapan Türk doktorlar, ...
İvedik’te AR-GE vurgusu
vedik OSB’de inşaatı devam eden Teknopark’ı ziyaret eden Başbakan Yardımcısı ...
Mültecilere yardım eli
Lions Federasyonu 118-U Yönetim çevresince projelendirilen organizasyonla ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri