- Mercedes pilotu Lewis Hamilton, son derece karmaşık Türkiye Grand Prix’sini kazanmasının ardından peş peşe dördüncü ve toplamda yedinci kez dünya şampiyonu olarak rekoru egale etti. Hamilton, sekiz tur Cinturato Mavi tam ıslak lastik kullandıktan sonra kalan 50 turu Cinturato Yeşil lastiklerle tamamladı. Hamilton ile birlikte Racing Point’ten Sergio Perez ve AlphaTauri’den Daniil Kvyat olmak üzere sadece üç pilot tek pit stop yaptı.
- Cinturato Yeşil ortalarla başlayan iki Williams otomobili hariç diğer tüm araçlar başlangıçta Cinturato Mavi tam ıslak lastikleri tercih etti.
- Orta lastiklere geçmenin daha hızlı hale geldiği zaman anlamındaki geçiş noktasına yarışın başlamasından 10 tur sonra ulaşıldı ve birçok takımın pit stopa girdiği görüldü. Pilotların pek çoğu ilerleyen turlarda yeni orta lastikler için tekrar pit stop yaptı.
- Williams takımından George Russell, başlangıç lastikleri olan ortalarla 32 tur koşarak ilk pit stopa kadar en uzun süre kullanan pilot oldu. Hamilton, pit stoptan sonra 50 tur ve Perez de 48 tur orta lastikleri kullandı.
- Serin geçen gün boyu pist ve ortam sıcaklığı 13 °C civarındaydı ve yarış başlamadan önce yağmur yağdı. Yarış ilerledikçe yağmurun durmasına ve pistin kurumasına rağmen, takımların tümü düz yarış lastiklerini kullanmamaya karar verdi. Pistin kaygan olması ve nihayetinde gerçekleşmese de yarışın sonlarına doğru yağış beklentisi bu kararda etkili oldu.
- ORTA: Yarışın önemli bir kısmında kullanılan bu hamuru sadece Williams pilotları başlangıçta seçti. İlk pit stoplarından sonra tüm pilotlar bu hamuru kullandı: bu lastiklerin aşınma seviyesi, ikinci pit stopun zamanlamasında belirleyici oldu. Hamilton yarışın 50 turunu bu lastiklerle koştu ama gerçek tur sayısı 53 idi zira kullanılmış bir setti.
- ISLAK: Yarışın başlangıcında hemen tüm otomobillerin tercihi olan ıslak lastikler 58 turun yaklaşık 10 turunda kullanıldı. Bu lastikleri en uzun süre kullanan Red Bull pilotu Alex Albon, ilk pit stopa kadar 12 turu ıslaklarla tamamladı.
LASTİKLERİN PERFORMANSI MARIO ISOLA –F1 VE OTOMOBİL YARIŞLARI DİREKTÖRÜ
“Lewis Hamilton’u altıncı sırada başladığı yarışı kendisine yakışır bir tarzda birincilikle bitirip yedinci kez dünya şampiyonluğunu kazandığı için kutluyorum. Lastikleri zekice yönetmesi, tarihte yerini almasında çok önemli bir rol oynadı. Tek pit stop yaptı ve orta lastikleri yarışın sonlarında etkin bir şekilde düz yarış lastikleri gibi kullanarak maksimum verim almayı başardı. Islak şartlarda başlayan ve ardından kuruyan pistte belirsiz koşulları yönetmenin kritik önem taşıdığı yarışın son derece karmaşık olacağı başından beri belliydi. Gerçekten de öyle oldu. Geçiş noktasını iyi tespit etmek de kilit bir rol oynadı; başlangıçtaki ıslak lastiklerden ortalara geçiş zamanını tayin etmek ve ardından, yarışın ikinci yarısında zeminin düz yarış lastiklerine geçmek için yeterli tutuş sağlayıp sağlamayacağı veya en iyi seçeneğin ikinci bölümde de orta lastiklerle devam etmek mi olacağı kritik bir seçimdi. Cumartesi gününün verilerini kullanarak ıslak lastiklerden ortalara geçme zamanını değerlendirmek göreceli olarak kolaydı; ama, bu son derece sıra dışı koşullarda ikinci pit stop için ne yapılacağını belirlemek çok daha komplike bir karar verme süreci gerektirdi.”
Hibya Haber Ajansı