GÜNÜMÜZDE yöresel halı ve kilimler yerine moda olan ürünlerin tercih edildiğini belirten Uçan Halı’nın sahipleri Gözde ve Ebubekir Üçtepe, “Son zamanlarda halı ve kilim modaya dönüştü. İthal halılar ağırlık kazandı” dedi. Babası Ebubekir Üçtepe’nin ortaokul çağlarından beri halı sektörünün içinde olduğunu belirten Gözde Üçtepe, “15 yıldır bu işi yapıyorum. Bu işe gönül verdik. İşimiz aynı zamanda hobimiz” diye konuştu. Anadolu’nun her yerine gidip halı topladıklarını belirten baba kız, halı sektörünün durumunu ve çalışmalarını Ankara Hürriyete anlattı. Türkiye’de tezgah sayısının hızla azaldığını belirten ikili, şunları söyledi: “Halı kültürünü benimsemiş olan ve bu işi bilen kişiler, yöresel özelliği olan halı ve kilimlere yöneliyorlar ama ilgi yeterli değil. Yöresel halı ve kilimlere ilgisi olan kişilerin sayısı her geçen gün azalıyor. Bu bizi üzüyor.
Tezgah sayısı azaldı
Bir zamanlar her evde bir tezgah vardı. Şimdi hiç tezgah kalmamış köyler var. İthal halıların artması ve Türkiye’de işçiliğin pahalı olması nedeniyle tezgah sayısı çok azaldı. Ağırlıklı olarak Anadolu halılarıyla ilgileniyoruz. Bunun yanında moda olan halıların da satışını yapıyoruz ama gönlümüz yöresel Anadolu halı ve kilimlerini daha çok tanıtmaktan yana. İnsanlar salonlarına moda halı alıyorsa en azından oturma odalarına Anadolu’nun zenginliğini ifade eden bir yöresel halı almalı diye düşünüyoruz. Halıları seyretmek bile ayrı bir keyif. 150-200 yıllık antika halılarımız var. Bunları satma taraftarı değiliz, çünkü artık bu tip halıları bulmak çok zor. Bütün Anadolu’nun köylerine tek tek gidip, halıları kendi evimize alıyor gibi seçiyoruz. El halısında ister istemez potluklar, eğrilikler, renk farklılıkları oluyor. Ankara’daki en eski halıcılardan biriyiz. Hala öğreneceğimiz çok fazla şey var.”
Kadınlar hürriyetine kavuşuyor
“ESKİDEN belli bölgelerin halısı tanınırdı. Bizim kültürümüzde her yörenin kendine has renkleri, desenleri, anlamları var. Her yörenin dokuma tekniği farklı. Aynı şehirde olmalarına rağmen Kayseri’deki Yahyalı halısının özellikleriyle Bünyan halısının özellikleri ve motifleri farklı.
Halılarda hikayeler var. Anadolu kadını üzüntüsünü, sevincini, hayallerini, sevdasını bu şekilde ifade ediyor. Kadınlar halı ve kilim dokurken hürriyetine kavuşuyor. Ruh halini halı ve kilime yansıtıyor. Ne yazık ki yabancılar Türk halılarını daha iyi tanıyorlar. Yabancı müşterilerimizin hepsi yerli halı istiyor. Tek amacımız satış değil. Kültürümüzü tanıtmak ve ayakta tutmak.”