Türkiye'de yeni resmiyet kazanan ve HİS bünyesinde faaliyetini sürdürecek halat çekme branşı için Gazi Üniversitesi Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu'nda (BESYO) düzenlenen seminere Uluslararası Halat Çekme Federasyonu (TWIF) Başkanı Cathal Mc Keever, Hollandalı eğitmen Marga Ötlam, Kuzey İrlandalı Sam Rauntree, HİS Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Erdal Zorba, branşın Türkiye temsilcisi Korkmaz Atalay ile kursiyerler katıldı.
Kursiyerlere halat çekmeyle ilgili bilgi veren TWIF Başkanı Mc Keever, branşın 1900 yılındaki Paris Olimpiyatlarında yer almasına karşın 1920 yılında oyunlardan çıkarıldıklarını anlattı.
Çıkarılmalarında ülkelerin altyapı yetersizliğinin gerekçe gösterildiğini belirten Mc Keever, ''Branşın tekrar olimpiyat oyunlarına dahil edilmesi için uğraşıyoruz. 2002 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile tekrar görüşüldü. Komite bu branşı tanıyor. Halat çekme gelişmeye çok açık bir branş. İleriki yıllarda olimpiyatlara dahil edileceğimizi umuyorum'' diye konuştu.
Mc Keever, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 58 ülkede halat çekme branşının yapılanmasının sağlandığını söyledi.
HİS Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Erdal Zorba da federasyon olarak herkese spor yaptırma düşüncesi taşıdıklarını kaydetti.
Sağlık için yapılacak bütün branşlara altyapı sağladıklarını belirten Zorba, ''Yarışma dışı branşlar bizim çatımız altında toplanmıştır. Halat çekmenin de yapılanarak kendi federasyonunu oluşturmasını arzuluyoruz. Şu an biz sporun yarışmadan çok sağlık yönüyle ilgileniyoruz'' dedi.
Halat çekme branşının Türkiye temsilcisi Korkmaz Atalay ise 2004 yılından beri uğraş verdikleri branşta olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.
Atalay, ''Türk insanı halatı düğünlerde, eğlencelerde çekiyor. Belirli bir kültürümüz var. Türkiye'nin halat çekme branşında başarılar elde edeceğine inanıyorum'' diye konuştu.
Yarın sona erecek seminer sonunda kursiyerler, hakem ve antrenörlük sertifikası alacak.