Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bayram tatilinde otoyollardan 11,2 milyon araç geçti
Bayram tatilinde otoyollardan 11,2 milyon araç geçti
Denizlerde av yasağı başladı
Denizlerde av yasağı başladı
Dışişleri Bakanı Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile telefonda görüştü
Dışişleri Bakanı Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile telefonda görüştü
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı düzenlendi
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı düzenlendi
EKPSS giriş belgeleri erişime açıldı
EKPSS giriş belgeleri erişime açıldı
HABERLER>SİYASET
28 Ekim 2017 Cumartesi - 10:06

Güneydoğu'da kayyum atanan şehirlere güzellik geldi

Güneydoğu’da terör örgütü PKK'nın güdümündeki HDP ve DBP'lilerin yönettiği belediyelere atanan kayyumlar şehirlerin kaderini de değiştirdi. Yatırımlar hız kazandı, kentler güzelleşti, emniyet ve huzura kavuşan halk artık can güvenliğini değil geleceğini düşünmeye başladı.

Güneydoğu da kayyum atanan şehirlere güzellik geldi

Doğu ve Güneydoğu’da terör faaliyetleri nedeniyle görevden alınan HDP’li isimlerin yerine kayyum olarak atanan 94 belediye başkanı, şehirlerin çehresi kadar adeta kaderini de değiştirdi. Star'dan Selim Efe Erdem'in haberine göre, yeni başkanlar 30 yıldır el değmemiş yatırımları tamamlarken, bölgede yaşayan vatandaşlar ise memnuniyetlerini “Burası Diyarbakır mı diye soruyor dışarıdan gelenler. Diyarbakır’ın şehir olduğunu hatırladık. Yıllar sonra nefes almaya, huzur hissetmeye başladık.Artık yolda yürürken can güvenliğimizi değil geleceğimizi düşünüyoruz. Diyarbakır’a bir huzur geldi, havası değişti. Güzellik geldi, her taraf yeşillik oldu” diyerek dile getiriyor.  

Vatandaşlar, çöp kente dönüşen meydanların, ağaçlar ve çiçeklerle yeşile büründüğünü, patates tarlası gibi yolların yarış pistine dönüştüğünü, artık gençleri hendeklere götürülürken değil okul, spor ve kültür merkezlerinde gördüklerini, esnafın kepenk kapatmaya ve haraç vermeye zorlanamadığını, sokağa çıktığında can güvenliğini değil günlük yaşantı ve gelecek planlamasını düşündüklerini anlattı. 

DİYARBAKIR HEDEF BÜYÜTTÜ 

Terör örgütü ve kaçakçılara giden kent rantının yeni belediye başkanları tarafından kesilip vatandaşa hizmet için kullanılınca neler olabileceğini gördüklerini belirten  vatandaşlar, buna örnek olarak Şehit Derik Kaymakamı ve Derik Belediye Başkan Vekili Muhammet Fatih Safitürk’ün hayatı pahasına terör örgütlerine değil halka hizmet etmesini örnek gösteriyor. Başta Diyarbakır olmak üzere onlarca yıldır belediye hizmetleri alamamış bölgedeki vatandaşlar, güvenlik, yol, su, kanalizasyon, elektrik, park, spor ve kültür tesisi gibi temel altyapı hizmetleri hızlıca çözülünce ‘beklentilerinin büyüdüğünü’ söylüyor. Diyarbakırlılar, “Şimdi şehre metro veya raylı sistem bekliyoruz. Halkın kaynakları terör örgütüne gitmeyince Diyarbakır’ın ne kadar güzel bir şehre dönüşebileceğini gördük” diyor. 

‘HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK’

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, göreve başladığında belediye otobüsleri günlerdir çalışmıyor, çöpler toplanmıyordu. Halkın beklentilerini uzun bir dönem gözlemleyen ildeki sivil toplum kuruluşları, kurum yöneticileri ve vatandaşlarla birebir görüşen Atilla, bu doğrultuda belediye çalışmalarını yönlendirdi. Başkan Atilla, “Göreve geldiğimiz ilk gün ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ dedik. Bunun için de hükümetimizin destekleri ve belediyelerimizin imkanları çerçevesinde çalışmalarımızı planlıyor ve uyguluyoruz. Şehrin en acil işlerini ilk etapta tamamlayıp bu şehrin güzel ve kadirşinas insanlarına yakışır bir şehri meydana getirmek için gayret ediyoruz. Yatırımlarımızı yaparken bu şehrin insanlarına kulak veriyoruz” diye konuştu. 

VATANDAŞLAR NE DİYOR? 

Kayyum güzel işler yapıyor

Avukat ve imam Emin Mülayim (47): Eskiden belediyeler ideolojik hareket etti ve halkın hizmet beklentilerine yanıt vermedi. Sadece fikir anlamında halkı milliyetçiliğe iten bir hizmet anlayışı sergilediler. Halkın imkanlarını illegal yollara harcayan bu belediyelere devlet ‘dur’ dedi ve atanan kayyumlar şehircilik anlamında güzel değişikliklere imza attı. Yoldan çevre düzenlemesine, kültür ve sportif faaliyetlerinden manevi değerlere kadar hizmet anlayışı dikkat çekti. Diyarbakır’ın çehresi değişiyor. Hep derdim. ‘İki tane köy şehir var, biri İzmir diğeri Diyarbakır’. Diyarbakır şimdi şehre benzedi, kendimize geldik. Bayrak, vatan gördük. Türk bayrağını hiç bir zaman göremezdin. Kayyum sonrasında belediyelerin tabelalarında Türk bayrağı gördük. 

GENÇLER EYLEME DEĞİL SPORA YÖNELDİ 

Eski belediye başkanları, Müslüman Kürt halkının da oylarıyla seçildi. Ama geldikten sonra bölgede seküler bir Kürt anlayışı ortaya koymaya çalıştılar. Diyarbakır Belediyesi’nin önüne İslami olmayan ve bizim kültürümüzle dinimizle bağdaşmayan heykeller koydular. Halk bu noktada şaşırdı ama korkudan da olsa bir şey söyleyemedi. Bunlar kaldırıldı. Kayyumlar atandıktan sonra önemli olan bölgede hakikaten kültürel anlamda önemli adımlar attı. Gençler iyiliğe hayıra, kültüre, spora yöneldi eyleme değil. Evladını camiye götürmeyen anne babanın çocuğuna sokakta başkaları sahip çıkar. Bu bölgede de HDP’nin kullandığı argüman bunlardı. Kültür sanat etkinlikleri üzerinde de milli manevi değerleri ön planda tutacak bir ortam oluşturmak lazım. 

BEN ÖMRÜMDE BÖYLE DİYARBAKIR GÖRMEDİM

Aile Koordinasyon Merkezi Yönetici Nezihe Kent (50): Eski Diyarbakır ile şimdiki arasında dağlar kadar fark var. Diyarbakır’a bir huzur geldi, havası değişti. Güzellik geldi, her taraf yeşillik oldu. Farkı en çok kente dışarıdan gelen insanlar dile getiriyor. Ben öğretmenlik yapıyorum. Okula gidebilmek için yağmurun altında 45 dakika otobüs beklediğini bekliyordum. Şimdi neredeyse hiç beklemeden modern otobüslerle seyahat ediyoruz. Eskiden her taraf çöp kokuyor, sivrisinekten uyuyamıyorduk. Diyarbakır’ın yerliyisiyim ama ben daha önce böyle bir Diyarbakır görmedim. 

Diyarbakırlılar eğlenmeyi hatırladı

İşadamı Ömer Arıcı (42): Eskiden örgütün baskıyla esnaf kepenkleri kapatmaya zorlanırdı. Halk korsan gösteri ve hendek terörü nedeniyle tedirgin olup sokağa çıkmakta çekinirdi. Şimdi Diyarbakırlı sokağa çıkmaya, kafe ve lokantalara gitmeye, alışveriş yapmaya başladı. Kent ticareti ve eğlenceyi hatırladı. Yeni atanan belediye başkanları, hızla asfalt ve kaldırımları yeniledi, parklar yaptı. Sur ilçesi hendek terörüne harap olmuştu. Hızla bambaşka bir yere dönüştü. Yeniden turistik bir mekana dönüşmeye başladı. 

Artık şehrimize metro da istiyoruz

Doktor Hatice Aksu (36): Diyarbakır’da alt yapı ve çevre düzenlemelerinde gözle görünür bir düzelme var. Şehirde alt yapıda su ve kanalizasyon üst yapıda trafik gibi ciddi sorunlarımız vardı. Şehirde eskiden yağmur yağdığında köprülerin altı dolar ve araçlar yollarda kalırdı. Üst geçitler olmadığı için, karşıdan karşıya bile geçemezdik. Diyarbakır’da, alt yapı ve kültürel faaliyetlerin yanı sıra trafik sorunun çözümü için  metro ya da raylı sistem istiyoruz. On Gözlü Köprü’nün etrafında ona yakışmayan yapılar ve restorasyon sırasında kot farkı olan Sur’daki tarihi camimizle ilgili düzenleme bekliyoruz

Diyarbakır modern bir şehre dönüştü

Mühendis Zeki Efe (32): Kayyum belediye başkanları atandıktan sonra, ilk dikkatimizi çeken şey şehrin çehresinin değişmesi oldu. Yıllardır bozuk olan yollar asfaltlandı, sokaklar ve meydanlar birden ağaçlar ve çiçeklerle doldu ve yeşil bir şehre büründü. Kaldırımlardan sosyal tesislere, her yer Diyarbakır’ın tarihi dokusuna uygun taşlar ve yapılarla yenilenmeye başlandı. Diyarbakır denilince akla gelen terör bölgesi algısı aşıldı. Diyarbakır artık savaş alanı değil modern bir şehir görüntüsünde. Belediyenin kültür ve gençlik merkezlerinde daha önce militan yetiştiriliyordu, adeta PKK’lı yetiştirme kamplarıydı. Küçük yaştaki çocuklar, terör örgütüne elaman olarak yetiştiriliyordu. Kayyum başkanlar atandıktan sonra, belediyelerin imkanları ve para kaynakları, millete aktarılınca milli ve tarihi değerlerine bağlı gençler yetişmeye başladı. Sonrasında ne oldu? Eskiden şehre gelenler ‘Diyarbakır’a gidiyorum, oturacak, gezilecek bir parkı bile yok’ diyordu. Şimdi her yerde parklar, meydanlar yapılıyor. 

İŞ İÇİN ‘DAĞ REFERANSI’ BİTTİ

Harap olan tarihi yapılar ihya edilirken, mağdur edilen ailelere ev imkanı sağlandı. Diyarbakır Surları’nın içinde turizme kazandırılan mekanlar, yeşil alanlar, ailenle gidebileceğin yerler oluştu. PKK propagandasıyla dükkanların yıkılıp esnafın çıkarılacağı söylenirken kayyum başkanlar buradaki dükkanların dış görünüşlerini doğaya ve tarihe uygun ihya etti. Diyarbakır’ın modern bir şehir olduğunu hatırladık. 10 Gözlü Köprü daha önce bimekan alanıyken restorasyon sonrası Diyarbakırlıların sayfiye alanına dönüştü. Üç hafta önce İstanbul’dan gelen akrabam, ‘Burası Diyarbakır mı’ diyerek şaşırdı. Belediyelerde işe alınacak personele görüşme sırasında daha önce “Belediye’ye girmen için dağda adamın ya da şehidin olacak” şartı aranıyordu. Şimdi işe almada tek referans “Bu işe ehil misin” oldu. Bütçedeki para, dağa değil halka hizmete gidiyor. Kayyum başkanlar, hiç bir ayrım gözetmeksizin halka hizmet götürüyor. Örneğin, buradaki bir mezarlıktaki yıkık dökük mezarlıklara ilişkin ayaküstü bir serzenişte bulunduk. Kısa süre baktık ki mezarlık bakım ve onarımdan geçmiş.

Klimalı durak şaşırttı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, alt yapı sorunlarını çözmesinin yanı sıra yeni doğan bebeklere yardımdan, ücretsiz internete kadar Diyarbakırlıların hayatını kolaylaştıran sayısız yeni hizmete imza attı. Duraklarda şehrin iklim koşullarına göre klima gibi uygulamayı gören Diyarbakırlılar, şaşkınlığını gizleyemedi. Birbirinden farklı alanda hizmetler sunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yeni doğan çocuklara “Hoşgeldin Paketi” verilmesi, hasta yakınlarına ücretsiz konaklama imkanı, perşembe günleri mezarlıklara ücretsiz servis ayarlanması, taziye evlerine ücretsiz ihtiyaç temini, yoksullara kuru gıda yardımları, evde bakım ve temizlik” hizmetleri verdi. Ayrıca çocuklara yönelik projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır’ın ilk “Çocuk Sokağı”nı ve yaşlılar için de Bağlar ilçesinde “Huzur Sokağı”nı hizmete açtı. Bunun yanında çocuk ve yetişkinlere yönelik ücretsiz sinema gösterimleri, kültür, sanat ve spor kurslarının düzenlenmesi ve yetişkinlere yönelik mesleki eğitim çalışmaları büyük bir taleple hayata geçirildi. Diyarbakır’ın spor altyapısının geliştirilmesi adına da mahalle ve okul bahçelerine toplam 46 spor tesisinin yapılması için de çalışmalara start verildi. Ulaşımın konforlu olması adına da çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, araç filosuna yeni araçlar ekledi. Uzak mahalle ve ilçelere, yeni güzergahlar ve ek seferlerle toplu ulaşım hizmeti verildi.

 
CHP, FETÖ eliyle dershaneyi yargıya taşıdı
 
Temizlik işinden fabrika patronluğuna uzanan yol
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gökçek veda ediyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Başkan Melih Gökçek’in istifası ...
Adalet Bakanı Gül’den ‘Büyükada davasına’ ilişkin açıklama
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Almanya ile Büyükada davasına ilişkin pazarlık ...
Erdoğan, 'Türkiye'de bir ilk' deyip Arınç'a teşekkür etti!
Ankara'da Melike Hatun Camisi'nin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı ...
 
Sağlıktaki yıpranma Meclis'e geliyor!
"Gelişen Türkiye, Güçlü Kadın" çalıştayında konuşan AK Parti Genel Başkan ...
CHP Cumartesi Meclis’te yok
Büyükşehir Belediye Meclisi CHP grubu, Başkan Melih Gökçek’in istifasını ...
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur kararını pazartesi açıklayacak
İstifası istenen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, ...
 
Bakan Özhaseki: 'Şehirlerimizin canına okumuşuz'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki belediye başkanlarına seslenerek, ...
Gökçek 23,5 yıllık başkanlık görevine veda ediyor
Ankara'yı marka kente dönüştüren Melih Gökçek, 23,5 yıl sürdürdüğü Ankara ...
Çavuşoğlu: Referandum iptal edilmeli
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Kuzey Irak’ın geri adımı önemli bir ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri