ANKARA / Site yönetiminin, 2007’de yürürlüğe giren Deprem Yönetmeliği’ne göre yaptırdığı yapı performans ve bina analizlerinde ‘yapıların göçme öncesi performans seviyesinde olduğu, mevcut durumda kullanılmasının can güvenliği açısından sakıncalı olduğu ve güçlendirilmesi gerektiği’ tespit edildi.
HUKUKA UYGUN HAZIRLANDI
Yaklaşık bin kişinin ikamet ettiği, toplam 5 blokta 200 dairenin yer aldığı site, raporun ardından güçlendirme projesi hazırlattı. 200 kat malikinden 177’sinin onayını alan projenin İdare Mahkemesi’ne de taşındığını belirten Avukat Abdullah Öz, tüm hukuki sorumlulukların yerine getirilmesine rağmen belediyeden güçlendirme ruhsatı alınamadığını belirterek, şöyle konuştu: “Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de İl Müdürlüğü’nün onaylamasına rağmen halen ruhsat alınamadı. ‘Keyfi balkon büyütülüyor’ diye karşı çıkıldı.”
EVRAKLAR EKSİK FİRMA LİSANSSIZ
Güçlendirme projesi ruhsatı ile ilgili olarak Etimesgut Belediyesi ise, projede güçlendirme amacı taşımayan değişiklikler için tüm kat maliklerinin rızasının alınması gerektiğini belirten resmi bir yazı sundu.
Yazıda evrak eksiklikleri olduğuna vurgu yapılarak, “Projede balkonlarda büyüme yapıldığı, mevcut binalarda balkonlarda büyüme yapılmadan da güçlendirme yapılmasının mümkün olduğu, E blok’un yapı yaklaşma sınırını aştığı, projeyi hazırlayan firmanın 6306 sayılı yasa kapsamında lisanslı olmadığının” tespit edildiği belirtildi. Yetkililer, konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden kesin bir görüş beklediklerini söyleyerek, “Binanın riskli olduğu tespit edilmiş, bizim ruhsatı vermemek gibi bir amacımız yok fakat İl Müdürlüğü’nden konu ile ilgili iki farklı yazı geldiğinde dolayı belediye olarak tereddütte kaldık. Bakanlık ya da il müdürlüğü kesin bir görüş belediyemize kesin bir görüş sunarsa ruhsatı vermeye hazırız” açıklaması yapıldı.ANKARA /