ANKARA / Yasal boşluklar nedeniyle üniversite hastanelerinde gelir getirici faaliyetlerde bulunma hakkını elde eden muayenehane sahibi hekimlerin, özel muayenehanelerinde veya özel kuruluşlarda gelir elde ederken bir yandan da, tam gün çalışan öğretim üyeleri gibi performans (ek ödeme) alma hakkı elde ettiğini belirten Prof. Dr. Kadriye Altok, şunları söyledi:
"Tam gün yasasının ilk halinin, 1 Ocak 2013 tarih ve 28515 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararı ile iptal edildiğinin açıklanması ve bu uygulamanın 1 Temmuz 2013 tarihinde uygulanacağının ilanından sonra doğan yasal boşluk, çok sayıda mesleğini serbest icra eden öğretim üyesinin geriye dönük performans ödemesi talep etmesine neden olmuştur.
Dava açan öğretim üyelerinin bazıları yakın zamanda bu davaları kazanarak geriye dönük performans alma hakkı kazanmıştır. 18 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yeni Tam Gün Yasası ile 18 Nisan 2014 itibariyle mesleğini serbest icra eden öğretim üyelerine bu ödemenin yapılmayacağı düşünülürken, Anayasa Mahkemesinin aldığı yürütmeyi durdurma kararı ile mesleğini serbest icra eden öğretim üyelerine performans ödemesinin de önü açılmıştır."
MAĞDURİYET DAHA DA ARTAR
Tam gün düzenlemesinden önce üniversite hastanelerindeki muayenehane sahibi hekimlerin tam zamanlı öğretim üyelerinden daha düşük maaş aldığını ve performans olarak tanımlanan döner sermayeden de faydalanmadığını hatırlatan Altok, yasal boşluklar neticesinde muayenehane sahibi doktorların tam zamanlı öğretim üyeleri ile aynı maaşı alır duruma geldiğini söyledi.
Bunun yanı sıra muayene sahibi doktorların bazılarının geriye dönük olarak da 'yoksun bırakıldıkları akçalı hakları nedeniyle en üst limitten faiziyle beraber performans talebiyle' davalar açmaya başladığını anlatan Altok, "Bu durumun devamı, gece gündüz çalışan tam zamanlı öğretim üyelerinin yanı sıra, dar gelirli diğer hastane çalışanlarının mağduriyetini daha da arttıracaktır."ANKARA /