Sağlıklı Gıda Platformu (SGP) Başkan Yardımcısı ve Tüketici Hakları Uzmanı Av. M. Bülent Deniz, yaptığı yazılı açıklamada son iki ayda kırmızı et fiyatlarının yüzde 25 arttığına dikkat çekti. Et fiyatlarındaki artışın ilk kez SGP tarafından ilk kez 6 Şubat’ta gündeme getirildiğini ifade eden Deniz, bugüne kadar iyileştirici veya çözüme yönelik hiçbir gelişmenin yaşanmamış olduğunu vurguladı. Tüketicinin bu fiyatlarla et alıp tenceresine koymasının mümkün olmadığını belirten Deniz, “Ne olduğu bilinmeyen ve ancak fiyatı gerçek kırmızı et fiyatlarına göre daha düşük olan ürünlere yönelmek zorunda bırakılan tüketici, sağlığı ve cebi arasında tercih yapmaya zorlanmaktadır” ifadesini kullandı.
Tüm öneriler rededildi
Tüketiciye gerçek kırmızı et ulaştırmaya çalışan sektör kuruluşlarının da, zor günler geçirmekte olduğunu kaydeden Deniz, “Yıllardır faaliyet gösteren, marka haline gelmiş firmalar dahil, et sektöründe bulunan tüm firmalar azalan tüketici talebi nedeniyle kepenk kapatma noktasına gelmiş bulunmaktadırlar” dedi.
Uzaydan dana yağmadı
“Sonuç ortadadır, uzaydan dana yağmamış, hayvan varlığımız da artmamıştır” ifadesini kullanan Deniz aksine ithalat yapılmadan geçirilen iki ayda, et fiyatlarının yüzde 25 arttığını kaydetti. Deniz şöyle devam etti: “Yurttaşına 3,35 USD. ile et yediren Bulgaristan Tarım Bakanı Nihat Kabil, 5 dolarlık et fiyatını daha da düşürmek için çalışan Romanya Tarım Bakanı Decebal Traian Remeş, 2.5 dolarlık et fiyatı ile ucuzlukta rekora koşan Avustralya Tarım Bakanı Kim Chance, 2.4 euroluk fiyatın fazla olduğunu ve bununla mücadele edeceğini açıkladı.”
Kırmızı mercimek soğanı solladı
Kırmızı mercimek 2009’da fiyatı en çok artan ürün oldu. Kırmızı mercimek fiyatı 2009’da bir önceki yıla göre yüzde 35.3 artarak 1,99 TL’ye yükseldi. Kırmızı mercimeği yüzde 26.2’lik fiyat artışı ile kuru soğan izledi.
TÜİK, 2009 Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 2009’da durum buğday fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 12 azalarak 0,54 TL oldu. Çeltik fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 11 artarak 1,25 TL, mısır fiyatı yüzde 1.9 artarak 0,44 TL, diğer arpa çeşidi fiyatı ise yüzde 13.7 düşerek 0,41 TL oldu. Patates fiyatı yüzde 10.8 artışla 0,55 TL, kırmızı mercimek fiyatı yüzde 35.3 artışla 1,99 TL, şekerpancarı fiyatı yüzde 10 artarak 0,11 TL, kütlü pamuk fiyatı ise yüzde 1.7 artarak 0,79 TL’ye yükseldi. Aynı dönemde kuru fasulye fiyatı yüzde 5.5 düşüş ile 2,49 TL olarak işlem gördü. 2009 yılında kuru soğan fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 26.2 artarak 0,54 TL oldu.