ANKARA Valisi Alaaddin Yüksel’in, 2012’yi Başkent’te “Engelliler yılı” ilan etmesinin ardından çalışmalarına hız kazandıran Nallıhan Kaymakamlığı, “Engelsiz şehirler” adı altında sosyal sorumluluk projesi hazırladı.
Engelli bireylerin toplumda yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmeyi amaçlayan Nallıhan Kaymakamlığı, proje kapsamında ilginç bir çalışmaya imza atacak. Buna göre Nallıhan’da başta kaymakamlık ve ilçe belediyesi olmak üzere kamu kurumlarında çalışan yöneticiler ve projeye destek veren sivil toplum örgütleri bir günlüğüne “engelli” olarak hizmet verecek.
Empatik film çekilecek
Kamu çalışanlarının engelli bireylerin yaşadığı zorlukları daha iyi anlayabilmeleri amacıyla bir günlüğüne “engelli” hizmet vermeleri, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo,Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından film haline getirilecek. Projenin topluma dönük “empatik” mesajını oluşturacak olan film ise mayıs ayındaki “Engelliler Haftası” etkinlikleri çerçevesinde ilçede gösterilecek.
Engelde Nallıhan Modeli
Ankara Hürriyet muhabirine proje hakkında bilgi veren Nallıhan Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, bir diğer hedeflerinin ise engelli bireylere dönük kent tasarımlarında, engel tanımayan “Nallıhan modeli” ile Türkiye’ye örnek olmak olduğunu söyledi. Toplumun engellileri daha iye anlayabilmesi için “farkındalık” ve “bilinç” konularında uyarılması gerektiğine dikkat çeken Demirayak, şöyle devam etti:
Amaç kolay erişebilirlik
“Projenin temelinde engelli bireylerin kamu hizmetine kolay erişebilirliği yatıyor. Bunu sağladıktan sonra ise sosyalleşme konusuna ağırlık vereceğiz. İlçemizde yaşayan tüm bireylerin engelli yaşamlarına dönük ‘empati’ kurabilmeleri amacıyla farklı noktalara tekerlekli sandalye görünümünde dizayn edilmiş ‘empati bankları’ koyacağız.”
Anlamak için yaşamak lazım
NALLIHAN’da yaşamını sürdüren görme engelli Nilgün Dündar, ilçede görev yapan kamu yöneticilerinin bir gün de olsa engelli olarak hizmet verecek olmalarıyla ilgili, “Engellileri anlamak ve onlara hizmet vermek açısından iyi bir yöntem olacak. Çünkü sağlıklı bir insan başına gelmeden anlayamıyor” dedi. Tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren 42 yaşındaki Şuayip Kırmaz ise projeyle ilgili, “Bizim çektiğimiz sıkıntı ve zorluklarımız çok. Bunu anlamak için önce yaşamak gerekiyor. Bu vesileyle bizim çektiğimiz zorlukları onlar da görmüş olacak”dedi.