GELİR İdaresi Başkanlığı, büyük şehirlerde kurulan kameralı takip sistemiyle birlikte trafik cezalarında meydana gelen artış, cezaların tahsiline yönelik işlemlerinin on line ortamda yürütülmesine dönük çalışmaları da hızlandırdı.
On line ceza sistemi
İlgili kuruluşlar nezdinde yürütülen çalışmalara göre, trafik para cezaları, köprü ve otoyollardan kaçak geçenlere uygulanan geçiş ücreti idari para cezaları ve Karayolları Taşıma Kanunu İdari Para cezalarının manuel bilgi girişi yerine “Emniyet, Karayolları ve Gelir İdaresi arasında kurulacak Elektronik Ağ” ile takip ve tahsili projesi yıl sonuna kadar tamamlanacak. Elektronik ağa yönelik altyapı oluşturulurken, yıl sonuna kadar belirlenecek bir bölgede on line ceza sisteminin test çalışması da gerçekleştirilecek.
Sistem nasıl işleyecek
Mevcut sistemde, trafik ceza tutanakları ile geçiş ücreti idari para cezaları, çuvallar halinde tebligat ve tahsilat için vergi dairelerine geliyor. Binlerce tutanağın sisteme işlenmesi çok uzun bir süreci gerektiriyor. Bu nedenle kesilen trafik cezalarının vatandaşa tebliğ edilmesi 1,5-2 yılı buluyor.
Ödenip ödenmediğine bakılacak
Elektronik Ağ Projesinde, Gelir İdaresi Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve PTT arasında elektronik bir ağ oluşturulacak. Emniyetin ya da Karayollarının kestiği ceza tutanakları, elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezinde de görülecek. Başkanlık, vatandaşın bu cezaları 1 ay içinde ödeyip ödemediğine bakacak. Daha sonra tahsilat için harekete geçerek, tebligat ve tahsilat işlemlerini yürütecek. Bu arada Gelir Vergisi ve diğer bir çok Kanunda değişiklik yapan 6009 sayılı Kanun ile Gelir İdaresi Başkanlığı “Elektronik Tebligat” uygulamasına geçecek.
7 ayda 559 milyon lira ceza kesildi
Gelİr İdaresi Başkanlığı yetkilileri, vergi dairelerine yılda yaklaşık 7 milyon adet ceza tutanağı geldiğini bildirdi. Bunların sisteme girilmesinin çok sayıda personelin bu işle uğraşmasını gerektirdiğini kaydeden yetkililer, “Bu ise vergi personelinin asıl görevlerini yapmasını sekteye uğratıyor.
Kendi işlerini yapacaklar
Tutanakların sisteme işlenmesi ciddi anlamda bir zaman kaybına neden oluyor. Elektronik Ağ Projesi ve on line takip ile bu sorun ortadan kalkacak ve vergi dairesi personeli, kendi işini yapacak” dediler. Bu arada Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2006 yılı başından bu yılın Temmuz ayı sonuna kadar geçen dönemde trafik kurallarına aykırı hareket edenlere 3 milyar 79 milyon 184 bin lira ceza kesildi. Geçen yıl 921 milyon 539 bin lira olan ceza miktarı, bu yılın 7 ayında 558 milyon 556 bin lira olarak gerçekleşti.