ANKARA / Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Trafik Kanunu’nunda yapılan değişikliklerin TBMM Genel Kurulu’nda kabulünün ardından hazırladığı genelgeyle, değişikliklerin nasıl uygulanacağına açıklık getirdi. göre, trafik uygulamalarında alkolmetreyi üflemeyen sürücülere önce bunun kanuni müeyyidesi hakkında bilgi verilecek. rağmen sürücü alkolmetreyi üflemeyi reddederse alkolmetre cihazından “reddetme çıktısı” alınarak bu konuda tutanak düzenlenecek ve en az iki memur tarafından imzalanacak. Tutanak sürücüye de imzalatılacak, sürücü imzayı reddederse tutanağa “imtina notu” düşülecek.
ARACA DA EL KONULACAK
Kandaki alkol miktarını tespit amacıyla kolluk kuvvetlerince teknik cihazlar kullanmasını kabul etmeyen sürücünün ehliyeti, alkollü olup olmadığına bakılmaksızın, Karayolları Trafik Kanunu’na göre 2 yıl süreyle geri alınacak. Sürücüye 2 bin lira idari para cezası da verilecek. Tutanağın düzenlenmesinin ardından sürücü ehliyetine el konulduğu için trafikten men edilecek. Araç ise başka bir sürücü alana kadar kolluk kuvvetlerinin emanetinde tutulacak.
ZAMAN KAZANMA İDDİASI
Alkollü halde direksiyon başına geçen bazı sürücülerin, alkolmetreyi üflemeyi reddedip polise direnerek kandaki alkol miktarının düşmesi için zaman kazandığı iddia ediliyor. Teknik cihaz kullanmaya direnen sürücülere, götürüldükleri sağlık kuruluşlarında aradan geçen sürenin de hesaplanarak buna göre rapor hazırlanması da tartışmalara yol açıyor. Öte yandan bazı çevreler, Anayasa’nın 17. maddesi ve mevzuattaki boşlukları gerekçe göstererek polisin sürücüyü alkolmetreyi üflemeye zorlayamayacağını iddia ediyordu.
Buna karşı Emniyet Genel Müdürlüğü, sürücünün ölçüm yaptırmaması nedeniyle götürüldüğü sağlık kuruluşunda alkol ölçüm cihazına üflememesi veya kan vermemesi ve polise direniş göstermesi durumunda direnişi kırmak amacıyla kolluk kuvvetlerinin zor kullanmayla yetkili olduklarını belirtiyordu.ANKARA /