Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>SİYASET
1 Ekim 2017 Pazar - 11:48

Egemen Bağış: Almanya'yı zorlu süreç bekliyor

Eski Avrupa Birliği ve Devlet Bakanı, Başmüzakereci Egemen Bağış, 'Seçim sonrası Almanya' başlıklı yazısını kaleme aldı. Bağış, 'Bu dakikadan sonra Almanya’yı zorlu bir hükûmet kurma süreci bekliyor.

Egemen Bağış: Almanya yı zorlu süreç bekliyor

Tek başına iktidar olamayan Merkel’in, Schulz ile koalisyon kurması zor gözüküyor' ifadelerini kullandı.

İşte Egemen Bağış'ın yazısı;

Almanya’da genel seçimler yapıldı ve dünya kamuoyunda sonuçlar sürpriz olarak değerlendirildi. Oysa siyasetçiler ve siyaseti takip edenler için genel itibariyle şaşırtıcı olmadı. Avrupa’nın birçok ülkesinde yükselen ırkçı ve popülist söylemler tabii ki sağın ve solun merkez partilerine yaramayacaktı. Öyle de oldu. Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik ile Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) oyların yüzde 32,9'unu aldı. Bir önceki seçime göre yüzde 8.6'lık oy kaybı var. Kendisini Avrupa Parlamentosu Başkanlığı yaptığı yıllardan beridir tanıdığım ama seçimler boyunca Türkiye karşıtı söylemlerde bulunan Martin Schulz’un Şansölye adayı olduğu bugünkü büyük koalisyonun küçük ortağı Sosyal Demokrat Parti (SDP) ise %5,2’lik bir kayıpla %20,5 oy oranında kaldı. Yabancı basında seçim sonuçlarını incelerken ilginç bir istatistik gördüm. SDP, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü seçim sonucunu almış. Bizi şaşırtmayan sonuçlardan birisi de Almanya için Alternatif Partisi (AfD), başkanı Alexander Gauland önderliğinde girdiği seçimlerde oyların %12,6’sını alarak parlamentoya ilk defa girme başarısını gösterdi.

Bu sonuçları nasıl okumalıyız? Genel gidişata bakınca görüldüğü üzere aşırı sağın güçlendiği, sağ ve sol merkez partilerin oy kaybına uğradığı bir seçime şahit olduk. Almanya seçim sürecine doğru girerken sürekli vurguladığımız üzere bir akıl tutulmasına girerek hem iktidar partileri hem muhalefet partileri söylemlerini Türkiye karşıtı politikalarla dizayn ettiler.

Bizdeki Anayasa Referandumu sürecine bile müdahil olacak kadar pervasızlaştılar. Martin Schulz gibi Avrupa’nın en büyük karar mekanizmalarından birinin yani Avrupa Parlamentosu'nun başkanlığını yapmış ve Avrupa’nın demokrasi değerlerini özümsediğini sandığımız tecrübeli bir siyasetçi bile popülist söylemlere esir oldu. Alman makamlarına göre 2,8 milyon kimilerine göre ise 4 milyon civarında Türk kökenli nüfusun barındığı en az bir milyonunun ise seçmen olduğu bir ülkede bu insanların ana vatanlarına karşı hamaset dolu politikalarla oylarını artıracağını zanneden siyasetçiler aşırı sağa hizmet ederek ırkçıların parlamentodaki temsilini çok daha kuvvetli hâle getirmiş oldular.

Almanların büyük yazarı Goethe’nin çok hoşuma giden bir sözü var: “İnsanIara oIdukIarı gibi muameIe edersek, onIarı daha kötü kıIarız. Eğer onIarı oImaIarı gerektiği gibi eIe aIırsak, oIabiIecekIeri kadar iyi yaparız.” İşte aşırı sağ söyleme esir olan/olabilecek kitlelere daha da cesaret vererek siyaset yaptılar. Basiretli bir siyaset izlemediler. Yolda bulduklarını, beraber yola çıktıklarına tercih etmeye kalkınca, hem Türk kökenli seçmenlerin oylarının büyük kısmını kaybettiler, hem de oynadıkları aşırı sağ oyları alamadılar. Devletler arası ilişkilere iç siyaseti maalesef kendileri alet ettiler.

Bu dakikadan sonra Almanya’yı zorlu bir hükûmet kurma süreci bekliyor. Tek başına iktidar olamayan Merkel’in, Schulz ile koalisyon kurması zor gözüküyor. Zira Schulz iki dönem süren koalisyon ortaklıklarının SDP’ye oy kaybettirdiğini ve artık hükûmette yer almayacaklarını beyan etti. Merkel’in önünde diğer irili ufaklı partiler koalisyon için seçenek olarak duruyor. Aynı siyasi gelenekten gelen Hristiyan Demokrat Birlik ve Hristiyan Sosyal Birlik ilk çalacağı kapılar olabilir. Tabii daha fazla vekile ihtiyacı olacağı için Hür Demokratlar (FDP) ve Türkiye’yi her fırsatta eleştirerek Türk kökenli olduğunu unutturacağını sanan Cem Özdemir’in partisi Yeşiller ile koalisyon görüşmeleri yapacaktır. Avrupa kamuoyunda bir baskı oluşacağı ihtimalleri aklının bir köşesinde olacağı için Merkel aşırı sağcı AfD ile koalisyon görüşmelerine kısa vadede başvurmayacaktır. Ama siyaset çözümsüzlüğü değil çözümü dayatan bir yapıdır. Süreç uzarsa bu da ihtimal dâhili olabilir. Yani anlaşılan Almanya’yı zor bir hükûmet kurma süreci bekliyor. Koalisyon kurulamazsa Almanya’yı gerilimli bir ortam bekliyor olabilir...

Hükûmeti kurma mesuliyetini üstlenen Merkel ve ekibinin, bu seçim sonuçları karşısında Türkiye’ye karşı yaptıkları salvoların artık hiçbir mantığının kalmadığı gerçeğini fark ederek, Ankara'nın uzattığı zeytin dalını değerlendireceğini ümid ediyoruz... 

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AVM'de torunu için alışveriş yaptı
 
Adana’da 1700 polisle huzur uygulaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
''Bu FETÖ denen adam ümmeti parçaladı''
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ'nün ümmeti parçaladığını söyledi. ...
Başbakan Yıldırım açıkladı: Liseye geçişte yeni sistem!
Başbakan Binali Yıldırım, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) ...
Bakan Çavuşoğlu: 'Barzani yönetiminin bu hatadan dönmesi gerekiyor'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumuna ...
 
Başbakan Yıldırım’dan IKBY'ye: 'Gaza gelmeyin'
Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Irak’taki referandumla ilgili IKBY yöneticilerine ...
Başbakan'dan K. Irak'a uyarı: 'En sert şekilde...'
Başbakan Yıldırım, sınır içinde veya sınır dışında Türkiye'nin milli güvenliğine ...
Erdoğan: 'Barzani yönetimi kendini ateşe attı'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak'taki referanduma ilişkin, ...
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı bugün seçiliyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın görevi bırakmasının ...
Son dakika... AK Parti İBB için adayını 14.00'te açıklayacak
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Kadir Topbaş'ın istifasıyla boşalan ...
Bakan Özhaseki’den 'Bütünşehir Yasası' açıklaması
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bütünşehir Yasası”na ilişkin, ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri