UÇAN Süpürge’nin kadınların sesini parlamentoya taşımak amacıyla düzenlediği Demokraside Kadın İzleri Projesi Atölye Çalışmaları, Eskişehir ve Kırıkkale’den temsilcilerin katılımıyla Ankara’da yapıldı.
STK’ların TBMM ile ilişkileri, Türkiye’de kadın hakları ve yasal düzenlemeler, TBMM’ye yönelik çalışma yöntemleri gibi konuların masaya yatırılacağı atölye çalışmaları, dört kent merkezinde ikişer günlük çalışmalar halinde devam edecek.
Olumlu yansımaları var
Düzenlenen toplantıda konuşan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Safiye Seymenoğlu, “Medeni ve demokrasi anlayışı yerleşmiş toplumlara baktığımızda, kadınların mücadele ederek aldıkları hakların, toplumun bütününe sağlamış olduğu olumlu yansımaları görüyoruz” diye konuştu.
Geçmişten günümüze önemli değişimler yaşandığının altını çizen Seymenoğlu şunları söyledi:
“Yapılması gereken pek çok değişiklik ve yasal düzenleme var. Asıl problemimiz, uygulamadan doğan aksaklıklar ile geleneklerimizden, yanlış örf ve adetlerimizden kaynaklanan uygulamalar. Bunlar, takip edilmesi gereken önemli sorunlar.
Yolun çok başındayız
Madem ki kadınlar adına kararlar alınıyor, bu kararların alındığı yerlerde kadınların temsilinin yeterli düzeyde olması gerekiyor. Bugün TBMM’deki 550 milletvekilinin 50’si kadın. Geçmiş dönemlerle kıyasladığımızda yüzde 100’lük bir iyileşme olmuş ama henüz yolun çok başındayız. Kadınlar artık siyasete karşı eskisinden daha talepkar ve istekli. Bu sayının artacağına olan inancım tam.”
Kadınlar için 18 adet Eğitim ve Kültür Merkezleri açtıklarını belirten Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ise, “Kültür merkezlerinin sayısı bu yılın sonunda 25’e ulaşacak. Bu kültür merkezlerine haftanın beş günü devam eden 30 bin kadın var. Buralarda sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle beraber çalışılıyor” dedi.
Kadın politikası oluşturmak için
PROJE Koordinatörü Sevna Somuncuoğlu ise, “Sivil toplum örgütü olarak taleplerimizi nasıl ileteceğimizi öğrenmek ve bir kadın politikası oluşturmak amacıyla çalışıyoruz. Bu çok uzun bir yol. Bunun çerçevesini çizmeye bu projeyle başlayacağız” dedi.
Parlamenter demokrasilerde STK’lar olarak yasa yapım sürecine katılma yollarını öğrenmenin çok önemli olduğunu belirten Somuncuoğlu, şunları söyledi: “Şubat ayında bütün illerden gelen kadınlarla parlamentoya gidip, kitap haline getirdiğimiz taleplerimizi, sorunlarımızı, önerilerimizi sunacağız. Önemli olan bu teknikleri öğrenen kadınların, kendi örgütleri içinde bu alışkanlığı devam ettirebiliyor olmaları.”