Ankara Barosu’nun şiddet gören kadınlara psikolojik ve hukuki destek sağlamak amacıyla 2 Nisan 2011 tarihinde kurduğu Gelincik Merkezi, bugün 6 yaşına girdi.Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Seçkin Arıkan, hem Gelincik Merkezi hem de Ankara Barosu’nun, kadına karşı şiddet ile çocuğa cinsel istismar ve şiddet ile ilgili çalışmaları hakkında Ankara Hürriyete ’e önemli bilgiler verdi. Arıkan, şunları söyledi:
“Gelincik Merkezi, şiddete ya da istismara uğrayan kadın ve çocuklara adli yardım sağlıyor. Bu konularda özel eğitimli avukat arkadaşlarımızı görevlendiriyoruz. Merkezde 485’i gönüllü, 50’si rehber toplam 535 avukat arkadaşımız bulunuyor. Öncesinde eğitim verdiğimiz avukat arkadaşlar, daha sonra bu alanda toplumda farkındalığı artırmak adına bilgilendirme çalışmaları yapıyor. Merkeze hem 444 43 06 Alo Gelincik ve 183 Alo Sosyal Destek hatlarından hem de şahsi başvuru yapılabiliyor. 5 yılda 25 bin şiddet mağduru kadına ulaşılmış durumda. Bu kadınlara korunmaları için hukuki destek sağlanmış, çocukları korunmuş. Bu sürede 2 bin 700 avukat ataması yapıldı. Kadın konuk evi olarak adlandırdığımız güvenli sığınma evine 500’ün üzerinde kadın yerleştirildi. Bu süreçte şiddet mağduru kadınlara psikolojik destek de sağlandı. CİNSEL SALDIRGANLARIN YÜZDE 75’İ TANIDIK
Gelincik Merkezi’nin yanı sıra kadına karşı uygulanan suçları incelediğimiz ve adli destek sağladığımız Kadın Hakları Merkezimiz de faaliyetlerini sürdürüyor. İstatistiklere göre Türkiye ’deki kadınların yüzde 25’i fiziksel şiddete uğruyor. Bu kadınların yüzde 75’i şiddeti eşinden görüyor. Cinayet sonucu ölen kadınların yüzde 70’inin katili eşi. Karaman’daki skandalla ayyuka çıkmış olan çocuklara cinsel istismarla ilgilenen Çocuk Hakları Merkezi’nin verileri de iğrençliği gözler önüne seriyor. Türkiye, kadına şiddet ile cinsel istismar ve şiddet konusunda vahim durumda. En çok 7-9 yaş arası çocuklar cinsel şiddete uğruyor. 5-10 yaş arası çocukların yüzde 55’i ensest mağduru. Cinsel saldırganların yüzde 75’i tanıdık kişiler. ”KARAMAN SKANDALI İÇİN SUÇ DUYURUSU
Karaman’daki skandal ile ilgili Ankara Barosu’nun, Valilik ile Milli Eğtim Bakanlğı ve Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı il müdürlükleri hakkında suç duyurusu hazırlığında olduğunu da açıklayan Arıkan, “Bu kurumlar gerekli inceleme ve denetimleri yapmadıkları, görevlerini yerine getirmedikleri için bu kadar çocuğun zarar görmesine neden olmuştur. Bu sorumluların da takip edilmesi, araştırılması, bulunması ve cezalandırılması gerekir” dedi. cinsel istismar ve saldırıların önlenmesi için Baro, STK ve bakanlıkların da içinde olduğu bir denetim mekanizmasının oluşturması gerektiğini vurgulayan Arıkan, çocuk istismarındaki artışın nedenlerini şöyle sıraladı:
İSTİSMARI ARTIRAN NEDENLER
* Çocuklarla çalışanların iyi denetlenmemesi.
* Çeşitli nedenlerle istismarın aile bireyleri ya da kurumdakilerce örtbas edilmesi.
* İstismarcının, örtbas nedeniyle daha da cesaretlenmesi.
* İstismarın gerçekleştiği yerlerin yasadışı yerler olup, bir bakanlık ya da kuruma bağlı olmaması.
* Devletin, küçük yerleşim yerlerindeki eğitim olanaklarını kısıtlarken, ekonomik gücü olmayan ailelerin, yasadışı eğitim evi ya da yurtlara mahkum olmasını öngörememesi.
* İstismarı bilen kişiler hakkında yasal işlem yapılmaması.
* İstismara uğrayan çocuklara ve ailelerine, travmayı atlatmaları için gerekli psikoloji desteğin sağlanamaması.