ORTA Doğu Teknik Üniversitesi yönetimi üniversitenin en büyük sorunu olan imar planı eksikliğini çözmek için harekete geçti. ODTÜ yönetiminin 2861 sayılı Koruma Kanunu’na dayanarak başlattığı imar planı danışma toplantısına, bir dönem üniversitenin içinden yol geçirmek ve Eymir Gölü’nü almak isteyen Büyükşehir Belediyesi’nden bir yöneticinin de katılması dikkat çekti.
Ankara’nın arazisiyle hem eğitim, hem de yeşil alanlarıyla Ankara’nın en önemli yerlerinden biri olan ODTÜ Kampusu için, Koruma Amaçlı İmar Planı çalışması başlatıldı.
Plan çalışması 2863 Sayılı Koruma Kanunu’na dayanarak sürdürülüyor. Koruma planı hazırlanma sürecinde yapılması gereken katılımcı toplantıların ilki ODTÜ Mimarlık Fakültesinde yapıldı. Toplantıya ODTÜ yetkilileri, meslek odası temsilcileri, askeri yetkililer, çeşitli bakanlıklardan gelen temsilcilerin yanı sıra Büyükşehir ve Çankaya Belediyesi yetkilileri de katıldı.
Planlama çok önemli
Toplantıda, Doç. Dr. Baykan Günay tarafından ODTÜ’nün mekansal gelişimi konusunda bilgi verildi. ODTÜ Kampüs Planlaması’ndan sorumlu birim tarafından planlama çalışmasının geldiği aşama konusunda sunum yapıldı. Planlama sürecinin sadece mevcut yapılara ilişkin olmadığını, ODTÜ arazisinin yüzde 94’ün üzerindeki bir bölümünün orman alanı olduğu ve Orman Bakanlığı tarafından tescillendiğini belirtildi.
Buna karşılık yapılaşmış alanın toplam alanın yüzde 2’si düzeyinde olduğu ifade edildi. Kampüs alanı içinde arkeolojik sit alanları da bulunduğuna dikkat çeken ODTÜ yetkilileri, alanın içinde yer alan Eymir Gölü’nün planlama sürecini çok daha kapsamlı ve zorlu bir süreç haline getirdiğinin altını çizdiler. Bunun yanında yapılan planın yeni gelişme öngörmeyip, mevcut değerleri korumayı amaçladığı da sunumda vurgulandı.
Belediye planı bekliyor
PLANLAMA çalışması başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Çankaya, Gölbaşı belediyeleri yanında, Sanayi Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Özel Çevre Korumu Kurulu’nun yetki alanında bulunuyor.
Toplantıya katılan Büyükşehir Belediyesi temsilcisi bu aşamada değerlendirme yapmanın mümkün olmadığını, ancak planı gördükten sonra değerlendirme yapabileceklerini söyledi. ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Baykan Günay, planın bir an önce bitirilmesinin üniversite için çok önemli olduğunu belirtti. Günay, “ODTÜ’nün bir plana kavuşması için 15 yıldır sürdürülen çabaların başarılı olması için başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, tüm yetkili kurumların destek olması gerekiyor” dedi.