Halk Sağlığı uzmanı Doç. Dr. Murat Topbaş, ambalajsız satılan tekstil ürünlerinin, ambalajı olsa bile deneme amacıyla giyilenlerin sağlık açısından çeşitli riskler taşıdığını söyledi.
Mağazalarda, alışveriş merkezlerinde veya işportada satışa sunulan tekstil ürünlerine hem havada uçuşan hem de deneme sırasında temastan kaynaklı hastalık yapıcı mikroorganizmalar bulaşabildiğine dikkati çeken Topbaş, “Özellikle yaz aylarında iç çamaşırı, şort, bikini, gömlek gibi ürünlerin satışında artış yaşanıyor. Talebe bağlı olarak tekstil ürünlerinin üretiminde, paketlenmesinde, depolanmasında, teşhir edilmesine kadar yoğunluk, dolayısıyla ürünlere elle temas artıyor. Bu nedenle üründe hastalık yapıcı mikroorganizmalar birikebilir. Her temas bu riski artırıyor.
Bu durum giysiyi satın alan kişi için bir sağlık sorunu oluşturabilir” dedi.
Tüketicilerin tekstil ürünlerini üzerlerine giyerek denemeleri, ancak almamaları sonucunda sağlık açısından riskin daha da artacağına dikkati çeken Topbaş, şunları söyledi: “Özellikle tene temas eden ve yaz aylarında daha fazla rağbet edilen iç çamaşırı, gömlek, şort, mayo gibi ürünler üretimden tüketiciye sunulana kadar insandan insana bulaşabilecek mikroorganizma, bakteri, mantar ve virüs açısından risk oluşturabilecek konuma gelebiliyor.
Bu nedenle ambalajı açılarak satılan ürünlerin, değişik nedenlerle insanlarla temas edebileceği düşünülmeli. Satın alınan giysilerin uygun koşullarda yıkanıp kurutulduktan sonra giyilmesi sağlık açısından daha yararlı olur.”