Berna Sarıoğlu
İşinizi severseniz zorluluğu yenersiniz
Ankara doğumlu Berna Sarıoğlu, ODTÜ Ekonomi bölümünü bitirdikten hemen sonra iş hayatına atıldı. Sarıoğlu, “Her işin zorluğu var ancak işi çok sevdiğiniz zaman her türlü zorluğun üstesinden gelebiliyorsunuz” dedi. Teknomak Makine İnşaat’ın sahibi olan Berna Sarıoğlu, başarının sırrını ise şöyle anlatıyor; “Herkesin elinin değmediği bir sektörde çalışıp o sektörde başarılı olmak hoşuma gidiyor. Çalıştığım şirket bir marka, içinde çalıştığım markayla ODTÜ’lü olmakla, Ankaralı olmakla gurur duyuyorum. Ayrıca, eşim hayatıma en büyük katkıyı sağlayan kişidir. Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır derler. Her başarılı kadının yanında da bir erkek var aslında. Biz birbirimizin yanında yol aldık ve hala yol almaya devam ediyoruz.”
Gamze Cizreli
Sistemli çalışma başarıyı getirir
Başarı daha doğrusu başarılı kadın diyince akla gelen ilk isimlerden biri Gamze Cizreli. Yalnız yürüdüğü iş hayatında 15 ay gibi kısa sürede bir marka yarattı. Big Chefs kafe ve restoran zincirinin sahibi Cizreli, hedefinin yerel bir marka olarak doğan Big Chefs’i önce Türkiye, daha sonra dünya markası yapmak olduğunu söyledi. Cizreli, en önemli özelliklerini samimiyet olarak belirtti. İnsanların kendisini rahat hissedebileceği sıcak bir ortama sahip olduklarını dile getiren Gamze Hanım, risk almanın, doğru ve sistemli çalışmanın, iyi analiz etmenin başarıyı getirdiğini söyledi.
Nesrin Karaoğlu
Yanında 150 kişiye istihdam sağlıyor
Lİse son sınıfta Rize’nin en başarılı öğrencisi seçilerek Ankara’ya başarılı genç il temsilcisi olarak gönderilen Nesrin Karaoğlu, 1991 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı bölümünden mezun oldu. Mezun olduktan sonra yurtdışında peyzaj üzerine çalışmalar yapan Karaoğlu, 1993 yılında kendi firması olan Karaoğlu Peyzaj Mimarlık’ı kurdu. 150 kişiye istihdam sağlayan Karaoğlu Peyzaj, ev bahçeleri, kentsel alanlar, spor alanları, kent parkları, toplu konutlar, tatil köyleri, otoyollar, gibi alanlarda, peyzaj ve kentsel tasarım projeleri, yapısal ve bitkisel uygulama hizmetlerinin yanı sıra, hydroseeding yöntemi ile çimlendirme, şev stabilizasyonu hizmetleri veriyor.
Nur Başnur
Ekip arkadaşlarıma güvendim
Lİse yıllarından beri kendi işini kurmayı hedefleyen Nur Başnur, ailesinin kendisini erken yaşta hayata hazırladığını ve ortaokuldan itibaren her yaz tatilinde çalıştığını ifade etti. “Yaşıtlarımın sokakta oyun oynadığı yaz aylarında, dönemsel de olsa çalışmak çok erken yaşlarda hedeflerimin netleşmesi konusunda katkı sağlamış olmalı” diyen Başnur, üniversite yıllarında iletişim sektöründe çalışmaya karar verdiğini söledi. Uluslararası bir çok firmaya iletişim danışmanlığı yapan N’PR’nin kurucusu Nur Hanım, İstanbul ve Ankara arasında mekik dokuduğunu belirterek “İki şehirde yaşamak, “yer”sizlik kavramının hayatınıza girmesine neden oluyor” dedi. Başnur, sözlerini şöyle sürdürdü; “Benim açıkcası maceracı bir ruhum olmasa bütün bunlara kalkışamazdım. Eylül Çekirge gibi bir kızım ve uzun yıllardır birlikte yürüdüğüm ekip arkadaşlarım olmasaydı girişmiciliği anlamlı hale getiren başarıyı yakalamak çok zor olurdu. Sırtımı dayadığım ekip güçlü ve güvenilir olduğu için, kızım hoşgürü ve motivasyon gücü olan ve her zaman ayakları üzerinde durabilmiş biri olduğu için ben bu tempoyu yönetebildim.”
Candan İrengün
28 yıldır değişmeyen lezzet
Ankaralıların yemek yemekten en çok hoşlandıkları restoranlardan biri de Cambo’dur. Köftesiyle ünlü Cambo, ilk şubesini 1982 yılında Tunalı Hilmi Caddesi’nde açtı. Lütfü İrengün tarafından açılan bu restoran, kısa sürede o kadar tuttu ki, ünü Ankara dışına çıktı. Açıldığı günden beri çizgisini hiç bozmadan devam ettiren restoranın bugünlere gelmesindeki tartışmasız en büyük faktör, Lütfü Bey’in vefat etmesinden sonra bayrağı devralan eşi Candan İrengün. Eşinin kurduğu restoranı büyüterek, yeni şubeler açan Candan Hanım, Yıldız’ın ardından Emek’te de bir şube açmak için kolları sıvadı. Başarısının sebebini sorduğumuzda cevabını “Lezzet” olarak veren İrengün, başkentlilere en kaliteli eti yedirmek için çaba harcadıklarını belirtti. Cambo’da etler, Amasya’da merada beslenen iki yaşındaki danalardan elde ediliyor. Hiçbir katkı maddesi kullanılmayan restoranın en büyük özelliklerinden biri de emektar personeli. Öyle ki restorandaki en yeni personel, altı yıllık.
Pınar Ergen
Yemek yapmak onun için bir hobi
Ünİversİteden 1972 yılında mezun olan Pınar Ergen, 1978 yılında TED Ankara Koleji’nde Sanat Tarihi ve Turizm öğretmeni olarak görev yaptı. Bir dönem babasının müşavirlik bürosunda yöneticilik de yapan Ergen, severek yapacağı işin yemek yapmak olduğuna karar verdi. Eşi, arkadaşları ve iki kızının takdirleriyle yemek yapma ve sofra düzenleme zevkini bir iş olarak yapabileceğini düşünen Pınar Hanım, bazı kafelere browni, cheese cake ve tiramisu üretti. Evde yemek kursları vermeye başlayan Ergen, yaptığı yemekleri sunma ve tecrübelerini başkalarına aktarma düşüncesiyle kendi adıyla internet sitesi kurdu. www.pinarergentarifleri.com isimli sitede Pınar Ergen’in 300’den fazla tarifi bulunuyor. Pınar Hanım, sosisli makarna ve makarnalı sosisle başladığı kısıtlı mönüsünü her geçen gün daha iyiye ve mükemmele götürmeye çalıştığını dile getirdi. Kurduğu sofraların ve yaptığı yemeklerin arkadaşları tarafından övgüler almasıyla yemek yapmanın kendisi için bir hobi haline geldiğini anlatan Ergen, 1991-1992 yılları arasında yaşadığı New York’ta, Pınar Atakent’in desteğiyle dünya mutfağına merak sardığını ifade etti.