Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kültepe Höyüğü kazı başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Anadolu’nun
“medeniyetler köprüsü” olarak anıldığını, sadece bulunduğu bölgenin değil, doğudaki kültürlerin batıya ya da güneydekilerin kuzeye taşınmasında köprü görevi görmüş bir coğrafya olduğunu söyledi.
Bu nedenle Anadolu’nun çok zengin ve farklı kültürleri içerisinde barındırdığını vurgulayan Kulakoğlu, “Yabancıların bu coğrafyaya talepleri bundan kaynaklanmaktadır. Gerçekten de son yıllarda yapılan kazılar sadece Anadolu tarihi için değil tüm yakın doğu ve dünya tarihi için önemli sonuçlar ortaya çıkardı. Bu nedenle ilgi devam edecek” dedi. Kulakoğlu, özellikle batıdan ve Japonya’dan gelen bilim adamları ile öğrencilerin Anadolu’daki kazılarda görev yaptığını belirterek, şöyle devam etti:
“Anadolu’ya, Türkiye’ye bu işi öğrenmeye geliyorlar. Kendi ülkelerinde bu kadar zengin bir tarihi geçmiş yok. Onlar Anadolu’ya biz Türkler’in yanında çalışmaya, öğrenmeye geliyorlar. Şu an bizim yanımızda da Japonya’dan gelen bir doktora öğrencisi var ama yabancılar sadece Anadolu’ya gelmiyorlar, Anadolu kültürleriyle ilgili olarak başka ülkelerde yapılan çalışmalarda da görev alıyorlar.”