YURTDIŞINDAN ve yurtiçinden pek çok firmanın merakla beklediği Bilişim Vadisi için en uygun seçimin Ankara olduğu yoğun bizimde konuşuluyor.
Bir kentin ekonomik ve prestiji açısından bir numara olması anlamına gelen Bilişim Vadisi’nde, bilişim ve telekomünikasyon sektörlerinde çalışan firmalar inovasyon, Ar-Ge ve işbirliği amaçlarıyla bir araya gelecek. Vadide, bilgi ve iletişim, telekomünikasyon, bio-teknoloji, nano-teknoloji, nöro-teknoloji sektörlerine öncelik verilecek.
İşbirliği denince
Bilişim Vadisi’nde yazılım devi Microsoft’un da aralarında bulunduğu dünyaca ünlü dev firmalar da yer alırken, uluslararası firmaların burada yerli firmalarla birlikte yurtdışına yönelik iş yapması da hedefleniyor. Şirketlerin hızla büyüyüp dışa açılabilmeleri için üniversitelerin de sistemin içinde yer almaları planlanıyor.
Ankara’daki çeşitli üniversitelerin sanayi ile işbirliği için oluşturduğu 6 Teknokent bulunuyor. Bunlar, “Hacettepe, ODTÜ, Ankara Üniversitesi, Bilkent, Gazi Üniversitesi ve OSTİM’de hizmet veriyor.
Ankara doğru seçim
Teknokentler, üniversitelerde yapılan keşif ve icatların ticarileştirilmesi için Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı yerlar olarak tanımlanıyor. Ankara, bilimsel yayın sayısı açısından Türkiye’deki diğer kentler arasında birinci sırada yer alıyor. Bu yayınların yaklaşık yüzde 90’ı ise üniversite kaynaklı.
Bilişim Vadisi gibi uluslararası bir organizasyonun da bu başarılı çalışmaları gerçekleştirmiş bir kentte yapılmasının en uygun seçim olduğunun altını çizen yetkililer, “Ankara, dünyanın neredeyse her kıtasından çeşitli ödüller ve övgüler alıyor. Böyle bir organizasyonun da saygın ve isminden övgüyle bahsedilir bir yerde yapılması gerekir. Bu sebeple de Bilişim Vadisi için de en uygun yer Ankara’dır” sözleriyle görüşlerini dile getiriyorlar.
Bilimin merkezi
ANKARA’da eğitim veren 11 üniversite şöyle sıralanıyor: “Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Atılım Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB), Ufuk Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesi.”
Araştırma yoğunluğu
ANKARA ekonomisinde sanayinin payının artmasına paralel olarak yeni teknoloji üretimi de gelişiyor. Ankara’daki üniversiteler, TEKNOKENTLER, TÜBİTAK (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Enstitüsü ve Savunma Sanayi Araştırma Geliştirme Enstitüsü), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin vakıfları, Ar-Ge birimleri ve diğer kuruluşları, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN), Türkiye Atom Enerjisi Kurumu çeşitli konularda araştırma yapıyorlar.