Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>DÜNYA
13 Şubat 2020 Perşembe - 13:26

BAE, Türkiye karşıtı lobi faaliyetlerinde milyonlar aktarıyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin, Türkiye karşıtı lobicilik faaliyetleri için dev bir fon ayırdığı ortaya çıktı. BAE, FETÖ terör örgütü ile ilintili platformların da aralarında yer aldığı Türkiye karşıtı kuruluşlara milyonlarca dolar aktarıyor.

BAE, Türkiye karşıtı lobi faaliyetlerinde milyonlar aktarıyor

Siyasi ve uluslararası gündeme ışık tutan Kriter dergisinin Şubat sayısında, son dönemde Türkiye karşıtı lobi faaliyetleri yürüten Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin dünden bugüne ne tür karalama kampanyalarına nasıl destek sağladığına ilişkin çarpıcı bir yazı yer aldı.

Gökhan Ereli tarafından kaleme alınan yazıda, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) lobi faaliyetleri ayrıntılarıyla ele alındı. BAE’nin askeri müdahalelerle sağlayamadığı güç ve statüye ulaşmak amacıyla alternatif yol olarak lobicilik faaliyetleri gibi araçları yoğun bir şekilde kullandığı kaydedildi.

İLLEGAL YOLDAN DESTEK

Hükümetler arası lobicilik faaliyetleri BAE’nin Londra ve Washington’daki büyükelçilikleri tarafından yapıldığı vurgulayan Ereli’nin yazısında şu ifadeler yer aldı: “BAE son dönemde Türkiye, Katar ve İran’ın Ortadoğu’daki etki alanlarını doğrudan veya dolaylı olarak sınırlandırmak ve kendisinin Yemen ile Libya’da devam eden angajmanlarına uluslararası kamuoyu desteği oluşturmak amacıyla lobi faaliyetlerini hızlandırmış, medya gruplarını kasıtlı olarak söz konusu ülkelerin aleyhine bilgi üretimi ve yayımı için kullanmaya başlamıştır. Bu bakımdan BAE, Washington çevrelerinde ve Avrupa başkentlerinde lobicilik faaliyetlerini legal ve illegal yollardan finansal gücü ile desteklemekten geri durmamıştır. BAE’nin bu anlamdaki faaliyetleri tek tip olmadığı gibi bunları mümkün kılan ve finansal olarak destekleyen aktörler de çeşitlilik göstermektedir.”

İŞBİRLİĞİ İÇİNDEKİ ABD’Lİ FİRMALAR

ABD özelindeki lobicilik faaliyetlerinin Kongre üyeleri ile gerçekleştirilen görüşmeler, gazeteciler ile yapılan röportajlar ve diğer çeşitli etkinliklerini kapsadığı belirtilen yazıda, BAE’nin ABD’de bir dönem fon aktardığı veyahut halen fon aktarmaya devam ettiği yatırım ve danışmanlık firmaları da şöyle sıralandı:

The Harbour Group, The Harper Group, Camstoll Group, FDD (The Foundation of Defense for Democracies), Open Society Foundations, Circinus, Center for American Progress (CAP), Middle East Institute, Project Associates, Center for Strategic and International Services, Aspen Institute, The East and West Institute, Center for New American Security.

MİLYONLARCA POUND FON

Yazıda ayrıca BAE’nin İngiltere’de, akademiden düşünce kuruluşlarına uzanan ve lobicilik faaliyetlerini kapsayan bir ağı bulunduğu ve BAE ile iş birliği olduğu bilinen kuruluşlara milyonlarca pound fon aktardığı kaydedilerek, “BAE’den son 20 yılda 8 milyon pound dolaylarında fon alan University of Exeter Islamic Studies programı örnek verilebilir. Exeter fonlamasının Şarika Emiri Şeyh Sultan bin Muhammed el-Kasımi tarafından yapıldığı bilinmektedir. Bunun yanında, Chatham House kuruluşu 2015-2016’da gerek Muhammed bin Zayid’in ofisinden 99 bin pounda yakın ve gerekse BAE Dışişleri Bakanlığı’ndan 25 bin pounda yakın ayrı ayrı fon almıştır. İngiltere’de Royal United Services Institute (RUSI)’ye ve London School of Economics’in (LSE) Kuveyt ile ilgili bir programına 9 milyon ve 5,8 milyon pound ayrı ayrı olmak üzere BAE fonu sağlandığı tahmin edilmektedir” ifadeleri yer aldı. BAE’nin ABD’de ise 2016-2017’de Ortadoğu bölgesi ile ilgili çalışmalar yürüten bir kuruluş olan Middle East Institute’ın (MEI) üstlenmiş olduğu Katar ve İran karşıtı bir programa 20 milyon dolar aktardığı kaydedildi.

FETÖ İLİNTİLİ PLATFORMLARA DESTEK

BAE’nin ABD’deki lobicilik faaliyetlerinin bir kısmını Türkiye karşıtı kuruluşların desteklenmesi ve eski üst düzey bürokratlardan danışmanlık adı altında lobicilik hizmeti alınmasına ayırdığı belirtilen yazıda, “BAE bu amaçla ABD’de FETÖ terör örgütü ile ilintili platformlara da fonlarla destek sağlamakta ve bu platformlar ile iş birliği içerisinde hareket etmektedir. Özellikle BAE’nin 15 Temmuz 2016 darbe girişimine, Türkiye’nin terörden arananlar listesinde kırmızı kategoride bulunan Muhammed Dahlan aracılığıyla fon aktarmış olması, ABD’de Türkiye karşıtı lobicilik faaliyetlerinde FETÖ terör örgütü ile de iş birliği yapmasını anlaşılabilir kılmaktadır. Nitekim 9 Ekim 2019’da Türkiye sınırında YPG/PKK terör örgütünün bir koridor oluşturmasını engellemek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu’nun başlatmış olduğu Barış Pınarı Harekatı da, BAE’nin ABD’deki lobicilik faaliyetlerine konu olmuştur. Abu Dabi’de bir şubesi bulunan Akin Gump Strauss & Feld LLP şirketi aracılığıyla BAE otoritelerinin Barış Pınarı Harekatı sebebiyle Türkiye’ye yaptırım uygulanması konusunda Kongre üyelerine lobicilik faaliyetlerinde bulundukları ortaya çıkarılmıştır” denildi.

TERÖR ÖRGÜTÜYLE İTTİFAK

BAE’nin Türkiye karşıtlığının katalizörü olarak desteklediği bir diğer platformun Kasım 2017’de Türkçe, İngilizce ve Arapça yayın yapmaya başlayan Londra merkezli Ahval internet sitesi olduğu kaydedilen yazıda şu ifadeler yer aldı: “Ahval sitesine olan BAE desteğinin BAE’ye bağlı The Arab Weekly platformu aracılığıyla sağlandığı belirtilmektedir. 2017’de kurulan Ahval’in başına FETÖ’den aranan firari Yavuz Baydar’ın genel yayın yönetmeni olarak atanması, Ahval ve BAE’nin Türkiye karşıtlığı üzerinden zemin kazanmaya çalıştığını göstermektedir. Ahval sitesinin genel yayın yönetmeni firari Yavuz Baydar’ın kurucularından olduğu bir diğer kuruluş olan Platform 24, George Soros’un sahibi olduğu Open Society Foundations tarafından fonlanmaktadır. Ahval sitesinin İngilizce versiyonunun başına da yine FETÖ ile iltisaklı İlhan Tanır getirilmiştir. BAE, darbe girişiminin başarısızlığa uğratılması aşaması ve sonrasında kendi medya kaynaklarından da asılsız, mesnetsiz ve safsata yığını haberlere yer vermişti. 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sırasında Sky News, Al Arabiya gibi BAE’nin medya platformları darbecilerin başarılı olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkeyi terk ettiğini iddia eden safsataları haber yaptılar. Bu sebepten söz konusu platformların amaçlarının ne olduğu aşikardır.”

 
FETÖ'nün siyasi ayağı Kılıçdaroğlu ve ekibi
 
Mimarlar’dan Ankapark için tasfiye ve tazmin çıkışı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD, bölgede tatbikat yapan Çin'e karşı Tayvan Boğazı'na taktik bombardıman uçaklarını gönderdi
ABD yönetimi, Çin ordusunun tatbikat düzenlediği Tayvan Boğazı'na B-52 ...
Başkan Erdoğan, Putin ile telefonda görüştü
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ile telefonda ...
Aydemir: Seçimler Azerbaycan’ımıza hayır ve huzur getirsin!
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Sayın Cumhurbaşkanı İlham ...
 
Rum kesiminde Türkiye paniği! Kesenin ağzını açtılar
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) 240 milyon euro değerinde füze satın ...
Çin'de koronavirüsten ölenlerin sayısı 909'a yükseldi
Çin’de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında can kaybı 909'a, virüsten ...
Rusya'dan Türkiye ve İran açıklaması!
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Suriye konusunda Türkiye ...
 
Talep olan bölgeleri inceledi
Yenimahalle Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçede alt yapı çalışmalarına devam ediyor.
Fransa'da kadınlar şiddete karşı yürüdü
Fransa’nın başkenti Paris’te “Hepimiz” (NousToutes) hareketinin çağrısı ...
Irak Cumhurbaşkanı Salih'ten Papa'ya ziyaret
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, İtalya ziyareti kapsamında Katolik Kilisesi’nin ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri