TÜRKİYE bir yandan aşırı yağışların olumsuz sonuçlarına maruz kalırken, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacılarının yürüttüğü proje verilerine göre son yağışlar, özellikle Akdeniz’deki balık besinlerinin artışında önemli rol oynadı. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde bu artışın balık bolluğunu da beraberinde getirmesini bekliyor.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zahit Uysal, ODTÜ’ye ait RV Bilim 2 gemisinde, enstitüde yürütülen bilimsel projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Uysal, ODTÜ’nün desteklediği “Kilikya Baseninde (Kuzeydoğu Akdeniz) Birincil Üretim Miktarlarının Mevsimsel Değişimleri” isimli araştırma projesi kapsamında yürüttükleri çalışmalarda, balıkların beslenmesinde en etkin rol oynayan bitkisel plakton denilen ve balıkların besin olarak kullandığı gözle görülmeyen mikroskopik ve fotosentetik hücrelerin üretim hızlarını araştırdıklarını ifade etti.
Balık stoğunda artış
Son 30 yılda yoğun şehirleşme nedeniyle evsel atıklar ve nehir girdileri yanı sıra atmosferik girdilerden büyük ölçüde etkilenen Mersin ve İskenderun Körfezi’nin yakın kıyılarında kirlenmeye bağlı olarak balıklar için yoğun ölçüde besin kaynağının oluştuğunu dile getiren Uysal, bu durumun balık miktarının artışında önemli rol oynayabileceğini söyledi.
Türkiye’de yaşanan kuraklığın ardından ülkenin son iki yıldır yüksek oranda yağış aldığına dikkati çeken Uysal, “Sanayi atıklarıyla beraber yağmur ve kar sularının denize karışması, denizlerimizde balıkların besinlerinin gelişmesini hızlandırdı. Buna bağlı olarak da balık stoklarında artışlar bekliyoruz. Besinlerin bolluğu bize sonuçta balık bolluğunu getiriyor. Balık artışların yaşanması kaçınılmaz olacak” dedi.
Enstitüde yürüttükleri son çalışmalarda elde ettikleri verilerin, balıkların beslenme zincirindeki mikroorganizmaların artışını gösterdiğini bildiren Uysal, böylece şu an yavrulama döneminde olan pek çok balık türünün gelecek dönemde bol besin sayesinde avlanabilir boya geleceğini dile getirdi.