ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesiyle ilgili yasa kapsamında, Türkiye’de yaklaşık 8 milyon konutun yıkılacağını hatırlattı.
Bu yıkımlarda çok ciddi miktarda hafriyat atığının ortaya çıkacağına işaret eden Baş, “Beton, ahşap, demir, farklı atıklar olacak. Dolayısıyla bunları alıp komple bir katı atık alanına doldurmamız mümkün değil, doğru da değil. Çünkü bazı atıkların yüzde 90, 95’ine kadar geri kazanımı sağlanabiliyor. Böylece çevrenin kirlenmesi de önleniyor” dedi.
Yeni gelir kaynağı
Bu kapsamda hafriyat yönetmeliği çalışmalarının sürdüğünü anlatan Baş, yönetmelik kapsamında, hafriyat atıkları için ilk etapta büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerin geri kazanım tesisleri kurmasının öngörüldüğünü bildirdi.
Baş, bu belediyelerin 2013 yılı sonuna, nüfusu 100 bin ile 50 bin arasındaki belediyelerin 2014, 50 bin ile 10 bin arasındaki belediyelerin 2015, 10 bin ve altındaki belediyelerin de 2018 yılı sonuna kadar geri kazanım tesisi kurmasının zorunlu hale getirileceğini dile getirdi.
Belediyelerin buna olumlu yaklaşacağını düşündüklerini dile getiren Baş, “Zaten belediye başkanlarımız bu konuda çok duyarlı, çevrenin kirlenmesini önleyecek yatırımlar yapıyorlar. Bu yatırım da onlardan birisi olacak. Geri dönüşüm tesisleri hem belediyelere gelir getirecek hem de çevrenin kirlenmesi önlenecek” diye konuştu.